Conservator voor de collectie 19de-eeuwse schilderijen

Conservator voor de collectie 19de-eeuwse schilderijen

Geplaatst Deadline Locatie
24 nov 7 dec Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 dec 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Als conservator draag je zorg voor deze collectie en ben je verantwoordelijk voor beheer, wetenschappelijk onderzoek, publicatie en interpretatie van de werken. Daarnaast ben je als conservator ook verantwoordelijk voor het onderzoek naar en voorstellen van nieuwe aanwinsten en speel je een grote rol bij tentoonstellingen en presentaties.

Belangrijke speerpunten binnen het Rijksmuseum zijn diversiteit en inclusiviteit. Als conservator lever je hieraan een belangrijke bijdrage. Samen met de andere conservatoren werk je onder meer aan aanpassingen binnen de vaste presentatie.

Daarnaast hebben we de ambitie om de collectie 19de-eeuwse schilderijen via een online bestandscatalogus te ontsluiten, in samenwerking met de schilderijenrestauratoren en research scientists.

Als expert op het gebied van 19de-eeuwse schilderkunst onderhoud je de contacten binnen een breed (inter)nationaal netwerk. Daarnaast ben je de ambassadeur die de 19de eeuw in het werkveld en bij het publiek voortdurend onder de aandacht weet te brengen.

De conservator maakt onderdeel uit van het team Schilder- en Beeldhouwkunst, en werkt nauw samen met conservatoren van de verzamelafdelingen Beeldende Kunst, Geschiedenis, en het Rijksprentenkabinet.

De voornaamste werkzaamheden zijn:

·       Zorgvuldig beheren van de toegewezen collecties en zorg dragen voor de registratie en ontsluiting daarvan.

·       Fysiek beheer van de collectie in overleg met het depotteam van CCNL en de restauratoren.

·       Verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar de toegewezen deelcollectie, uit te dragen in publicaties, lezingen en eventueel tentoonstellingen.

·       Zorgdragen voor de (inter)nationale erkenning van het museum als kennisinstituut.

·       Bijhouden van de ontwikkelingen op de kunstmarkt met betrekking tot de deelcollectie en het doen van voorstellen van nieuwe verwervingen.

·       Onderhouden van contacten met verzamelaars.

·       Ontwikkelen en (mede)realiseren van initiatieven en activiteiten voor de educatieve, (kunst)historische en/of maatschappelijke betekenis van de toegewezen deelcollectie, zodanig dat wordt bijgedragen aan de publieksfunctie van het museum.

·       Inhoudelijk begeleiden van de werkzaamheden van (eventueel) toegewezen projectmedewerkers, junior conservatoren, conservatoren in opleiding en/of stagiaires

·       Participeren in overlegstructuren van het Rijksmuseum en het verrichten van werkzaamheden in samenwerking met de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum, de afdelingen Educatie, Development (fondsenwerving) en Communicatie & Marketing.

Specificaties

Rijksmuseum Amsterdam

Functie-eisen

 • Jij hebt een erkende deskundigheid op het vakgebied en weet deze uit te dragen, zowel intern als (internationaal) extern.
 • Met een academische kunsthistorische opleiding (minimaal M.A.).
 • Met minimaal twee jaar ervaring als (assistent-) conservator op het gebied van 19de-eeuwse schilderkunst.
 • Je weet creatieve visies te ontwikkelen en uit te werken en hebt kennis van en ervaring met objectgericht werken.
 • Je hebt ervaring met het maken van presentaties en tentoonstellingen en met publiceren van catalogi, boeken en artikelen in toonaangevende vakbladen.
 • Ook heb je ervaring met projectmatig en teamgericht werken, bij voorkeur in interdisciplinair (wetenschappelijk) verband.
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands (of de bereidheid dit te leren) en het Engels.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar met uitzicht op verlenging.

 • Een contract voor een periode van een jaar met uitzicht op verlenging. Betreft een vaste formatieplaats.
 • Een bruto maandsalaris (schaal 12 van de museum cao) met een minimum van €3876 en een maximum van €5398 op basis van 36 uur.
 • 8% vakantietoelage en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Een goede werk- en privébalans. Deels werken vanuit thuis is mogelijk in overleg, je krijgt een budget om je thuiswerkplek in te richten.
 • Een volledige reiskostenvergoeding vanaf 5 km (met max van €345,-). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden vergoed;
 • Deelnemen aan verschillende rijkevents en sportactiviteiten, zoals Rijksrun.
 • Na je proeftijd ontvang je een museumjaarkaart met onbeperkt toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je altijd welkom met 1 gratis introducé.

Werkgever

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland voor kunst en geschiedenis met een collectie van ruim 1 miljoen objecten vanaf de Middeleeuwen tot en met de 21ste eeuw. Als organisatie staan wij midden in de maatschappij. Als conservator voor de collectie 19de-eeuwse schilderijen lever je een belangrijke bijdrage aan het Rijksmuseum, door de zorg die je mede draagt voor beheer van de collectie, wetenschappelijk onderzoek, publicatie en interpretatie van de werken.

De collectie 19de-eeuwse schilderijen bevat ca.1300 werken van Nederlandse en buitenlandse meesters en bevindt zich in het hoofdgebouw, het Collectie Centrum Nederland en op externe locaties.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Taal en cultuur
 • max. 36 uur per week
 • €3876—€5398 per maand
 • Universitair
 • AT JV 20221124

Werkgever

Rijksmuseum Amsterdam

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Museumstraat 1, 1071 XX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you