Promovendus 'Preventie van dementie op de geheugenpoli'

Promovendus 'Preventie van dementie op de geheugenpoli'

Geplaatst Deadline Locatie
21 nov 14 dec Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 14 dec 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De oorzaak van dementie weten we nog altijd niet, maar we hebben steeds meer risicofactoren voor het krijgen van dementie ontdekt. Veel daarvan zijn ook risicofactoren voor hart- en vaatziekten en hangen samen met leefstijl. Het aanpakken van die factoren ligt dus voor de hand, maar hoe doe je dat, en leidt het terugdringen van risicofactoren ook daadwerkelijk tot lager risico op dementie? Wil jij dit onderzoeken? Dan zoeken we jou!

Binnen de onderzoeksgroep 'Preventie van dementie' in het Radboudumc (een samenwerking tussen diverse afdelingen en disciplines) proberen we deze vragen te beantwoorden. Je promotieonderzoek bestaat uit twee delen.

In het ene deel ga je onderzoek doen naar het effect van leefstijlverandering op dementie en meer specifiek naar de complexe relatie tussen bloeddruk en dementie. Je zult hiervoor verschillende onderzoeksmethoden gebruiken, zowel kwantitatief als kwalitatief. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van predictiemodellen, het ontwikkelen van een online dementie preventie-programma, en het evalueren van het effect van dat programma op dementie risico. Een concreet voorbeeld is de ontwikkeling van een online tool, die mensen met subjectieve of milde cognitieve stoornissen inzicht geeft in hun hersengezondheid, en tips en uitdagingen geeft voor verbetering van leefstijl ten behoeve van een goede hersengezondheid.

Deze tool ga je vervolgens implementeren en evalueren in academische (Radboudumc, MUMC) en niet-academische (via het Nederlands Geheugenpoli Netwerk) geheugenpoliklinieken. Belangrijke factoren waar we bij deze 'proof-of-concept' studie op zullen focussen zijn veranderingen in bewustwording van de relatie tussen leefstijl en dementie, bereidheid en motivatie om leefstijl aan te passen, en zelfeffectiviteit. Daarnaast verzamel je data over het effect van de online interventie tool op bijvoorbeeld emotioneel en fysiek welzijn, fysieke activiteit en bloeddruk. We werken nauw samen met het MUMC+, en het project bouwt voort op kennis over modificeerbare risicofactoren bij dementie die daar al is opgedaan (bv de 'LIBRA-score'), en op eerder door onze groep gedane leefstijlinterventiestudies.

Het andere deel van je promotieonderzoek zal de diepte ingaan op een recent geïdentificeerde risicofactor: bloeddrukvariabiliteit. Vanuit al bestaande datasets, en uit nieuw te verzamelen data bij geheugenpolipatiënten, ga je onderzoeken welke maat of maten voor bloeddrukvariabiliteit het meest relevant zijn bij dementie. Er is ook de mogelijkheid te onderzoeken welke invloed bloeddruk-variabiliteit heeft op hersendoorbloeding. Je gaat ook onderzoek doen met een nieuwe bloeddruk-methode om variabiliteit te meten, en in een proof-of-concept studie ga je onderzoeken of bloeddrukvariabiliteit te beïnvloeden is, bijvoorbeeld door leefstijlinterventie.

Specificaties

Radboudumc

Functie-eisen

Je hebt een afgeronde, relevante (Research) Master, bijvoorbeeld in de geneeskunde, gezondheidswetenschappen, technische geneeskunde, biomedische wetenschappen, of (neuro)psychologie. Daarnaast heb je affiniteit met preventie en/of met dementie of cognitieve achteruitgang. Je hebt een pro-actieve en flexibele werkhouding. Daarnaast beschik je over goed analytisch vermogen en heb je organisatorische en contactuele eigenschappen. Je werkt graag samen in een team en hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Voor de duur van het promotietraject.

Inschaling is afhankelijk van vooropleiding. Voor een basisarts is schaal 10 van toepassing; voor overige studierichtingen geldt inschaling in schaal 10A. Werken bij het Radboudumc betekent dat je voorop loopt en samen werkt aan de gezondheidszorg van de toekomst. En er is meer. Onze secundaire arbeidsvoorwaarden mogen er namelijk zijn. Helemaal op jou afgestemd dankzij ons keuzemodel arbeidsvoorwaarden. In het Radboudumc krijg je het vertrouwen en neem je verantwoordelijkheid om het samen voor elkaar te krijgen. Zo kun je rekenen op:
  • Een bruto maandsalaris tussen de € 2.631 en € 4.800 op basis van een fulltime dienstverband.
  • Een jaarlijkse vakantie-uitkering van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
  • Een toelage wanneer je op onregelmatige tijden werkt.
  • 168 vakantie-uren per jaar (23 dagen) op basis van een 36-urige werkweek.
  • De mogelijkheid om landelijk vastgestelde vrije feestdagen op andere dagen op te nemen.
  • Een vergoeding van 70% van jouw pensioenpremie. De rest van de premie betaal je zelf via je brutosalaris.
  • Korting op je zorgverzekering. Je kunt gebruik maken van twee collectieve ziektekostenverzekeringen: UMC Zorgverzekering en CZ collectief.
  • Jaarlijkse opleidingen, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak.
Naast onze arbeidsvoorwaarden bieden we medewerkers ook verschillende andere aantrekkelijke faciliteiten zoals kinderopvang en sportvoorzieningen. Wil je meer weten? Bekijk ook eens de Cao umc.

Werkgever

Radboudumc

Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit de afdeling Geriatrie van het Radboudumc. De afdeling heeft 3 kerntaken: Patiëntenzorg, Onderzoek, Onderwijs/opleiding. Centraal thema is herstelvermogen (resilience): welke factoren bepalen of en hoe een oudere patiënt herstelt van een ziekte, behandeling of chirurgische ingreep, en kunnen we herstelvermogen beïnvloeden om zo de uitkomst van zorg te verbeteren? Vertaald naar dementie: welke factoren 'beschermen' tegen dementie of beïnvloeden de snelheid van achteruitgang bij dementie? Kunnen we resilience verbeteren en verandert dat de uitkomst? De onderzoeksgroep bestaat uit 25 enthousiaste onderzoekers, waarvan 12 promovendi.

De begeleiding zal worden verzorgd door dr. Jurgen Claassen, klinisch geriater en principal investigator, UHD in cerebrovasculaire fysiologie van veroudering en dementie; prof. Edo Richard, neuroloog en hoogleraar neurologie, in het bijzonder klinisch wetenschappelijk onderzoek naar de vasculaire component van dementie vanuit het populatie perspectief; en dr. Rianne de Heus, postdoc onderzoeker van de afdeling Geriatrie met expertise in o.m. de relatie tussen hypertensie en dementie. Daarnaast werk je nauw samen met een onderzoeksteam van het MUMC+ dat zich bezighoudt met beïnvloeding van risicofactoren voor dementie.

Het Radboudumc
Onze missie is: to have a significant impact on health(care). We willen vooroplopen bij de ontwikkeling van duurzame zorg: zorg die mens en milieu zo gezond mogelijk houdt, zinnig en betaalbaar is, en liever voorkomt dan geneest. Zorg die er ook nog is voor de kinderen van onze kinderen. Dat doen we in alle drie onze kerntaken: zorg, onderwijs en onderzoek. We werken innovatief, persoonsgericht en samen met anderen in netwerken.

Lees meer over onze strategie en wat werken bij het Radboudumc betekent. Onze collega's vertellen je er graag over, #wijzijnradboudumc.

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • €2631—€4800 per maand
  • Universitair
  • 173383-P1109647-1

Werkgever

Locatie

Geert Grooteplein-Zuid 10, 6525 GA, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you