Promovendus positie Future of Work: Informatiesystemen voor een Open Overheid (1,0 fte)

Promovendus positie Future of Work: Informatiesystemen voor een Open Overheid (1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
22 jun 19 aug Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 aug 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij met onderzoek op het snijvlak van bestuurs- en organisatiewetenschappen, sociologie en informatica impact maken bij de Nederlandse overheid?

Functieomschrijving

We zoeken een kandidaat voor een promovendus-positie op het project ‘Informatiesystemen voor een Open Overheid’. Deze functie wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het onderzoek zal uitgevoerd worden binnen verschillende directies van het Ministerie van IenW. De kandidaat werkt samen met collega’s van de UU Future of Work hub, met in het bijzonder de afdelingen Business Process Management & Analytics, Bestuurs- en Organisatiewetenschap (in het bijzonder Strategisch HRM) en Sociologie en met belanghebbenden binnen het ministerie.

 In toenemende mate wordt van overheden verwacht dat ze open en transparant zijn. Recente in het oog springende voorbeelden, zoals de toeslagenaffaire en de besluitvorming rond Lelystad Airport, geven daar blijk van. Hoewel ministeries gehoor lijken te willen geven aan deze vraag, maakt de immense stroom van documenten dit een complexe uitdaging. Overheden maken vaak gebruik van een Document Management Systeem (DMS) om communicatie en besluitvorming centraal te kunnen documenteren, wat beoogt bij te dragen aan een meer transparante overheid. Voorwaarde is wel dat het systeem door gebruikers wordt ‘gevuld’ met relevante documenten.

 Momenteel worden lang niet alle relevante documenten opgeslagen in de huidige DMSen. Dat lijkt verschillende oorzaken te hebben zoals onbekendheid met het systeem, de perceptie dat het centraal opslaan van documenten extra tijd kost, en terughoudendheid vanwege vertrouwelijkheid van communicatie. Het invoeren van een nieuw DMS vergt dus niet alleen een technische implementatie, maar vraagt bovenal een gedragsverandering van medewerkers en leidinggevenden.

 In het onderzoek zullen 'business process mining'-technieken gecombineerd worden met sociaalwetenschappelijke methoden. Op die manier werken we toe naar een data-gedreven, objectieve maat van het gebruik van de systemen en krijgen we een beeld van de motiverende en belemmerende factoren bij het gebruik van informatiesystemen. Op basis van de metingen worden gerichte interventies ontworpen om het gebruik van het DMS te stimuleren. Samen met belanghebbenden binnen het ministerie worden de interventies geïmplementeerd en geëvalueerd, en leiden ze tot een evidence-based aanpak voor het stimuleren van openheid binnen het ministerie.

De verantwoordelijkheden van de promovendus/a zijn:

  • uitvoeren van het onderzoek (literatuuronderzoek, dataverzameling en analyse, rapporteren van resultaten) dat leidt tot internationale wetenschappelijke publicaties en een dissertatie;
  • het schijven van periodieke rapportages aan de opdrachtgever;
  • presenteren bij (inter)nationale conferenties;
  • actieve deelname aan de activiteiten van het Future of Work platform;

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

We zoeken een enthousiaste kandidaat die:

  • (bijna) een masteropleiding heeft afgerond (informatica, data science, AI of vergelijkbaar; sociologie, bestuurs- en organisatiewetenschap of vergelijkbaar);
  • affiniteit heeft met zowel process mining (of vergelijkbare data-mining technieken) als met sociaal wetenschappelijke methoden;
  • bereid is zich bij te scholen op het gebied van de informatica of de sociale wetenschappen (afhankelijk van de eigen achtergrond);
  • enthousiast is om multidisciplinair te werken en onderzoeksresultaten toe te passen binnen de context van een opdrachtgever;
  • goede sociale en communicatieve vaardigeden heeft en die strategisch en sensitief met een opdrachtgever en belanghebbenden samen kan werken;
  • enthousiast is om internationaal te publiceren en een dissertatie te schrijven;
  • uitstekend (academisch) schrijft;
  • de Nederlandse en Engelse taal goed beheerst.

Arbeidsvoorwaarden

Je komt te werken in een hecht en toegewijd team. Samen met collega’s begeleiden we in je onderzoeksactiviteiten en bieden we je ondersteuning waar je die zoekt om je zo een vliegende start van je academische carrière te geven.

 

We bieden een salaris van €2541,- in je eerste jaar tot €3247,- het vierde jaar in de P-schaal (CAO Nederlandse Universiteiten) per maand op basis van een fulltime aanstelling. Het salaris wordt aangevuld met 8% vakantietoeslag en een eindejaarstoelage van 8.3% per jaar. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Sharing science, shaping tomorrow

Bij de Universiteit Utrecht werken we samen aan een betere toekomst voor ons allemaal. Met meer dan 7.000 medewerkers zorgen we voor maatschappelijk relevant onderzoek en kwalitatief hoogstaand onderwijs. De universiteit is een actief en betrokken onderdeel van de maatschappij, met als toegevoegde waarde onze open blik op maatschappelijke vraagstukken. We werken samen met andere (internationale) universiteiten, het bedrijfsleven, overheden, de culturele sector en maatschappelijke organisaties. Werken bij de Universiteit Utrecht betekent werken bij de beste universiteit van Nederland.

De faculteit sociale wetenschappen streeft naar diversiteit onder haar medewerkers en studenten en zet zich in om een veilige en inclusieve omgeving te creëren voor iedereen, zoals te lezen is in het Equality, Diversity and Inclusion beleid van de Universiteit Utrecht.

De Future of Work Hub is een interdisciplinair platform van wetenschappers, organisaties en beleidsmakers die de samenleving helpt begrijpen hoe de toekomst van werk eruit zal zien en welke kansen en uitdagingen dit biedt. Met wetenschappelijke kennis vanuit de psychologie tot informatica onderzoeken we wat ten grondslag ligt aan innovatie en globalisatie en hoe dit het werkend bestaan van mensen, organisaties, markten en publieke instellingen beïnvloedt. Wij doen dit in samenwerking met partners in de maatschappij zoals grote organisaties en overheidsinstellingen. Als Hub streven we resultaten na die de maatschappij, werknemers, families en organisaties bij deze uitdagingen verder helpen.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • 36—40 uur per week
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • 1192032

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Padualaan 14, 3584 CH, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you