Senior Onderzoeker Aquatische Ecologie

Senior Onderzoeker Aquatische Ecologie

Geplaatst Deadline Locatie
22 feb 27 mrt Wageningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 mrt 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Heb jij uitgebreide kennis van het functioneren van aquatische systemen (systeemecologie) en ervaring met aquatisch veldonderzoek, variërend van het uitvoeren van bemonsteringen tot het opzetten en uitvoeren van veld- en laboratoriumexperimenten? En heb je ervaring met het acquireren van onderzoeksprojecten, projectmanagement en -uitvoering? Dan is dit misschien de ideale nieuwe functie voor je!

We zijn op zoek naar een ervaren onderzoeker aquatische ecologie.

Als onderzoeker aquatische ecologie werk je samen met anderen in onderzoeksprojecten voor overheden, maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven. Je werkt in de rol van projectleider aan het opzetten en leiden van eigen projecten, of werkt als projectmedewerker mee in andere, vaak multidisciplinaire, projecten. Je bent verantwoordelijk voor het opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren van wetenschappelijk onderzoek, het publiceren van de resultaten in zowel peer-reviewed tijdschriften als in vakbladen, het acquireren van nieuwe nationale en internationale projecten en het communiceren met o.a. waterbeheerders, beleidsmakers en collega-onderzoekers. Het grootste deel van de projecten vindt plaats binnen Nederland, een kleiner deel heeft een internationaal karakter. De werkzaamheden zijn divers: variërend van gesprekken met verschillende partners, het doen van veldonderzoek, bijvoorbeeld naar de effectiviteit van herstelmaatregelen op de ecologie, het maken van systeemanalyses en beleidsondersteunende studies, en het aansprekend presenteren van je resultaten aan opdrachtgevers.

De onderzoeksgroep Zoetwaterecosystemen is onderdeel van het team Water & Food. De groep richt zich op het verklarende 'hoe en waarom' van ecologische relaties en processen in zoetwaterecosystemen, met een duidelijke focus op de toepasbaarheid van deze kennis in het waterbeheer. Het onderzoek binnen de groep wordt dan ook vaak in relatie tot of in opdracht van de praktijk uitgevoerd, bijvoorbeeld om het waterbeheer en beleid te optimaliseren en te onderbouwen. Kennisontwikkeling, innovatie en inhoudelijke verdieping staan hierbij centraal.

Onderwerpen waaraan gewerkt wordt zijn onder andere het herstel van beken en beekdalen, wetlands en de grote wateren, o.a. met nature based solutions; ecologisch waterbeheer; biodiversiteit; innovatieve monitoring; natuurlijke zuivering; beoordeling van de ecologische kwaliteit en de ontwikkeling van ecologische systeemanalyses. Meer informatie is te vinden op onze website.

Specificaties

Wageningen University & Research

Functie-eisen

 • Afgeronde PhD in Ecologie en tenminste 5 jaar ervaring met het acquireren van onderzoeksprojecten, projectmanagement en -uitvoering.
 • Uitgebreide kennis van het functioneren van aquatische systemen (systeemecologie), ecologisch waterbeheer, ecosysteemherstel en ecologie van organismegroepen zoals macrofauna, waterplanten en vis.
 • Ervaring met aquatisch veldonderzoek, variërend van het uitvoeren van bemonsteringen tot het opzetten en uitvoeren van veld- en laboratoriumexperimenten. Daarbij oog voor het oplossen van zowel praktische als theoretische problemen.
 • Een ondernemende houding.
 • In staat om zowel zelfstandig te werken als in teamverband, waarbij je anderen weet te motiveren en enthousiasmeren.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid in zowel het Nederlands als het Engels (C1 niveau); in staat onderzoeksresultaten te rapporteren en te presenteren voor verschillende doelgroepen (wetenschap, beleid en praktijk).

Arbeidsvoorwaarden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research. Highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:
 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken, maximaal 40 uur per week, extra compensatie uren op te bouwen;
 • sabbatical leave, studieverlof en deels betaald ouderschapverlof;
 • er is veel aandacht voor vitaliteit en je kan, tegen een aantrekkelijk tarief, gebruik maken van de op de campus aanwezige sportfaciliteiten;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 4%;
 • uitstekende pensioenregeling via ABP.
Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je ervaring, een marktconform salaris van minimaal €3.527,- tot maximaal €6.229,- bij een volledige werkweek van 36 uur conform CAO Wageningen Research (schaal 11 of 12). Bovendien is een aanstelling van 0,8 fte bespreekbaar. Aanstelling is in eerste instantie voor een jaar en kan bij goed functioneren verlengd worden.

Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Werkgever

Wageningen University & Research

Wageningen University & Research
De missie van Wageningen University & Research is 'To explore the potential of nature to improve the quality of life'. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 30 vestigingen, 7.200 medewerkers (6.400 fte) en 13.200 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.

Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR

Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Landbouw
 • max. 36 uur per week
 • Gepromoveerd
 • P1168395-1

Werkgever

Wageningen University & Research

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Droevendaalsesteeg, 6708 PB, Wageningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you