Promovendus: Digitale technologie voor energietransitie

Promovendus: Digitale technologie voor energietransitie

Geplaatst Deadline Locatie
29 jun 31 aug Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 31 aug 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij op zoek naar een kans om je academische carrière te beginnen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en energietransitie? En wil je deel uitmaken van een professionele en open omgeving waar je je vaardigheden kunt ontwikkelen en een nuttige bijdrage kan leveren aan de samenleving? Als promovendus integreer je technologische en maatschappelijke aspecten vanuit een sociaalwetenschappelijk perspectief binnen een project over digitalisering en energiearmoede. Zo draag jij bij aan een rechtvaardige en effectieve energietransitie.

Veel mensen maken zich zorgen over de energievoorziening in de toekomst. Velen ondervinden nu al problemen met het betalen van hun energierekening en andere dagelijkse rekeningen, zeker nu de energieprijzen stijgen. Digitale technologie wordt vaak afgeschilderd als een cruciale oplossing om energietransitie mogelijk te maken. Bij al deze initiatieven, op kleine of grote schaal, worden stakeholders echter geconfronteerd met afwegingen tussen enerzijds wenselijke publieke goederen, zoals energievoorziening en duurzaamheidsdoelen, en anderzijds het gebruik van digitale technologie die publieke waarden, zoals privacy en autonomie in/van huishoudens, in gevaar kunnen brengen. Het gebruik van een (commercieel ontworpen) community-app om de energie van huishoudens te verminderen kan bijvoorbeeld worden gecreëerd met de verwachting om de energiebesparing voor een hele community te maximaliseren, maar blijkt uiteindelijk te leiden tot verlies van privacy en autonomie voor de individuele gebruiker. 

Dit onderzoek richt zich op hoe het gebruik van digitale technologie publieke belangen (energiebesparing) en publieke waarden (privacy en autonomie) samenbrengt. Het onderzoek bestaat uit een longitudinale case study met een expliciet toekomstgericht perspectief (bijvoorbeeld GridFlex) en maakt gebruik van verschillende methoden: documentanalyse, interviews, workshops met participatieve benaderingen, observaties en creatieve methodologieën, bijvoorbeeld door het gebruik van foto's en kaarten of door verhalen te vertellen. Dit levert de nodige methodologische en inhoudelijke kennis op over energiepraktijken en het gebruik van digitale technologie. Naast het doen van onderzoek besteed je ongeveer 10% van je tijd aan het geven van het onderwijs, te weten de begeleiding van bachelorscripties en het bijdragen aan vakken die inhoudelijk bij het onderzoek passen.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

  • Je hebt een masterdiploma in een relevante, sociaalwetenschappelijke richting, bijvoorbeeld Milieu-Sociale Wetenschappen, Social Science and Technologiestudies (STS), Bedrijfskunde of Bestuurskunde, Sociologie, Politicologie, Geografie of Ruimtelijke Ordening.
  • Je hebt affiniteit met sociaalwetenschappelijk onderzoek en bent geïnteresseerd in het analyseren van sociale praktijken en de governance van sociale praktijken.
  • Je hebt ervaring in of aantoonbare affiniteit met onderwerpen als energietransitie, duurzaamheid, digitalisering en governance.
  • Je hebt kennis van en ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden, in het bijzonder onderzoeksmethoden gerelateerd aan etnografie, participatief onderzoek of actieonderzoek.
  • Je bent bereid om bij de bachelor- en/of masteropleidingen Bedrijfskunde, Aardrijkskunde, Planologie en Milieu te doceren.
  • Je hebt interesse in interdisciplinair onderzoek.
  • Je bent in staat om te communiceren en samen te werken met stakeholders en gebruikers in het veld.
  • Je beschikt over uitstekende schriftelijke en mondelinge vaardigheden in de Nederlandse taal en hebt ook Engelse academische schrijfvaardigheid.
  • Je bent in staat om in teamverband te werken, ook als projectmanager.
  • Affiniteit met denken over toekomsten of anticipatieonderzoek wordt als een pre gezien.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met tweeënhalf jaar (vierjarig contact) of drie en half jaar (vijfjarig contract).

  • Het betreft een dienstverband van 0,8 (vijfjarig contract) -1,0 fte (vierjarig contract).
  • Het bruto salaris start met € 2.541 per maand op basis van een 38-urige werkweek en loopt op tot € 3.247 vanaf het vierde jaar (salarisschaal P).
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
  • Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met tweeënhalf jaar (vierjarig contact) of drie en half jaar (vijfjarig contract).
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 29 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.
Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Werkgever

Voor de helft van je tijd ga je aan de slag bij de Faculteit der Managementwetenschappen, de andere helft besteed je bij het Radboudbrede, interdisciplinaire onderzoeksinstituut iHub. Het begeleidingsteam bestaat uit prof. dr. Arnoud Lagendijk (promotor, EGP), dr. Sietske Veenman (copromotor, Environmental Governance and Politics), dr. Berber Pas (copromotor, BA/iHub) en dr. Bernard van Gastel (copromotor, Digital security/iHub). 

De Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit stelt studenten, instellingen en bedrijven, maatschappelijke actoren en overheden in staat hun rol te spelen in de transformatie naar duurzame samenlevingen. De faculteit sluit zich hiermee aan bij de missie van de Radboud Universiteit om bij te dragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Gebaseerd op de facultaire missie 'Responsible governance for sustainable societies' benaderen we wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen vanuit het perspectief van verantwoord bestuur. Ons werk richt zich op de thema's: Meer dan economie, Klimaat, Inclusiviteit, Veiligheid en Democratie. Deze thema's bouwen op kritische wijze voort op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Op onderwerpen als ongelijkheid, gender, menswaardig werk en armoede, dragen we bij aan innovatie en duurzame groei. Ook stellen we uitdagingen op het gebied van milieu en klimaat aan de orde. Aan de Faculteit der Managementwetenschappen voeren wij wetenschappelijk onderzoek uit en geven wij onderwijs in uitdagende programma's op het gebied van bedrijfskunde, economie en bedrijfseconomie, geografie, planologie en milieu, bestuurskunde en politicologie. Het wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in het Institute for Management Research (IMR). Wij doen onderzoek binnen de verschillende disciplines van onze faculteit en in interdisciplinaire onderzoeksgroepen: de Hot Spots. Er studeren ruim 5000 studenten en er zijn ongeveer 350 fte medewerkers werkzaam aan de faculteit.

Je komt binnen de Faculteit der Managementwetenschappen deels te werken bij de leerstoelgroep Environmental Governance and Politics (EGP), die kritisch reflecteert op en bijdraagt aan duurzaamheidstransformaties, met als specialisatie (de relaties tussen) landbouw, dieren, biodiversiteit, circulaire economie, klimaatverandering, energie en watergovernance. Tot de tweede leerstoelgroep, Strategisch Management, behoren onderzoekers die zich richten op (de effecten van) digitalisering, zowel over de invloed van samenwerking tussen organisaties als (industriële) governance over hoe digitalisering de praktijken van strategievorming binnen organisaties verandert.

iHub is het interdisciplinaire onderzoeksinstituut van Radboud Universiteit dat onderzoek doet naar de invloed van digitalisering op de maatschappij en probeert om publieke waardes te verankeren in digitaliseringsprocessen. Binnen iHub werken computerwetenschappers, juristen, filosofen, management wetenschappers, taalwetenschappers en nog meer disciplines samen. iHub heeft ook een lab om waarmee technische expertise geboden wordt voor het onderzoek binnen iHub, en om te experimenteren met en het ontwikkelen van 'value-driven' prototypes. Met deze prototypes wordt beoogd nieuwe wetenschappelijke inzichten te verkrijgen of een maatschappelijke bijdrage te leveren.


Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Vooraanstaand onderzoek en onderwijs leveren een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Dat is wat meer dan 24.000 studenten en 5.600 medewerkers van de Radboud Universiteit samenbrengt. En wat vraagt om nog meer talent en samenwerking. Je bent nodig!

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs
  • Economie; Gedrag en maatschappij; Techniek
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • 1192831

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525 XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you