Promovendus Thriving Teens; bevorderen van het mentaal welbevinden bij tieners

Promovendus Thriving Teens; bevorderen van het mentaal welbevinden bij tieners

Geplaatst Deadline Locatie
11 jan 1 feb Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 feb 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij geinteresseerd in het verbeteren van het mentaal welbevinden van tieners? Word jij enthousiast om samen te werken met tieners, ouders, beleidsmakers en onderwijs- en zorgprofessionals om dit voor elkaar te krijgen? Solliciteer dan bij de Vrije ...

Functieomschrijving

Voor het Thriving Teens project zijn we per 1 april op zoek naar een gemotiveerde promovendus.

Het mentaal welbevinden van tieners staat enorm onder druk. Zaken als veel stress, slechte slaap, en overmatig schermgebruik hebben via een complex web aan samenhangende oorzaken een negatief effect op mentaal welbevinden. Denk bijvoorbeeld aan de ervaren druk om op school goed te presteren en/of te moeten voldoen aan het 'perfecte plaatje'. Het Thriving Teens-project, gefinancierd door ZonMw, omarmt deze complexiteit door een systeembenadering toe te passen in het begrijpen én bevorderen van mentaal welbevinden bij tieners. We richten onze pijlen in dit project specifiek op tieners in de overgangsperiode van basis- naar voortgezet onderwijs (10-14 jaar), juist omdat deze periode grote veranderingen met zich meebrengt voor jongeren wat betreft hun (school)omgeving, autonomie, verantwoordelijkheid, sociale ontwikkeling en toegang tot mobiele telefoons en sociale media. Sommige groeien op in een omgeving waarin ze veel kansen en mogelijkheden krijgen en kunnen benutten om in deze periode gesteund te worden, anderen hebben dat veel minder. Deze verschillen kunnen kansenongelijkheid in de hand werken met allerlei gevolgen voor kansen op een goede (mentale) gezondheid.

Met tieners, ouders, onderwijs en zorg professionals, beleidmakers en onderzoekers wordt een kernteam gevormd. Met het kernteam onderzoeken we het systeem dat prestatiedruk, slaapgezondheid en schermgebruik van tieners vormt en hoe we het systeem kunnen veranderen met de Amsterdamse context als proeftuin. Op basis hiervan gaan we samen met belangrijke actoren in het leven van tieners, waaronder natuurlijk tieners zelf, een pakket aan maatregelen ontwikkelen om te komen tot een systeem met collectieve veerkracht, dat het mogelijk maakt dat alle tieners gedijen ('thriven') en gelukkig opgroeien.

Het 4-jarige project is een unieke samenwerking van een interdisciplinair consortium waaronder partners als de Vrije Universiteit, GGD Amsterdam, Amsterdam UMC, Open Universiteit Nederland, Universiteit van Amsterdam, Mind, Nederlands Jeugd Instituut, Gemeente Amsterdam, Ouder- Kind-Teams Amsterdam, en partners uit het sociale domein, onderwijs, gezondheidszorg van de gemeente Amsterdam.

Jouw taken

Tijdens het onderzoek zullen verschillende innovatieve dataverzameling methodieken worden toegepast zoals group model building sessies, sociale netwerk analyse, co-creatie sessies waarin de aanpak ontwikkeld wordt en daaraan gekoppeld een evaluatie onderzoek.

Als promovendus ben je intensief betrokken bij de organisatie en logistiek van dit onderzoek en zal je actief bijdragen aan de dataverzameling, data-analyse en de uiteindelijke rapportage in de vorm van een eindrapport en wetenschappelijke artikelen. Je werkzaamheden omvatten o.a.:
  1. Het uitvoeren van het onderzoek waaronder: het uitvoeren van group model building sessies, sociale netwerk analyse sessies, co-creatie sessies, werven van actoren, organiseren van kernteam bijeenkomsten, ondersteunen bij het implementeren van acties, en het analyseren van de data
  2. Zelfstandig (groeps)gesprekken en interviews houden met partners in het gemeentelijk domein om de huidige ondersteunende infrastructuren en processen goed in beeld te brengen voor een optimale implementatie van de acties
  3. Het valoriseren van kennis zoals het schrijven van internationale wetenschappelijke publicaties die worden gebundeld in een proefschrift, en een eindrapport voor gemeenten om de Thriving Teens aanpak te implementeren
  4. Het geven van presentaties op nationale en internationale congressen en symposia
  5. Het volgen van cursussen en trainingen
  6. Het geven van onderwijs (0,1 fte per jaar)

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • Je hebt een afgeronde master en bij voorkeur werkervaring op het gebied van Gezondheidswetenschappen; Gezondheidspsychologie; Public Health; Preventie; Management Policy Analyses & Entrepeneurship; Sociale Wetenschappen; Global Health; en Sociale and Culturele Antropologie, of vergelijkbaar;
  • Je hebt uitstekende sociale en organisatorische capaciteiten;
  • Je wordt enthousiast om samen te werken met tieners, ouders, beleidsmakers en onderwijs- en zorgprofessionals.
  • Je hebt enige ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden (bv interviews of focus groepen). Ervaring met participatief onderzoek met tieners of het toepassen van systeem denken (group model building, sociale netwerk analyse) is een pré;
  • Je hebt goede mondelinge en schriftelijke communicatie vaardigheden in zowel het Nederlands als Engels;
  • Je bent een proactieve, zelfstandige werker met een goed ontwikkeld analytisch vermogen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.541 (PhD) oplopend tot €3.247 (PhD) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband.

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband,
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering,
  • korting op (en af en toe exclusieve toegang tot) theatervoorstellingen en cursussen van cultuurcentrum Griffioen,
  • goede en voordelige sportfaciliteiten,
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer,
  • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Bètawetenschappen
De Faculteit der Bètawetenschappen inspireert wetenschappers en studenten om duurzame oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Van bosbranden tot big data, van obesitas tot geneesmiddelen en van molecuul tot de maan: ons onderwijs en onderzoek beslaan de volle breedte van de bètawetenschappen. Nationaal en internationaal delen wij kennis en ervaring met vooraanstaande wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven.

Werken bij Bètawetenschappen is samenwerken met studenten, promovendi en wetenschappers met focus op hun vak én een brede blik op de wereld. De faculteit telt ongeveer 11.000 studenten en er werken ruim 1.250 medewerkers.

Over afdeling, instituut, project
Geef hier beknopt meer informatie/een beschrijving van de afdeling, instituut, project etc. Niet verplicht, wanneer deze ruimte niet gebruikt wordt dit blok verwijderen.

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • max. 38 uur per week
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • 13542

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you