Onderzoeker systematische discriminatie en racisme in Nederlandse rechtspraak (0.7-0.9 fte)

Onderzoeker systematische discriminatie en racisme in Nederlandse rechtspraak (0.7-0.9 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
17 mrt 1 apr Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 apr 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wij zijn op zoek naar een onderzoeker systematische discriminatie en racisme in Nederlandse rechtspraak.

Functieomschrijving

In het kader van een groot Europees onderzoek UNDETERRED zijn we op zoek naar een postdoc of junior onderzoeker. De onderzoekswerkzaamheden betreffen met name jurisprudentieonderzoek naar rechtspraak over systematische discriminatie en racisme in Nederland. De kandidaat is in staat zelfstandig jurisprudentieonderzoek te verrichten en deze bevindingen om te zetten in een leesbaar nationaal rapport (Engelstalig), voor een rechtsvergelijkende studie. Het onderzoek focust op discriminatie op grond van etniciteit, nationaliteit, religie en taal. Daarnaast is er een specifieke focus op toegang tot huisvesting, arbeid, gezondheidszorg en hoger onderwijs.

De onderzoeker zal in de maanden van de aanstelling jurisprudentieonderzoek doen naar deze vormen van discriminatie in de Nederlandse rechtspraak, het analyseren van uitspraken van o.a. het College voor de Mensenrechten behoort ook tot de taken. Dit onderzoek resulteert in een schriftelijke rapportage in het Engels en mogelijk een gezamenlijke publicatie met de begeleiders van de onderzoeker.

Bij voorkeur start de onderzoeker op 15 mei met het project tot en met januari 2024. Het is de bedoeling dat de onderzoeker samen met de supervisors de onderzoeksbevindingen in een onderzoeksbijeenkomst presenteert in Barcelona (januari 2024).

Je werkt in een Europees onderzoeksproject en in dat kader heb je contact met de andere onderzoekers in andere landen (Frankrijk, Spanje, Canada, Zwitserland en Roemenië). Je wordt bij het onderzoek begeleid door twee begeleiders met veel ervaring met Europees en nationaal jurisprudentieonderzoek. Je werkt daarnaast in de onderzoeksgroep van RENFORCE (Utrecht Centre for Regulation and Enforcement in Europe) De begeleiding van het onderzoek is in handen van Dr. Hanneke van Eijken en Prof. Linda Senden.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Wat breng je mee?
  • Je hebt een (bijna) voltooide opleiding rechtsgeleerdheid of afgerond proefschrift. Kennis van Europees recht en Nederlandse rechtspraak is van groot belang.
  • Je hebt aantoonbare affiniteit met het onderwerp.
  • Je bent aantoonbaar in staat om Nederlands jurisprudentieonderzoek te verrichten.
  • Je hebt een goede beheersing van het Nederlands en goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in het Engels.
  • Je bent in staat om op efficiënte wijze rechtspraak te analyseren en dit helder te verwoorden.
  • Je bent een teamspeler en kan goed omgaan met redactie en het ontvangen van feedback.
  • Je hebt nieuwgierigheid, analytisch denkvermogen en teamspirit. 

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een tijdelijk dienstverband (0.7-0.9 fte) voor de duur van 8,5 maand. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 2.960,- en maximaal € 4.670,- (schaal 10 of 11 cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand, bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk hier voor meer informatie over werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht is een unieke combinatie van 3 departementen: Rechtsgeleerdheid, Economie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Deze 3 vakgebieden verzorgen afzonderlijk én gezamenlijk onderwijs en onderzoek. Door dit multidisciplinaire aanbod is de faculteit een onderscheidende partner voor kennisoverdracht op hoog niveau.

Het departement Rechtsgeleerdheid maakt onderdeel uit van faculteit REBO. ‘Recht in Utrecht’ staat voor multi- en interdisciplinair onderzoek op en vanuit de hoofdgebieden van het recht en voor intensief en gevarieerd juridisch onderwijs in een kleinschalige academische gemeenschap. Het onderwijs en onderzoek richt zich primair op de kerngebieden van het recht en de verbanden daartussen. Het departement wil een actieve en onderscheidende rol spelen met innovatief juridisch onderzoek naar wetenschappelijk en maatschappelijk relevante thema’s. En met uitdagend onderwijs, dat studenten opleidt tot juristen die leiding kunnen geven aan maatschappelijke veranderingen.
We werken met een divers samengestelde groep medewerkers en studenten. We vinden een werkomgeving waarin iedereen erkend en gewaardeerd wordt, zich durft uit te spreken en met respect wordt behandeld, zeer belangrijk. We vragen al onze medewerkers bij te dragen aan een open en inspirerende werk- en leeromgeving voor medewerkers en studenten van alle achtergronden. We zorgen er samen voor dat iedereen zich welkom voelt en zich kan ontplooien. Zo dragen we bij aan gelijkheid, diversiteit en inclusie binnen de UU.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Recht
  • 24—36 uur per week
  • €2960—€4670 per maand
  • Gepromoveerd
  • 1207397

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Newtonlaan 201, 3584 BH, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you