Universitair Docent Rechtsfilosofie en Beroepsethiek

Universitair Docent Rechtsfilosofie en Beroepsethiek

Geplaatst Deadline Locatie
9 jun 27 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 jun 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Houd jij van:

 • Studenten uitdagen om het beste uit zichzelf te halen;
 • Activerende en ervaringsgerichte werkvormen combineren met theoretische inzichten;
 • Innovatief onderzoek naar juridische beroepsethiek?

Dan is de functie van Universitair Docent Rechtsfilosofie en Beroepsethiek voor Juristen aan de Universiteit van Amsterdam jou op het lijf geschreven.

Wat ga je doen

Als Universitair Docent zul je onderwijs geven en onderzoek doen op het terrein van beroepsethiek voor juristen. Je geeft onder meer de volgende vakken:

 • Het Juridische Beroep en Ethiek (dit vak wordt voor het eerst gegeven in studiejaar 2023-’24);
 • Beroepsethiek en Integriteit voor Juristen;
 • Rechtsfilosofie;
 • Beroepsethische modules van de Amsterdam Law Practice.

Naast werkgroeponderwijs, verzorg je hoorcolleges en verricht je coördinerende taken in deze vakken. Ook draag je bij aan onderwijsvernieuwing, gericht op kleinschalig en ervaringsgericht onderwijs, actieve werkvormen en versterking van academische vaardigheden. Deze onderwijstaak kan – afhankelijk van je ervaring en expertise – worden afgewisseld met andere vakken van de afdeling, zoals Inleiding tot het Recht, Rechtsgeschiedenis of Recht en Gedrag.

Daarnaast verricht je normatief-filosofisch onderzoek, al dan niet gecombineerd met empirisch onderzoek, naar de beroepsethiek voor juristen. Je onderzoek heeft betrekking op thema’s die raken aan de verschillende beroepsethische verantwoordelijkheden van juristen binnen de rechtsstaat, mogelijk ook tegen de achtergrond van actuele ontwikkelingen in de rechtspraktijk, zoals digitalisering, informalisering, politisering en commercialisering, en de beroepsethische vragen die deze ontwikkelingen oproepen.

Je ontwikkelt je eigen onderzoeksprojecten, draagt bij aan interdisciplinaire samenwerking en valorisatie van onderzoek. Je publiceert in (internationale) wetenschappelijke tijdschriften. Je bent actief in het verwerven van tweede en/of derde geldstroomonderzoek. Je participeert in een van onze onderzoekscentra: het Center for Law and Behavior (C-Lab), het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice (ACLPA) of het Paul Scholten Centre for Jurisprudence (PSC).

De verhouding tussen onderwijs- en onderzoekstaken is 70% (onderwijs) en 30% (onderzoek). Bij uitstekende prestaties in het onderzoek kan 10% extra onderzoekstijd worden toegekend.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Wat neem je mee

Je bent een inspirerende docent en onderzoeker met een brede meta-juridische belangstelling. Je bent gepromoveerd of staat op het punt van promoveren. Je bent geschoold als jurist en/of filosoof, en je hebt gepubliceerd over rechtsfilosofische of beroepsethische onderwerpen. Je hebt ervaring met het uitvoeren, ontwikkelen en verbeteren van juridisch of meta-juridisch onderwijs.

Daarnaast heb je:

 • Vernieuwende ideeën over het onderwijs;
 • Goede didactische kwaliteiten, blijkend uit onderwijsevaluaties;
 • Basiskwalificatie Onderwijs (BKO);
 • Affiniteit met toepassing van ICT in het onderwijs;
 • Een uitstekende beheersing van de Engelse taal;
 • Wetenschappelijke creativiteit en productie, conform de facultaire criteria voor goed onderzoek;
 • Het vermogen om in internationale tijdschriften te publiceren;
 • Het vermogen om tweede en/ of derde geldstroomonderzoek aan te trekken;
 • Werkervaring in het buitenland en/ of de rechtspraktijk;
 • Goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband te werken.

Arbeidsvoorwaarden

Wat bieden we jou

We bieden een dienstverband voor de periode van een jaar met een proeftijd van twee maanden, bij voorkeur met ingang van 1 augustus 2022. Bij gebleken geschiktheid is een vast dienstverband mogelijk. Het dienstverband is voor 32-38 uur per week.

Het loopbaanbeleid van de FdR is gericht op de ontwikkeling van medewerkers - zowel binnen de bestaande functie, bijvoorbeeld door een horizontale overstap, dan wel in de vorm van doorstroming naar een hogere functie.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, €3.821 tot €5.230 bruto per maand op basis van een volledige werkweek van 38 uur. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8.3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Afdeling

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Betrokken, verantwoordelijk en met een open blik. Zo kijken we bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid naar de rol van het recht in een (internationale) samenleving die voortdurend verandert. Met ruim 5.000 studenten en 550 medewerkers zijn we een van de grotere juridische faculteiten in Nederland. We leiden juristen op die het recht effectief weten in te zetten met als doel daadwerkelijk bij te dragen aan oplossingen voor de samenleving. Met vernieuwend en grensverleggend onderzoek spelen we in op maatschappelijke ontwikkelingen. Zo houden we altijd de verbinding met de samenleving.

De Faculteit verzorgt de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, Fiscaal recht en – samen met twee andere faculteiten – de opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Daarnaast biedt zij 19 masteropleidingen met verschillende varianten aan. Het onderzoek van de faculteit vindt plaats in een verscheidenheid aan onderzoeksgroepen, programma’s en centra. De faculteit heeft een internationaal profiel en kiest voor een maatschappelijke benadering van het recht.

Het onderwijs en het onderzoek worden verzorgd door de zes afdelingen van de Faculteit: Algemene Rechtsleer, Arbeids- en Informatierecht, Internationaal en Europees Publiekrecht, PPLE, Privaatrecht en Publiekrecht.

De Afdeling Algemene Rechtsleer is verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek op het terrein van de meta-juridica en meer in het bijzonder rechtstheorie, rechtsfilosofie, beroepsethiek, rechtsgeschiedenis en recht en gedrag. Medewerkers van de afdeling verzorgen onderwijs in de Bacheloropleidingen Nederlands Recht en PPLE, en in verschillende juridische Masteropleidingen. De afdeling heeft drie onderzoekscentra: het Center for Law and Behavior (C-Lab), het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice (ACLPA) en het Paul Scholten Centre for Jurisprudence (PSC).

Specificaties

 • Beleid- en staf; Universitair docent
 • Recht
 • 32—38 uur per week
 • €3821—€5230 per maand
 • Gepromoveerd
 • 22-8922

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you