Onderzoeker Omgevingsveiligheid | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Onderzoeker Omgevingsveiligheid | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Geplaatst Deadline Locatie
23 jun 21 jul Bilthoven
Hou jij van het ontwikkelen en verbeteren van rekenmethodes en wil je daarmee graag iets toevoegen aan actuele onderwerpen zoals de energietransitie?

Functieomschrijving

Ben je gedreven om jezelf verder te ontwikkelen binnen een onafhankelijk kennis- en onderzoekscentrum? Dan is de baan van onderzoeker Omgevingsveiligheid bij het RIVM iets voor jou.

Doel van de functie

Jij doet onderzoek naar het veilig opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen en draagt actief bij aan de kennisontwikkeling op dit gebied. Je adviseert overheden over risicovolle situaties en hoe hiermee om te gaan. Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan het voorkómen van ongevallen en het beperken van schade voor mensen, het milieu en de economie. Daarbij is het doorontwikkelen van rekenmodellen en het eenduidig toepassen van  wetenschappelijke modellen een belangrijk gezamenlijk doel om de risico’s met gevaarlijke stoffen transparant in beeld te hebben. Daarnaast kan je worden ingezet voor verschillende thema’s zoals arbeidsveiligheid, leren van ongevallen, vervoer gevaarlijke stoffen en veilige energietransitie.

Werkzaamheden en taken

Jaarlijks krijgt het RIVM variërende opdrachten van ministeries, inspecties, provincies, gemeenten en omgevingsdiensten. Samen met de collega’s werk je aan de onderzoeksprojecten op het gebied van omgevingsveiligheid. De projecten waar momenteel versterking voor nodig is, gaan onder andere over:

 • Onderzoek naar de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen;
 • Onderzoek naar diverse actuele ontwikkelingen op het thema omgevingsveiligheid;
 • Het bevorderen en beoordelen van de kwaliteit van PGS-richtlijnen, waarbij je een actieve inbreng hebt tijdens de herziening en de toetsing van eindconcepten;
 • Het doorontwikkelen en beheren van de verschillende rekeninstrumenten, in het bijzonder het ontwikkelen en verbeteren van rekenmethodes voor de energietransitie.

Wat jij doet

 • Je vertaalt complex jargon naar informatie, die toegankelijk is voor verschillende, meestal professionele doelgroepen.
 • Je onderbouwt de standpunten in rapporten, factsheets en presentaties.
 • Je stemt je adviezen af op andere aandachtsgebieden en beleidsterreinen.
 • Je reikt uit naar experts en opdrachtgevers voor explicitering van de vraagstelling, oplossingsrichtingen en nadere uitleg van je adviezen.

We staan ervoor open om het precieze werkpakket aan te laten sluiten op jouw achtergrond, ervaring en interesses.

Uniek aan deze baan

In deze baan krijg je de kans om vanuit jouw talenten en interesses te werken aan een gezonde en veilige leefomgeving. Je landt in een kennisrijke omgeving waarin je jezelf snel kan ontwikkelen. Binnen het Centrum Veiligheid, waar de afdeling Omgevingsveiligheid deel van uitmaakt, wordt bovendien veel samengewerkt over afdelingen heen, waardoor je snel een functioneel netwerk opbouwt.

Specificaties

Rijksoverheid

Functie-eisen

Wat breng je mee:

 • Je hebt een afgeronde opleiding op academisch niveau, bij voorkeur in een natuurwetenschappelijke of technische richting;
 • Ervaring in het uitvoeren en begeleiden van onderzoeksprojecten is een pré;
 • Je hebt een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands en het Engels, wat tot uitdrukking komt in het schrijven van rapporten en presenteren van je onderzoek;
 • Bij grootschalige incidenten met straling, chemische en of biologische agentia kan je jouw kennis direct inzetten in de responsorganisatie van het RIVM.

Hier ligt je kracht:

Je bent pro-actief, creatief en een verbinder. Je houdt ervan om vernieuwende oplossingen te vinden en hebt oog voor externe ontwikkelingen. De veranderende focus in de organisatie en maatschappij vragen van jou een bepaalde flexibiliteit. Je overtuigingskracht zet je in, om ook bij fundamentele verschillen tot een gedragen oplossing te komen.

Verder zijn dit je competenties:

 • Analytisch;
 • Plannen & Organiseren: je kan goed plannen en organiseren;
 • Oordeelsvorming: op basis van gedegen analyse vorm je een afgewogen oordeel en vertaalt dit naar implementeerbare resultaten en adviezen;
 • Samenwerking: je haalt energie uit een goede samenwerking met collega’s, binnen en buiten het instituut en je staat daarbij stevig in je schoenen;
 • Je bent creatief en leergierig, zowel om te leren van anderen als om jouw kennis en ervaring over te dragen aan je collega’s.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Voor de duur van 24 maanden.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 10

Maandsalaris: Min €2.811 – Max. €4.519 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Contractduur: Voor de duur van 24 maanden

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Afdeling

Centrum Veiligheid

Het Centrum Veiligheid van het RIVM bestaat uit meer dan honderd gedreven mensen, die met onderzoek en advies bijdragen aan een veilige en gezonde leefomgeving. De circa 25 onderzoekers van de afdeling Omgevingsveiligheid adviseren overheden en brengen de risico’s door activiteiten met gevaarlijke stoffen goed in kaart. De afdeling voert diverse onderzoeksopdrachten uit voor verschillende ministeries. Op deze site kan je daar meer over lezen. De afdeling kenmerkt zich door een fijne werksfeer, waarin door experts met veel kennis en ervaring wordt samengewerkt aan diverse thema's binnen het werkveld Omgevingsveiligheid. We werken hybride: 50% op kantoor en 50% vanuit huis, wat bijdraagt aan een goede balans tussen werk en privé.

Additionele informatie

Bijzonderheden

Wanneer je interesse hebt in deze functie, solliciteer dan snel! Je kunt je sollicitatie richten aan Rolf van den Hoek, Afdelingshoofd Omgevingsveiligheid.

Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan. We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

 • De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op het RIVM of via video-bellen.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek;
 • De sollicitatiegesprekken vinden plaats op donderdag 4 augustus en dinsdag 9 augustus 2022. Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk?

Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen; Techniek
 • 32—36 uur per week
 • €2811—€4519 per maand
 • Universitair
 • AT Onderzoeker Omgevingsveiligheid

Werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Rijksoverheid). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek;
 • De sollicitatiegesprekken vinden plaats op donderdag 4 augustus en dinsdag 9 augustus 2022. Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste gesprek;
 • De sollicitatiegesprekken vinden plaats op donderdag 4 augustus en dinsdag 9 augustus 2022. Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Solliciteer uiterlijk op 21 jul. 2022 23:59 (Europe/Amsterdam).