Universitair Docent Conflict Studies/Interdisciplinaire Sociale Wetenschap

Universitair Docent Conflict Studies/Interdisciplinaire Sociale Wetenschap

Geplaatst Deadline Locatie
10 nov 1 dec Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 dec 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben je gespecialiseerd in Conflict Studies, en combineer je wetenschappelijke analyse op hoog niveau met het bijdragen aan concrete oplossingen? Ligt je hart bij inter- en/of transdisciplinair onderzoek, en wil je je daarin graag verder ontwikkelen? Ben je een bevlogen docent, wil je jouw passie ook overdragen op studenten en houd je van onderwijsvernieuwing?

De opleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschap (ISW) is per 1 februari 2023 op zoek naar een Universitair Docent Conflict Studies.

ISW is een snelgroeiende en vernieuwende bacheloropleiding. Binnen deze opleiding leren studenten de inzichten en onderzoeksbenaderingen uit vijf sociaalwetenschappelijke disciplines te integreren: Politicologie, Psychologie, Geografie, Antropologie en Sociologie. Het doel van de opleiding is studenten toe te rusten om zelfstandig complexe maatschappelijke vraagstukken te analyseren en oplossingsrichtingen te leren ontwikkelen. Hiertoe kent de opleiding naast de leerlijnen interdisciplinariteit en methoden ook een leerlijn transdisciplinariteit. Binnen deze laatste leerlijn wordt op innovatieve wijze samengewerkt met maatschappelijke partners.

Wij zoeken een UD die de nationale, internationale, en transnationale oorzaken, processen en gevolgen van gewapende conflict (gepleegd door criminele netwerken; statelijke en/of non-statelijke actoren) weet te analyseren, en strategieën kan formuleren om dergelijke conflicten op te lossen en te voorkomen. Expertise op het gebied van klimaatconflicten is een pré.

Wat ga je doen

Als universitair docent combineer je onderwijs en onderzoek. Je onderwijs (60% van je werktijd) zul je grotendeels uitvoeren binnen de BSc ISW en je zult worden ingezet in de minor Conflict Studies, bijvoorbeeld in vakken als Introduction to Conflict Studies, of Conflict, Security and Development.Voor het doceren van deze vakken is een gedegen theoretische basis in Conflict Studies van groot belang. Daarnaast kun je worden ingezet in vakken als Onderzoeksmethoden 2 of Academische Vaardigheden. Hoofddocent zijn van een vak betekent naast het vormgeven van onderwijs ook het aansturen van een team van acht tot dertien juniordocenten. Je geeft zowel hoorcolleges als werkgroeponderwijs. Je vervult een dragende rol in het docententeam, in vak- en curriculumontwikkeling en in bijvoorbeeld de opleidings- of examencommissie.

Waar je je onderzoekstijd (40% van je werktijd) zult besteden hangt af van je onderzoeksagenda, specifieke expertise en disciplinaire achtergrond. Dit is of bij de programmagroep Political Economy and Transnational Governance (PETGOV) bij de afdeling Politicologie, of bij de programmagroep Governance for Inclusive Development (GID) bij de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies. De programmagroep PETGOV is in het bijzonder geïnteresseerd in de politieke economie en politiek van interstatelijke oorlogen, burgeroorlogen en geweld, alsmede in de mogelijkheid om gewelddadige conflicten op te lossen door middel van beleidsmaatregelen op verschillende niveaus. De programmagroep GID kenmerkt zich door een analytische focus of sociale en ecologische rechtvaardigheid, met bijzondere aandacht voor de intersecties tussen conflict en verschillende vormen van (in)direct geweld in relatie tot ongelijkheden en processen van in-/uitsluiting. Binnen GID is ook ruimte voor onderzoek naar conflict in bredere zin dat aansluit bij thema's waar lopend onderzoek binnen GID zich op richt.

Je onderzoeksagenda en ambities zullen dus moeten aansluiten bij een van deze beide programmagroepen. We vragen je in je onderzoeksstatement in te gaan op de vraag bij welke programmagroep je jouw agenda en expertise het beste tot zijn recht ziet komen.

Als UD lever je een actieve bijdrage in de onderzoeksgroepsseminars, publiceert in hoogwaardige internationale tijdschriften of bij gerenommeerde internationale uitgeverijen, bent betrokken bij begeleiding van junior onderzoekers, en dient voorstellen in bij beurscompetities.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

  • Je bent gepromoveerd in één van de constituerende disciplines van ISW (politicologie, geografie, sociologie, antropologie of psychologie); expertise op klimaatconflicten is een pré;
  • Je hebt een aantoonbaar inter- en transdisciplinair profiel, en ervaring met interdisciplinair onderzoek;
  • Je hebt ervaring met transdisciplinair onderwijs en onderzoek, of wilt dit graag ontwikkelen;
  • Je hebt een netwerk van maatschappelijke partners in het thematische werkveld, en bent bereid daarmee samen te werken in onderwijs en onderzoek;
  • Uitstekende onderzoeksvaardigheden, o.a. blijkend uit publicaties en onderzoeksacquisitie;
  • Affiniteit en bij voorkeur ervaring met het zelfstandig ontwikkelen en uitvoeren van (interdisciplinair) bacheloronderwijs;
  • Je beheerst zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden, voldoende om beide te kunnen doceren;
  • Uitstekende beheersing van zowel Nederlands als Engels in woord en geschrift;
  • Je vindt onderwijsvernieuwing een leuke uitdaging;
  • Je bent een goede teamspeler en netwerker, en je kunt goed heen en weer bewegen tussen verschillende groepen (het team van de opleiding, de onderzoeksgroep, de verschillende afdelingen).

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een fulltime dienstverband voor 38 uur per week voor een periode van 1,5 jaar (18 maanden) met een proeftijd van twee maanden. Voor interne kandidaten bieden wij een fulltime dienstverband van 1 jaar (12 maanden). Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband daarna worden omgezet naar onbepaalde tijd. De beoordeling vindt plaats op basis van het UFO profiel Universitair Docent 2, op de competenties Conceptueel vermogen, Omgevingsgerichtheid, Presenteren en Resultaatgerichtheid. Daarnaast verwachten we een actieve bijdrage aan het goed functioneren van de afdeling en onderwijsprogramma ('good citizenship').

Het salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, €3974 tot € 5439 bruto per maand op basis van volledige werktijd (38 uur per week), volgens salarisschaal 11. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder
  • een uitdagende functie met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie;
  • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
  • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega's;
  • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Werkgever

Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen. De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst. De afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies kent vier onderzoeksgroepen, naast Political Economic Geographies and Urban Geographies ook Urban Planning en Governance for Inclusive Development. De afdeling biedt naast de bachelor Sociale Geografie en Planologie ook drie master en twee research masterprogramma's aan.

De opleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschap is een snelgroeiende en vernieuwende opleiding, met op dit moment ruim 800 studenten. Binnen deze opleiding leren studenten de inzichten en onderzoeksbenaderingen uit vijf sociaalwetenschappelijke disciplines te integreren: Politicologie, Psychologie, Geografie, Antropologie en Sociologie.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Specificaties

  • Universitair docent
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—38 uur per week
  • €3974—€5439 per maand
  • Gepromoveerd
  • 10850

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you