PhD student Psychosociaal onderzoek bij erfelijke borstkanker

PhD student Psychosociaal onderzoek bij erfelijke borstkanker

Geplaatst Deadline Locatie
9 mrt 19 mrt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 mrt 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL) zoekt een promovendus met een Master of Science in Psychologie, Biomedische / Gezondheidswetenschappen of Geneeskunde, met interesse in psychosociaal onderzoek bij mensen met een verhoogd risico op borstkanker. 

De PhD positie is beschikbaar bij de afdeling Psychosociaal Onderzoek en Epidemiologie (PSOE) van het AVL. De dagelijkse werkzaamheden vinden plaats op deze afdeling, waarbij er nauw wordt samengewerkt met de polikliniek familiaire tumoren en de mammachirurgie in het AVL, en de afdeling klinische genetica van de acht universitair medische centra in Nederland. Het vierjarige project wordt gesubsidieerd door KWF kankerbestrijding en zal worden afgerond met een promotie.

Het project:
Borstkanker en erfelijkheid: In Nederland horen ongeveer 500 vrouwen per jaar dat ze drager zijn van een BRCA1 of BRCA2 mutatie. Deze mutaties geven een zeer hoog life-time risico op borstkanker (60-80%). Daarnaast horen meer dan 200 vrouwen per jaar dat ze drager zijn van een mutatie in de genen CHEK2, PALB2 of ATM. Hun risico op borstkanker wordt, afhankelijk van de familieanamnese en overige factoren, tussen de 20 en 60% geschat. 

Preventieve maatregelen: Een belangrijke reden waarom vrouwen voor erfelijkheidsonderzoek worden verwezen, is om passende maatregelen te kunnen nemen om (een tweede) borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken of te voorkomen. Vrouwen met een verhoogd borstkanker risico wordt extra borstcontroles geadviseerd. Vrouwen met een sterk verhoogd risico kunnen daarnaast ook kiezen voor een preventieve operatie waarbij hun borstweefsel wordt verwijderd, al dan niet gevolgd door een borstreconstructie. Mogelijk kunnen aanpassingen in leefstijl ook bijdragen aan het verlagen van het borstkankerrisico. 

Doelen van het project: Met een observationele studie ga je in kaart brengen:  

  1. de risicomanagement strategieën die vrouwen met een (sterk) verhoogd risico op borstkanker de afgelopen 20 jaar hebben gekozen (borstcontroles, preventieve operaties en leefstijlaanpassingen), 
  2. de behoefte aan informatie en ondersteuning hierbij, en 
  3. de psychosociale impact in de diverse levensfasen.

Vervolgens ontwikkel en evalueer je: 

  1. een gepersonaliseerde informatietool met keuzehulp voor vrouwen met een mutatie in een borstkankergen, en 
  2. een e-learning voor zorgverleners over het bespreken van opties voor risicomanagement.


Taken promovendus:
In dit project ben je verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van de studie en de implementatie van de resultaten. Je houdt je bezig met het uitvoeren van een literatuur review, het houden van focusgroepen en interviews met patiënten en zorgprofessionals, de landelijke dataverzameling via vragenlijsten, data-analyse, de implementatie en tevens met de presentatie en publicatie van de resultaten. De dagelijkse begeleiding wordt gegeven door een multidisciplinair team bestaande uit een psycholoog (prof. Eveline Bleiker, AVL/ LUMC), klinisch geneticus (prof. Margreet Ausems, UMCU), gezondheidswetenschapper (dr. Ellen Engelhardt, AVL), en chirurg (dr. Iris van der Ploeg, AVL). De studie is ingebed in een landelijke samenwerking, met een multidisciplinaire (inter)nationale adviesgroep inclusief patiëntvertegenwoordigers. 

Specificaties

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL)

Functie-eisen

Spreekt de uitdaging je aan en herken je jezelf in onderstaande voorwaarden, dan nodigen we jou graag uit voor een kennismaking.

  • Je hebt een Master of Science (of gelijkwaardig) in psychologie, biomedische-/ gezondheidswetenschappen of geneeskunde
  • Je bent enthousiast over psychosociaal onderzoek
  • Jij bent geïnteresseerd in onderzoek met een klinische impact en de implementatie van resultaten in de medische praktijk
  • Je bent een teamspeler, maar kan ook goed zelfstandig werken 
  • Je bent proactief, communicatief en logistiek sterk
  • Je bent nauwkeuring in je werkzaamheden
  • Je hebt een goede methodologische achtergrond
  • Je bent prettig om mee samen te werken
  • Je hebt bij voorkeur al ervaring met onderzoek
  • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed
  • Je bent beschikbaar vanaf 1  april (uiterlijk 1 juni) 2023.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

De PhD-positie bij het Antoni van Leeuwenhoek is voor 4 jaar en start met een contract van 12 maanden, op basis van een voltijd aanstelling van 36 uur/week. Je zal het PhD programma van de Onderzoeksschool Oncologie Amsterdam volgen. Je krijgt de mogelijkheid om in de onderzoeksperiode te presenteren op (inter)nationale congressen. 

Het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring tussen de € 3.043,- en maximaal € 3.695,-  bruto per maand, conform de standaard OIO schalen. Daarnaast ontvang je 8,33% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering. De vergoeding voor de reiskosten zijn €0.19 per km. 

Als medewerker van het AvL kan je bij ons gratis parkeren. Uiteraard stimuleren wij onze medewerkers om de auto te laten staan, daarom bieden wij een interessante fietsregeling en/of korting op het openbaar vervoer.
 

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; PhD
  • Gezondheid; Gedrag en maatschappij
  • max. 36 uur per week
  • €3043—€3695 per maand
  • Universitair
  • PA NKI 20230309

Werkgever

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Plesmanlaan 121, 1066 CX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you