Security Operations Center (SOC) Analist

Security Operations Center (SOC) Analist

Geplaatst Deadline Locatie
15 jun 6 jul Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 6 jul 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Voor de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn wij voor de afdeling ICT services (ICTS) op zoek naar een Security Operations Center (SOC) Analist voor 38 uur per week.

De dienst ICT Services is verantwoordelijk voor de ICT-voorzieningen ter ondersteuning van het onderwijs en onderzoek.

Binnen de afdeling D.I.T.O. (DBA, IAM, Technisch projectleiding en OCC) vindt ook de Security Monitoring voor de organisaties UvA en HvA plaats. Naast het OCC (Operations Control Center) zijn we bezig met het inrichten van een SOC (Security Operations Center). Voor het SOC-team zoeken wij een kandidaat voor de functie van SOC-Analist.

Wat ga je doen

De SOC Analist is verantwoordelijk voor het diepgaand analyseren van logdata bij incidenten, waarbij gebruik gemaakt wordt van o.a. (cloud) SIEM technologie, logsystemen, kwetsbaarheidinformatie en troubleshooting tools. De SOC Analist gebruikt analyses van het SOC en vertaalt de output hiervan naar de juiste te nemen ingrepen en adviezen voor de organisatie ter verbetering van de kwaliteit van de security en het verlagen van informatiebeveiliging risico's. Onder de dagelijkse werkzaamheden vallen monitoren, controleren en verbeteren van de security maatregelen op onze systemen en omgevingen. Als SOC Analist ondersteun je de analisten die de eerste triage uitvoeren. Daarnaast draag je bij aan de verbetering van de huidige (en toekomstige) security tools die we gebruiken voor onze omgevingen.

We verwachten dat je met script en/of programmeerkennis veel voorkomende events bij eerstelijns-collega's kunt reduceren door het ontwikkelen van geautomatiseerde processen. Wanneer het SOC voor nog niet eerder voorgekomen situaties komt te staan, zorg jij dat de usecases en playbooks hiermee worden uitgebreid.

De taken van de SOC Analist zijn o.a.:
 • het verder uitbreiden en optimaliseren van het monitoren van security events met behulp van tooling (SIEM systemen). Denk hierbij aan potential threats en indicators of compromise;
 • het identificeren en analyseren van dreigingen voor de organisatie;
 • diepgaand technisch onderzoek doen bij complexere incidenten;
 • het adviseren van security management en de beheerafdelingen;
 • nauwe samenwerking met de diverse beheer- en securityafdelingen (o.a. CERT);
 • het ondersteunen van eerstelijns SOC analisten bij openstaande meldingen en wijzigingen;
 • duidelijk communiceren en presenteren van risico's aan de organisatie.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Wij zoeken een medewerker die gemakkelijk contact maakt en goed in staat is om ideeën te verwoorden en uit te dragen. Je hebt een duidelijk beeld van het groter geheel en kan dit vertalen naar een breed gedragen security monitoring aanpak. Je hebt een sterke ambitie om de security monitoringfunctie binnen ICTS naar een hoger plan te tillen.

Daarnaast beschik je over de volgende kennis en ervaring:
 • je hebt hbo+ werk- en denkniveau;
 • je hebt ervaring in een vergelijkbare functie;
 • je hebt goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden;
 • je kan zowel zelfstandig als in teamverband werken;
 • je hebt enige ervaring met een SIEM;
 • je hebt kennis van en ervaring met ITIL-processen;
 • je hebt kennis van en ervaring met Agile werken.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft in eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de periode van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband. De functie is ingedeeld in het UFO-functieprofiel van Beheerder ICT 1. Bij deze functie hoort schaal 11. Het salaris bedraagt minimaal €3.821 en maximaal €5.230 bruto per maand bij een volledig dienstverband (38 uur per week) en is afhankelijk van opleiding en ervaring. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

De UvA heeft een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een 13e maand. Daarnaast biedt de UvA uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden en stimuleert zij medewerkers om zich blijvend te professionaliseren.

Werkgever

ICT Services UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) leveren kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek. Voor de centrale dienst ICT Services (ICTS) werken circa 300 medewerkers die de primaire processen van zowel de UvA als de HvA ondersteunen. Wij doen dit door innovatieve en betrouwbare IT-diensten te leveren aan ruim 90.000 studenten en 10.000 medewerkers. Meer lezen.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam. Voor de HvA, zie medewerkers aan het woord.

Specificaties

 • IT
 • max. 38 uur per week
 • €3821—€5230 per maand
 • HBO
 • 8463

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Hogehilweg 21, 1101CB, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you