Onderzoekscoördinator Onderzoek en Wetenschapsbeleid | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Onderzoekscoördinator Onderzoek en Wetenschapsbeleid | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Geplaatst Deadline Locatie
9 nov 7 dec Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 dec 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij helpen om de effectiviteit van ons wetenschapsbeleid scherp te krijgen?

Functieomschrijving

Een sterk fundament voor de Nederlandse wetenschap. Divers onderzoekstalent dat de ruimte krijgt voor ontwikkeling. En onderzoek en wetenschap dat meer en meer bijdraagt aan de uitdagingen in onze maatschappij. Aan die mooie doelen werk je mee als onderzoekscoördinator bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Het interessante is: jouw takenpakket is net zo breed als ons werkterrein.

Onze directie heeft de ambitie om toonaangevend te worden op het terrein van beleidsmonitoring en -evaluatie. We zoeken een ervaren professional die een duo wordt met onze onderzoekscoördinator. Binnen onze directie Onderzoek en Wetenschapsbeleid zijn jullie de spil tussen onze collega’s, onderzoekers, docenten en onderwijs- en kennisinstellingen en het onderzoeks- en wetenschapsbeleid. Jullie brengen in beeld wat de effectiviteit is van ons wetenschapsbeleid en vertalen dit naar strategisch advies aan de ambtelijke top en de minister hoe wij ons beleid kunnen verbeteren.

Verder ben je samen met jouw collega verantwoordelijk voor het versterken van de evaluatiestrategie en -functie binnen onze directie. Jullie rol daarbij is om het voortouw te nemen in het opzetten van een kader voor monitoring en evaluatie, onze jaarlijkse evaluatiekalender te beheren en bij te dragen aan de opbouw van monitoring- en evaluatiecompetenties binnen onze directie.

Daarnaast werken jullie aan de verbetering van de kwaliteit, diversiteit en volledigheid van de evaluaties die in onze opdracht op ons beleidsterrein worden uitgevoerd. Jullie toetsen beleid en beleidsinstrumenten aan onze beleidstheorie, jullie zien er als opdrachtgever op toe dat evaluaties inzicht geven in de doeltreffendheid en doelmatigheid van ons beleid en stimuleren dat hierbij zowel indicatoren als verschillende aanvullende onderzoeksmethoden worden gebruikt, waaronder het ontwikkelen, opvolgen en rapporteren van indicatoren, het beheren van onze jaarlijkse evaluatiekalender en het bijdragen aan de opbouw van monitoring- en evaluatiecompetenties binnen onze directie.

Verder zorg je met jouw collega ervoor dat onze strategische kennis beter benut wordt en dat de impact en de toepassing van onze evaluaties worden vergroot. Jullie ontwikkelen een strategie voor het gebruik van de uitkomsten van monitoring en evaluatie, werken hierbij samen met collega’s die zich bezighouden met beleidsthema’s en externe stakeholders, kennisinstellingen, en coördineren, verzamelen en verwerken de monitoringdata.

Tot slot ben je verantwoordelijk voor de interne planning & controlcyclus van ons beleid. Zowel de interne cyclus op het niveau van de teamplannen binnen onze directie en de managementafspraken tussen het MT van onze directie en de DG, als de externe cyclus (via OCW-begroting, OCW-jaarverslag, de strategische evaluatie-agenda waarover aan de Tweede Kamer wordt gerapporteerd en OCWinCijfers.nl). Ook houd je de uitvoering van het beleid goed in de gaten door nauw contact te onderhouden met de praktijk. Je volgt de ontwikkelingen in jouw domein en voedt de directie op dit vlak. Kortom, je bent van begin tot eind betrokken bij het beleid.

Ons beleidsterrein is zeer divers. Denk daarbij aan thema’s als een stevige onderzoeksinfrastructuur, veilige (internationale) kennisuitwisseling, een inclusieve leer- en werkomgeving, innovatiebeleid, wetenschapscommunicatie en strategische stelselvraagstukken. Bij het ene beleidsthema zijn we vooral actief in de Nederlandse context, bij het andere thema opereren we internationaal. Bij het ene onderwerp werken we veel samen met andere ministeries of collega’s van onderwijs en cultuur, bij het andere onderwerp onderhouden we vooral veel contacten met partijen in het veld. En waar het ene dossier een hoog politiek profiel heeft, krijgt het andere dossier veel aandacht in het veld. Afwisseling ten top!

Specificaties

Rijksoverheid

Functie-eisen

Met een open blik ga je aan de slag met de realisatie van onze ambitie. Daarvoor werk je nauw samen met jouw collega onderzoekscoördinator, jouw andere collega’s en onze stakeholders binnen en buiten OCW.

  • je bouwt snel een netwerk op en je kent de ins en outs van beleidsevaluaties als geen ander. Jouw kennis en persoonlijkheid maken dat je met gezag kunt opereren. Je krijgt er energie van om collega’s te helpen bij het opzetten van evaluaties en hen vertrouwd te maken met de wereld van monitoring en evaluatie;
  • je bent een stevige persoonlijkheid die als opdrachtgever onderzoeksbureaus en evaluatiecommissies bij de les kan houden om ervoor te zorgen dat we kwalitatief sterke evaluaties krijgen;
  • verder houd je ervan om jouw handen uit de mouwen te steken en monitoringsdata te verwerken en te analyseren en die te vertalen naar kennis op basis waarvan wij ons beleid kunnen bijsturen. Je kunt duidelijk de belangrijkste onderwerpen voor het voetlicht brengen wanneer je mondeling of schriftelijk, intern of extern iets toelicht;
  • tot slot, als opdrachtgever van onderzoeksbureaus is het een pré al je kennis en ervaring hebt met de inkooppraktijk van de rijksoverheid, als opdrachtgever of als opdrachtnemer; het opzetten en uitvoeren van aanbestedingsprocedures.

Arbeidsvoorwaarden

  • Salarisniveau: schaal 13
  • Salarisomschrijving: Afhankelijk van kennis en ervaring kan een aanloopschaal van toepassing zijn.
  • Maandsalaris: Min €4.551 – Max. €6.786 (bruto)
  • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  • Minimaal aantal uren per week: 32
  • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Beleid- en staf
  • 32—36 uur per week
  • €4551—€6786 per maand
  • Universitair
  • OWB/2022/1276

Werkgever

Locatie

Rijnstraat 50, 2515 XP, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you