Promovendus op het gebied van onderwijs

Promovendus op het gebied van onderwijs

Geplaatst Deadline Locatie
26 jul morgen Maastricht
Ben jij een onderwijskundige of een (onderwijs-) psycholoog, socioloog of econoom die onlangs is afgestudeerd of binnenkort gaat afstuderen? Heb je een passie voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijs? Dan hebben wij de juiste vacature voor jou!

Functieomschrijving

Je gaat werken als promovendus binnen het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), één van de onderzoeksafdelingen van de School of Business and Economics (SBE) van de Universiteit Maastricht. Het ROA heeft nationaal en internationaal een vooraanstaande positie in onderzoek op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Je krijgt toegang tot en draagt bij aan het internationale netwerk van gerenommeerde wetenschappers van ROA en SBE, en je maakt ook deel uit van de Graduate School of Business and Economics (GSBE) die het PhD-programma van SBE coördineert.

Je PhD-onderzoek richt zich op de effecten van het zittenblijven in het basis- en voortgezet onderwijs op schoolprestaties en latere carrières van leerlingen. Elk jaar halen duizenden kinderen in Nederland niet de vereiste eindtermen en moeten als gevolg daarvan hun huidige leerjaar overdoen. Na COVID-19 is dit aantal zelfs nog toegenomen, door een stijging in het aantal leerlingen met een leerachterstand als gevolg van de sluiting van scholen. Hoewel de praktijk van zittenblijven op grote schaal wordt toegepast, is de effectiviteit ervan al decennialang onderwerp van een intensief debat.

Tot op heden is er nog weinig bekend over de langetermijngevolgen van zittenblijven op de verdere carrières en levens van zittenblijvers. Met de komst van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO) zijn er gelukkig veel meer mogelijkheden gekomen om hier onderzoek naar te doen. In dit PhD-project onderzoek je de langetermijneffecten van het zittenblijven in het basis- en voortgezet onderwijs op schoolprestaties en latere carrièrepaden van leerlingen en jongvolwassenen aan de hand van de NCO-data.

Verder zul je, als onderdeel van het Europese Erasmus+ AlteR-project, literatuuronderzoek doen naar de effectiviteit van zittenblijven in Europese landen en naar mogelijke alternatieve onderwijspraktijken die leerkrachten kunnen toepassen om met zwakkere leerlingen om te gaan. Je wordt ook betrokken bij interviews met Nederlandse leerkrachten en schooldirecteuren om de overtuigingen achter de effectiviteit van zittenblijven en mogelijke alternatieven daarvoor te onderzoeken.

De informatie uit interviews met leerkrachten en schoolhoofden kunnen vervolgens gerelateerd worden aan de resultaten op basis van de NCO-data. Is er een verband tussen de praktijk van zittenblijven en de resultaten van zwakke leerlingen, op scholen en in klassen waar de leerkracht of de directeur er een sterke voorkeur voor of afkeer van heeft (en dus alternatieve opties gebruikt)?

Hoewel dit de hoofdcontouren van het PhD-project zullen zijn, is er binnen het project voldoende ruimte om je eigen stempel op het onderzoek te drukken.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

Ben je gemotiveerd, nieuwsgierig en geïnteresseerd in onderzoek? Heb je een sterke staat van dienst als het gaat om academische prestaties (bijv. goede cijfers en/of betrokkenheid bij andere academische activiteiten) en de vaardigheden die nodig zijn om een excellente onderzoeker op je vakgebied te worden? Dan is een PhD-positie bij ROA wellicht de uitdaging die je zoekt.

·        Je hebt een MSc diploma in onderwijskunde of in (onderwijs-)psychologie, sociologie of economie of verwacht binnenkort af te studeren. Je hebt een sterke academische achtergrond en bent bereid om te publiceren in hoog aangeschreven academische tijdschriften;

·        Je hebt uitstekende kwantitatieve en analytische vaardigheden, evenals mondelinge communicatieve en schriftelijke vaardigheden;

·        Je hebt affiniteit met empirische analyses op grote datasets;

·        Je hebt kennis van statistische software (bijv. Stata, R, Python, SPSS).

Idealiter begin je in september 2022.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast  gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website  http://www.maastrichtuniversity.nl > Over de UM > Werken bij de UM

Werkgever

Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment bijna 22.000 studenten en circa 5.000 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience.
 

Additionele informatie

Sollicitaties, inclusief een curriculum vitae, motivatiebrief en cijferlijst van je master, kunnen worden ingediend via Academic Transfer en dienen uiterlijk op 10 augustus te zijn ontvangen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats tussen 15 en 18 augustus. Voor meer informatie kun je contact opnemen met prof. dr. Carla Haelermans (carla.haelermans@maastrichtuniversity.nl) of dr. Barbara Belfi (b.belfi@maastrichtuniversity.nl).

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij; Economie
  • 38—40 uur per week
  • €2395—€3061 per maand
  • AT2022.331

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Tongersestraat 49, 6211 LM, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Per post solliciteren

Per post solliciteren

recruitment-sbe@maastrichtuniversity.nl

Vergeet niet AcademicTransfer en het vacaturenummer AT2022.331 in je brief te vermelden.

Sollicitatieprocedure

Universiteit Maastricht zet zich in voor het bevorderen en behouden van een diverse en inclusieve gemeenschap. Wij geloven dat diversiteit in onze medewerkers- en studentenpopulatie bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoek en onderwijs aan de UM. Dit willen we mogelijk maken door middel van inclusief beleid en innovatieve projecten in samenwerking met studenten en medewerkers. We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.

 

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Universiteit Maastricht zet zich in voor het bevorderen en behouden van een diverse en inclusieve gemeenschap. Wij geloven dat diversiteit in onze medewerkers- en studentenpopulatie bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoek en onderwijs aan de UM. Dit willen we mogelijk maken door middel van inclusief beleid en innovatieve projecten in samenwerking met studenten en medewerkers. We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.

 

Solliciteer uiterlijk op 10 aug. 2022 23:58 (Europe/Amsterdam).