Senior onderzoeker/projectmedewerker Rathenau Instituut

Senior onderzoeker/projectmedewerker Rathenau Instituut

Geplaatst Deadline Locatie
15 jan 29 jan Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 jan 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Voor het team dat zich bezighoudt met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van technologiebedrijven binnen het thema 'Digitale Samenleving', zoeken we een nieuwe enthousiaste en ervaren collega. Dit thema maakt onderdeel uit van het werkprogramma en gaat om vragen als: Hoe kunnen universele rechten van de mens, onze grondrechten en publieke waarden gewaarborgd blijven in de digitale samenleving? Hoe herwinnen we digitale zeggenschap over digitale infrastructuur en diensten? Hoe geven we de verdergaande vervlechting van reële en virtuele werelden vorm zodat onze wereld verrijkt wordt en niet verarmd? En wat is de rol en verantwoordelijkheid van overheden, bedrijven en burgers bij het verder inrichten van onze digitale samenleving?

Dit ga je doen

Als senior onderzoeker op het gebied van de maatschappelijk verantwoordelijkheid van technologiebedrijven ben je breed inzetbaar op bovengenoemde onderwerpen. Het komende jaar ben je ondermeer de drijvende kracht voor ons werk op desinformatie en de impact op democratie en/of ontwikkelingen in de virtuele economie. Ook heb je kennis, inzicht en liefst hands-on ervaring met programmeren en technologie en kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan technology assesments van bijvoorbeeld synthetische media, NFT's of cryptomunten.

Het team waar je komt te werken doet momenteel ook onderzoek en voert dialoog over het ontwerp en de inrichting van 'de metaverse' volgens publieke waarden. In ons werkprogramma (2023-2024) zullen we door middel van verschillende nieuwe onderzoek- en dialoogprojecten de rol van technologiebedrijven in de digitale samenleving verder uitdiepen en bespreekbaar maken. Daarbij werken we graag met nieuwe creatieve vormen om impact te genereren met ons werk, zoals deelname aan de Dutch Design Week en samenwerking met kunstenaars en ontwerpers.

Als senior onderzoeker neem je het initiatief voor onderzoeksprojecten binnen de context van het werkprogramma en schrijf je voorstellen voor externe opdrachtgevers. Je bewaakt de voortgang en afronding van projecten en werkt nauw samen met andere collega's. Je schrijft rapportages voor verschillende doelgroepen, waaronder beleidsmakers, politici, wetenschappers en het brede publiek. Je bent medeverantwoordelijk voor het organiseren van verschillende onderzoek- en dialoogactiviteiten. Daarbij betrek je actoren vanuit de samenleving, bedrijven, overheid en wetenschap.

Bij het onderzoek hoort ook dat je het maatschappelijk en politiek debat volgt, ondersteunt en daarin meedoet, bijvoorbeeld via lezingen, paneldiscussies en (web)artikelen.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Je bent afgestudeerd en hebt minimaal 8 jaar werk-/onderzoekservaring. Relevante studies zijn bijvoorbeeld Computer Science of Data Science gecombineerd met vakken in de ethiek/ bestuurskunde/ recht(sfilosofie), Innovation Science en Science and Technology Studies.

Je hebt ruim ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden en kunt helder schrijven voor zowel een professioneel of wetenschappelijk, als ook breder publiek. Je volgt technologische ontwikkelingen op de voet en hebt hand-on technische kennis en inzicht in de werking van het internet, algoritmes en/of kunstmatige intelligentie. Ook heb je ervaring met (onderzoeks)projectmanagement. Ervaring met het informeren van politieke besluitvorming en beleid is een pré, evenals ervaring met het organiseren van maatschappelijke dialoog.

Je bent op de hoogte van het politieke en maatschappelijke debat over desinformatie, de data-economie en big tech. Je hebt aantoonbaar bijgedragen aan het debat rondom digitale technologie, en affiniteit met het kritisch beschouwen ervan. Gevoel voor (geo)politieke verhoudingen en ervaring met krachtenveld/ stakeholderanalyse is zeer gewenst. We zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om ook de (creatieve) vertaalslag te maken van inzichten uit onderzoek naar bredere maatschappelijke impact. Goede sociale en communicatieve vaardigheden en een netwerk van relevante actoren is gewenst.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar met mogelijkheid tot verlenging.

Werkgever

Rathenau Instituut

Over het Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut houdt zich bezig met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

Het Rathenau Instituut onderzoekt ontwikkelingen in wetenschap en innovatie en de wijze waarop de maatschappij daarbij betrokken is of daardoor geraakt wordt. Op basis van dat onderzoek informeert het Rathenau Instituut publiek, beleidsmakers en politiek en levert zo een bijdrage aan het maatschappelijk en politiek debat over wetenschap en technologie in de samenleving. Het Rathenau Instituut is inhoudelijk onafhankelijk en beheersmatig ondergebracht bij de KNAW.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—38 uur per week
  • €4814—€6181 per maand
  • Universitair
  • 1365

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Anna van Saksenlaan 51, 2593HW, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you