Promovendus Vici project Civic Fictions

Promovendus Vici project Civic Fictions

Geplaatst Deadline Locatie
22 mrt 21 apr Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 21 apr 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wil jij als promovendus meewerken aan een baanbrekend Vici-project op het snijvlak van boekgeschiedenis en literatuur? Werk je graag binnen een team, heb je affiniteit met onderzoek binnen digital humanities en wil je je academische carrière beginnen in een informele en positieve omgeving? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Binnen het Vici project Civic fictions bestudeer jij de leenregisters van de KB-Nationale Bibliotheek in Den Haag, tussen 1799 en 1830. Deze periode omvat in totaal zo’n 25.000 leengegevens (datum, beschrijving van het boek, achternaam van de uitlener, verwachte en werkelijke datum van teruggave). Omdat de bibliotheek in deze periode alleen toegankelijk was voor bestuurders en hoge ambtenaren, bieden de registers ideaal materiaal om de relatie te bestuderen tussen het lezen van fictie en de ideologische posities die leden van deze politieke elite innamen.

De gegevens uit de leenregisters breng je in kaart en verrijk je in een database die deel zal uitmaken van het database ecosysteem van het Vici project. In je proefschrift identificeer je fictiewerken die vaak voorkomen in de registers, koppel je individuen, hun politieke en bestuurlijke loopbanen en gegevens over hun gezinnen en sociale netwerken aan specifieke titels, en onderzoek je de fysieke exemplaren van deze boeken in de huidige collectie van de KB op de aanwezigheid van lezersaantekeningen of andere lezerssporen. Door middel van prosopografisch, vergelijkend onderzoek breng je hiermee nieuwe inzichten tot stand in de rol van het lezen van fictie in bestuur en politieke besluitvorming aan het begin van de 19e eeuw.
Het geven van onderwijs zal ongeveer 10% van de aanstelling bevatten.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

  • Je hebt een (research) MA in een relevante discipline, bij voorkeur geschiedenis of boekgeschiedenis
  • Jij hebt aantoonbare wetenschappelijke belangstelling, zoals blijkt uit presentaties op wetenschappelijke congressen, (redactie)werkzaamheden bij wetenschappelijke tijdschriften, of één of meer eigen publicaties.
  • Jij beschikt over uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.
  • Ervaring met Digital Humanities onderzoek, tools (o.a. SQL) en analysetools (R) is een pre.
  • Je werkt accuraat en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen ontwikkelproces als onderzoeker.
  • Je bent een teamspeler met een flexibele, kritische en proactieve instelling.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met twee en half jaar (vierjarig contact) of drie en half jaar (vijfjarig contract).

  • Het betreft een dienstverband van 0,8 (vijfjarig contract) - 1,0 fte (vierjarig contract).
  • Het bruto salaris start met € 2.541 per maand op basis van een 38-urige werkweek en loopt op tot € 3.247 vanaf het 4e jaar (salarisschaal P).
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
  • Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met tweeënhalf jaar (vierjarig contact) of drieënhalf jaar (vijfjarig contract).
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.
Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Werkgever

De Faculteit der Letteren zet zich in voor het produceren van wetenschappelijke en maatschappelijke kennis die ertoe doet. Met meer dan 500 academische en ondersteunende medewerkers verzorgen we onderwijs en doen we onderzoek op het gebied van geschiedenis en kunst, talen en culturen, en taalkunde en communicatie, met behulp van innovatieve methodologieën en werken we nauw samen binnen de verschillende disciplines. Ons onderzoek is ingebed in twee onderzoeksinstituten: het Centre for Language Studies (CLS) en het Radboud Institute for Culture & History (RICH). Met ongeveer 2.500 studenten, verdeeld over drie departementen – het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid, het departement Moderne Talen en Culturen en het departement Taal en Communicatie – willen we bijdragen aan een duurzamere en inclusievere wereld. Daarom verwelkomen we in het bijzonder sollicitaties van kandidaten met verschillende perspectieven, achtergronden en vaardigheden die onze opleidingen en onderzoeksprofielen kunnen versterken.


Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Vooraanstaand onderzoek en onderwijs leveren een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Dat is wat meer dan 24.000 studenten en 5.600 medewerkers van de Radboud Universiteit samenbrengt. En wat vraagt om nog meer talent en samenwerking. Je bent nodig!

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Taal en cultuur
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • 1207545

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525 XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you