Onderzoeker wetenschaps- en innovatiebeleid - Rathenau

Onderzoeker wetenschaps- en innovatiebeleid - Rathenau

Geplaatst Deadline Locatie
9 jun 30 jun Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 30 jun 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Het Rathenau Instituut is op zoek naar een enthousiaste medior onderzoeker die het politieke en maatschappelijke debat over wetenschap en technologie wil informeren en inspireren op basis van onafhankelijk onderzoek. We zoeken versterking van onze capa...

Functieomschrijving

Over de inhoud van het werk
Het wetenschapsbeleid en het innovatiebeleid zijn de laatste tijd volop in beweging. Dit is mede het gevolg van de klimaatcrisis, verschuivende geopolitieke verhoudingen en veranderende opvattingen over de rol van de overheid in het stimuleren en reguleren van onderzoek en innovatie. Deze ontwikkelingen hebben niet alleen geleid tot een 'missiegedreven' aanpak in het beleid, maar momenteel ook tot grote investeringsimpulsen in wetenschap en innovatie. Sterker dan vroeger probeert de overheid onderzoek en innovatie te richten op maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie en de verduurzaming van de landbouw, en op strategische technologiegebieden zoals fotonica en kunstmatige intelligentie. Het Rathenau Instituut brengt dit soort ontwikkelingen in kaart en geeft er duiding aan. Op basis hiervan ontwikkelen we ideeën over de vernieuwingen die nodig zijn in de manier waarop we onderzoek en innovatie organiseren en aansturen. Vanuit onze missie laten we zien welke publieke waarden en maatschappelijke belangen daarbij in het geding zijn.

Dit ga je doen
We hebben plek voor een medior onderzoeker met kennis van, ervaring met, en interesse in bovengenoemde onderwerpen. Je hebt een aantal jaren onderzoeks- en/of consultancyervaring. Je kunt helder en toegankelijk schrijven en presenteren voor verschillende doelgroepen, waaronder beleidsmakers, politici, wetenschappers en het brede publiek. Een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal is daarom nodig.

Bij het onderzoek hoort ook dat je het maatschappelijke en politieke debat volgt, ondersteunt en daarin meedoet. Bekendheid met de dynamiek in onderzoek in innovatie bijvoorbeeld in topsectoren, NWA-routes of regionale ecosystemen is gewenst.

Als medior onderzoeker werk je nauw samen met collega's aan projecten voor het werkprogramma en voor externe opdrachtgevers. Van een medior onderzoeker verwachten we dat hij/zij meeschrijft aan projectvoorstellen voor ons eigen werkprogramma; meeschrijft aan projectvoorstellen voor externe partijen; zelfstandig maar wel in teamverband onderzoek uitvoert; projectmatig werkt en de voortgang van eigen projecten bewaakt; junior medewerkers in het team mede begeleidt; relaties met relevante stakeholders helpt te onderhouden; en bijdraagt aan interne organisatorische taken (zoals voorbereiding van het werkprogramma of interne kwaliteitszorg).

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Dit breng je mee

Je bent afgestudeerd (WO), en je hebt daarna een promotieonderzoek afgerond of hebt minimaal 5 jaar andere relevante werk-/onderzoekservaring opgedaan. Relevante (Master)studies zijn bijvoorbeeld Innovation Sciences; Innovation Management; Management of Technology; Technische Bestuurskunde; Philosohpy of Science, Technology and Society and Public Administration; en European Studies on Society, Science and Technology.

Je hebt competenties in (kwalitatieve) onderzoeksmethoden en kunt helder schrijven voor zowel een professioneel en wetenschappelijk, als ook breder publiek. Ook heb je ervaring met (onderzoeks)projectmanagement, of bent bereid hier snel ervaring in op te doen. Ervaring met het informeren van politieke besluitvorming en beleid is een pré, evenals ervaring met het organiseren van dialoogactiviteiten.

Je bent op de hoogte van het politieke en maatschappelijke debat over de financiering, stimulering en aansturing van wetenschap en innovatie, zowel op nationaal niveau (bijv. via het Nationaal Groeifonds, het missiegedreven innovatiebeleid, de Nationale Wetenschapsagenda) als op Europees niveau (bijv. de missies in Horizon Europe, de European Green Deal). Je hebt aantoonbaar ervaring met beleidsgericht onderzoek. Je hebt gevoel voor (geo)politieke verhoudingen. Je kunt concreet maken welke publieke belangen op het spel staan in het wetenschaps- en innovatiebeleid. Je kunt politieke en maatschappelijke issues vertalen in heldere onderzoeksvragen. Je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden. Een netwerk van relevante actoren is gewenst.

Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 3.974 en maximaal € 5.439 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 11 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Werkgever

Rathenau instituut

Over het Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut houdt zich bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

Het Rathenau Instituut onderzoekt ontwikkelingen in wetenschap en innovatie en de wijze waarop de maatschappij daarbij betrokken is of daardoor geraakt wordt. Op basis van dat onderzoek informeert het Rathenau Instituut publiek, beleidsmakers en politiek en levert zo een bijdrage aan het maatschappelijk en politiek debat over wetenschap en technologie in de samenleving. Het Rathenau Instituut is inhoudelijk onafhankelijk en beheersmatig ondergebracht bij de KNAW.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Natuurwetenschappen
  • 32—38 uur per week
  • €3821—€5230 per maand
  • Gepromoveerd
  • 963

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Anna van Saksenlaan 51, 2593HW, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you