PhD-kandidaat 'De investeerder in de duurzame sociale onderneming' (1.0 fte)

PhD-kandidaat 'De investeerder in de duurzame sociale onderneming' (1.0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
22 feb 2 jul Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 2 jul 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij vier jaar promotieonderzoek doen naar de investeerder in de duurzame sociale onderneming? Dan komt het Molengraaff Instituut graag met jou in contact.

Functieomschrijving

Het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht zoekt een PhD-kandidaat die gedurende vier jaar promotieonderzoek wil doen naar de investeerder in de duurzame sociale onderneming. Ook het verzorgen van onderwijs is mogelijk onderdeel van de functie.

Een sociale of maatschappelijke onderneming richt zich niet primair op het maken van winst, maar op sociale of duurzame doelen. Denk aan duurzaam taxivervoer of het ontwikkelen van een ‘groene’ smartphone. Sociale ondernemingen spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van economie en samenleving. Het vinden van financiering is voor deze onderneming niet altijd gemakkelijk. Private investeerders worstelen met de herkenning als sociale onderneming en met hun rol als bijvoorbeeld aandeelhouder. Welke afspraken kunnen worden gemaakt over de winst en de zeggenschap? En is een aandeelhouder gebonden aan het duurzame doel? Het gaat om een relevant en actueel onderwerp: de Nederlandse regering heeft in 2021 nog een ‘Aanzet’ gepubliceerd met het voorstel om een rechtsvorm te introduceren voor sociale ondernemingen. Deze BVm kan in het onderzoek worden meegenomen, maar het onderzoek beperkt zich daartoe niet.

Het onderzoek richt zich op de vraag hoe het ondernemingsrecht investeringen kan stimuleren met behoud van de duurzame missie van sociale ondernemingen. Het onderzoek is juridisch van aard. Het heeft ook een belangrijke empirische component, gericht op het achterhalen van de motieven van (potentiële) investeerders en sociaal ondernemers. Rechtsvergelijking kan deel uitmaken van het onderzoek. Het project is onderdeel van het UU-brede strategische thema van Pathways to Sustainability en richt zich dan ook op sociale ondernemingen met een duurzaam doel. Het is ondergebracht in het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht en het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (Ucall). Het Ucall verricht multidisciplinair onderzoek naar de grenzen en (on)mogelijkheden van aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid in Nederland, Europa en daarbuiten.

Gedurende een periode van vier jaar ga je onder begeleiding van diverse collega’s promotieonderzoek doen. Het streven is dat jouw onderzoek relevante resultaten genereert voor de Nederlandse maatschappij en rechtspraktijk. De vormgeving van het onderzoek gebeurt in samenspraak met de (co-)promotoren die verbonden zijn aan het project, prof. mr. Manuel Lokin, prof. mr. Günther Rensen en mr. Koen van Vught. We zien in jouw motivatiebief graag alvast terug wat je aanspreekt in dit onderwerp en welke ideeën je hebt over de uitvoering van het promotieonderzoek.

Naast het opzetten en uitvoeren van je eigen onderzoek, houd je je ook bezig met het delen van kennis. Je neemt daartoe deel aan interne en externe bijeenkomsten over onderzoek, en je bent betrokken bij de organisatie van bijeenkomsten.

Er wordt werktijd voor je gereserveerd voor opleiding en ontwikkeling, zoals voor het bijwonen van promovendicursussen. En je doet, voor een klein deel van je tijd ervaring op in het geven van onderwijs.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Wat breng je mee?
  • Je bent graag onderdeel van een team en geeft hier uiting aan door open te staan voor samenwerking in diverse verbanden, het delen van kennis en ervaringen, en het bijdragen aan een collegiale, open en inclusieve werkomgeving.
  • Je hebt goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
  • Je hebt interesse in de duurzame sociale onderneming en het ondernemingsrecht.
  • Je hebt de ambitie om vernieuwend en grondig onderzoek te verrichten en binnen vier jaar te promoveren op dat onderzoek.
  • Je hebt goede onderzoeksvaardigheden en staat er voor open om deze verder te verbeteren met hulp van feedback van je begeleiders.
  • Je bent bereid om voor een klein deel van je werktijd onderwijs te geven.
  • Je hebt een universitaire rechtenstudie behaald. Bij voorkeur heb je een of meerdere mastervakken gevolgd in het ondernemingsrecht. Ervaring met empirische onderzoeksmethoden is een pre.
  • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal op niveau C1 (CEFR). Dit is relevant omdat we in beide talen onderwijs verzorgen, en omdat we werken met een internationale groep studenten en medewerkers. We bieden cursussen aan om medewerkers te helpen bij het bereiken van het juiste taalniveau.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een tijdelijk dienstverband (1,0 fte) voor de duur van18 maanden. Bij goed functioneren volgt verlenging naar een dienstverband van in totaal 4 jaar. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 2.541,- en maximaal € 3.247,- (schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband.

Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht is een unieke combinatie van 3 departementen: Rechtsgeleerdheid, Economie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Deze 3 vakgebieden verzorgen afzonderlijk én gezamenlijk onderwijs en onderzoek. Door dit multidisciplinaire aanbod is de faculteit een onderscheidende partner voor kennisoverdracht op hoog niveau.

Het departement Rechtsgeleerdheid maakt onderdeel uit van faculteit REBO. ‘Recht in Utrecht’ staat voor multi- en interdisciplinair onderzoek op en vanuit de hoofdgebieden van het recht en voor intensief en gevarieerd juridisch onderwijs in een kleinschalige academische gemeenschap. Het onderwijs en onderzoek richt zich primair op de kerngebieden van het recht en de verbanden daartussen. Het departement wil een actieve en onderscheidende rol spelen met innovatief juridisch onderzoek naar wetenschappelijk en maatschappelijk relevante thema’s. En met uitdagend onderwijs, dat studenten opleidt tot juristen die leiding kunnen geven aan maatschappelijke veranderingen.
We werken met een divers samengestelde groep medewerkers en studenten. We vinden een werkomgeving waarin iedereen erkend en gewaardeerd wordt, zich durft uit te spreken en met respect wordt behandeld, zeer belangrijk. We vragen al onze medewerkers bij te dragen aan een open en inspirerende werk- en leeromgeving voor medewerkers en studenten van alle achtergronden. We zorgen er samen voor dat iedereen zich welkom voelt en zich kan ontplooien. Informatie over het thema ‘Equality, Diversity and Inclusion’ binnen de UU vind je hier.

Mr. Joyce Devilee, promovendus Molengraaff Instituut: ‘Een promotieonderzoek bij het Molengraaff Instituut geeft je de vrijheid om je interesses te volgen in een diepgravend (multidisciplinair) onderzoek. Als promovendus zit je in een omgeving met andere promovendi vanuit verschillende juridische disciplines in het privaatrecht. De gezelligheid, steun en feedback vanuit deze groep helpen je als promovendus om ook de lastige kanten van het schrijven van een proefschrift – dat bij tijd en wijle een uitdagend proces kan zijn – aan te kunnen.’

Specificaties

  • PhD
  • Recht
  • 36—40 uur per week
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • 1206031

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Newtonlaan 201, 3584 BH, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you