Promovendus Community vorming in online afstandsonderwijs

Promovendus Community vorming in online afstandsonderwijs

Geplaatst Deadline Locatie
26 jul 1 sep Heerlen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 sep 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij klaar voor de start van je academische carrière? Wil jij deel uitmaken van een enthousiaste groep collega’s die de grenzen van onderwijswetenschappen en informatiekunde willen verleggen en doceren bij één van de beste Universiteiten van Nederland? Heb jij de juiste vaardigheden om grensverleggend onderzoek te doen in een interdisciplinaire setting met twee betrokken faculteiten? Solliciteer dan nu voor een promotieplek voor het project Community vorming in online afstandsonderwijs.

De Open Universiteit (OU) is een instelling voor afstandsonderwijs waar alle cursussen online worden gegeven. Daarbij vinden alle communicatie- en leeractiviteiten voornamelijk asynchroon plaats via onze (nieuwe) online elektronische leeromgeving Brightspace. Afstandsonderwijsstudenten van de OU zijn volwassen studenten die zich onderscheiden van reguliere universiteitsstudenten doordat ze ouder zijn en hun studie combineren met een baan en/of een gezin. Bovendien zijn afstandsstudenten geografisch verspreid en hebben ze elkaar waarschijnlijk nog nooit ontmoet voordat ze zich inschreven voor OU-cursussen.
Studeren aan de Open Universiteit heeft het voordeel dat afstandsstudenten altijd, overal en in hun eigen tempo kunnen leren. Echter, online afstandsonderwijs heeft ook nadelen, academisch en niet-academisch. Academische nadelen uiten zich doordat het leerproces in een online setting anders verloopt dan in face-to-face leersituaties juist vanwege de elektronische communicatie. Niet-academische nadelen hebben te maken met de gevolgen dat er geen fysiek contact is waardoor het moeilijk of helemaal niet mogelijk is voor studenten sociaal te integreren met medestudenten als met de docenten, studieadviseurs, en onderzoekers van de faculteit. Zo ontbreekt hierdoor de noodzakelijke interpersoonlijke relaties en de daarmee gekoppelde sociale verbondenheid en gezamenlijke identiteit waardoor studenten het gevoel hebben van vervreemding en er alleen voor te staan wat negatief kan uitwerken op de studiemotivatie. En dit kan dan weer ook van invloed zijn op het leerproces of zelfs leiden tot studie uitval.

Doel van dit promotieonderzoek is om uiteindelijk een set van concrete (evidence-based) interventies te ontwerpen en te implementeren (in de online leeromgeving) die academische en niet-academische online communities binnen de OU ondersteunen op cursusniveau, faculteitsniveau en op instituutsniveau zodat verbondenheid, betrokkenheid, en identiteit zich kunnen ontwikkelen. Dit is uiteraard een iteratief proces waarbij deelonderzoeken noodzakelijk zijn en waarbij ook meerdere faculteiten en opleidingen en studenten communities betrokken worden.

Specificaties

Open Universiteit (OU)

Functie-eisen

  • Je hebt een relevante master afgerond binnen het domein van de Onderwijswetenschappen, Onderwijskunde, Informatiekunde of een vergelijkbaar terrein.
  • Je hebt interesse in sociaal leren en online communities
  • Je beschikt over zeer goede communicatievaardigheden (schrijven, presenteren en spreken) zowel in het Engels als in het Nederlands.
  • Je hebt aantoonbare wetenschappelijke interesse en onderzoekskwaliteiten (wellicht heb je al een wetenschappelijke publicatie of heb je een research master gevolgd, mogelijk kan ook je scriptie een bewijs van je wetenschappelijke interesse zijn).
  • Je hebt kennis van kwalitatieve en kwantitatieve data-analysetechnieken of bent bereid zich op dit gebied verder te professionaliseren.
  • Je hebt affiniteit met het leren van volwassenen.
  • Je beschikt over goede organisatorische en sociale vaardigheden en bovendien ben je resultaatgericht met een proactieve instelling.
  • Je beschikt over goede ICT-vaardigheden en hebt affiniteit met digitale leeromgevingen.
  • Je beschikt aantoonbaar over uitstekende kwaliteiten in het doceren van kennis en vaardigheden, het begeleiden van studenten en het ontwikkelen van (online) onderwijs.
  • Je bent een gemotiveerd, enthousiast en daadkrachtig persoon, die in staat is zelfstandig en in groepsverband te werken.
  • Je vindt het geen bezwaar om een enkele keer onderwijs in de avonduren te verzorgen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: voor een periode van 15 maanden. Bij een goede voortgang en goed functioneren wordt de aanstelling in principe verlengd tot 4 jaar. De ingangsdatum wordt in onderling overleg bepaald.

Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal P van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij aanvang € 2.541,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.

De Open Universiteit biedt goede secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden op het gebied van onder andere opleiding en mobiliteit, werken in deeltijd en betaald ouderschapsverlof.

Je werkt minimaal twee dagen per week op onze campus in Heerlen. Voor de overige dagen geldt dat je zelf kunt bepalen of je op de campus of vanuit huis werkt. Heerlen is een stad met een groot cultureel aanbod. Het ligt in een aantrekkelijke, internationale omgeving met steden als Maastricht, Aken (Duitsland) en Luik (België) in haar nabijheid.

 

Werkgever

Open Universiteit

De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er gepersonaliseerd en activerend academisch afstandsonderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in zeven vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit (zie www.ou.nl/rankings). Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren ruim 18.000 studenten en werken meer dan 750 medewerkers. De OU heeft vestigingen in Nederland en België (zie www.ou.nl/studiecentra). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.

De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in vakinhoudelijk onderzoek op acht wetenschapsgebieden, maar ook in onderzoek in een multidisciplinair programma: Innovating for resilience.

Afdeling

Faculteit Onderwijswetenschappen

De faculteit Onderwijswetenschappen (OW) is sterk in onderwijs, onderzoek en valorisatie. De faculteit biedt een wetenschappelijke master Onderwijswetenschappen. De faculteit speelt nationaal en internationaal een belangrijke rol in onderzoek naar de innovatie van het onderwijs

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs; PhD
  • max. 38 uur per week
  • Universitair
  • AC/FAC/OW/22095

Werkgever

Open Universiteit (OU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Postbus 2960, 6401 DL, Heerlen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you