Postdoctoraal onderzoeker: Vaderschap en Beleid

Postdoctoraal onderzoeker: Vaderschap en Beleid

Geplaatst Deadline Locatie
24 mrt 7 apr Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 apr 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in onderzoek naar vaderschap en vaderschapsbeleid? Dan ben jij nodig als postdoc bij de Radboud Universiteit. In deze functie draag je bij aan het kwalitatieve NWO-XS onderzoek van dr. Stéfanie André over beleid, intergenerationele overdracht van normen, werk-zorgambitie en -gedrag van vaders.

In dit project doe je onderzoek naar vaderschap en vaderschapsbeleid. Uit de emancipatiemonitor blijkt dat veel ouders werk en zorg graag gelijk willen verdelen, maar dit lijkt in de praktijk niet altijd te lukken. Wat nog amper onderzocht is, is in hoeverre mannen worden beïnvloed door hun ouders in hun keuzes voor werk en zorg. Zien ze hun vader als rolmodel of juist als anti-rolmodel? Door middel van onderzoek willen we inzicht krijgen in wie Nederlandse mannen als hun rolmodel zien wanneer het gaat om de balans tussen werk en zorg. Daarnaast willen we onderzoeken hoe dit invloed heeft op het gebruik van werk-zorgbeleid door vaders.

Om hier inzicht in te krijgen, ga jij samen met projectleider Stéfanie André verschillende vaders en hun volwassen zonen interviewen over hun ambities en gedrag op het gebied van werk en zorg, maar ook over beleidsmaatregelen zoals thuiswerken, flexibel werken en ouderschapsverlof. Want als we willen dat beleidsmaatregelen van de overheid, zoals meer vaderschapsverlof, werken, moeten we weten of en in welke context ze werken. Dit project is de start van een langdurig onderzoek waarin vaders en hun volwassen zonen over de tijd worden gevolgd. Samen leggen we hiervoor de basis.

Je helpt mee met de ontwikkeling van de vragenlijst en het codeboek, gaat zelfstandig respondenten werven en interviewen en schrijft minstens één wetenschappelijk paper. Naast de interviews wordt er een dagboekstudie ontwikkeld en uitgevoerd. Ook daar kan je aan bijdragen.

Dit project wordt gefinancierd door een NWO-XS beurs (voorstel op te vragen bij de projectleider) en loopt één kalenderjaar. In dat jaar heb je een aanstelling voor 0.8 fte, waarvan ongeveer tien procent dient te worden besteed aan onderwijs. Meer informatie over het vaderschapsbeleidsonderzoek vind je hier.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

 • Je hebt (bijna) je PhD-onderzoek afgerond in een sociaalwetenschappelijke discipline, zoals sociologie, bestuurskunde, politicologie, psychologie of organisatiewetenschappen. Andere sociaalwetenschappelijke opleidingen komen ook in aanmerking, zolang je kennis hebt omtrent werk-zorgvraagstukken en werk-zorgbeleid.
 • Je beschikt over een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.
 • Je hebt ervaring met het doen van kwalitatief onderzoek, zoals interviews en levensloopinterviews.
 • Je hebt affiniteit met de bestuurskunde als onderzoeksgebied.
 • Je bent zelfstandig, werkt resultaatgericht en functioneert goed in teamverband.
 • Ervaring met interdisciplinair werken, mixed-methodsonderzoek en dagboekstudies is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Het gaat om een tijdelijk dienstverband van één jaar.

 • Het betreft een dienstverband van 0,8 fte.
 • Afhankelijk van opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring ontvang je een salaris van minimaal € 3.974 en maximaal € 5.439 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek (salarisschaal 11).
 • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
 • Het gaat om een tijdelijk dienstverband van één jaar.
 • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.
Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Werkgever

De Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit stelt studenten, instellingen en bedrijven, maatschappelijke actoren en overheden in staat hun rol te spelen in de transformatie naar duurzame samenlevingen. De faculteit sluit zich hiermee aan bij de missie van de Radboud Universiteit om bij te dragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Gebaseerd op de facultaire missie 'Responsible governance for sustainable societies' benaderen we wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen vanuit het perspectief van verantwoord bestuur. Ons werk richt zich op de volgende thema's: Meer dan economie, Klimaat, Inclusiviteit, Veiligheid en Democratie. Deze thema's bouwen op kritische wijze voort op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Op onderwerpen als ongelijkheid, gender, menswaardig werk en armoede, dragen we bij aan innovatie en duurzame groei. Ook stellen we uitdagingen op het gebied van milieu en klimaat aan de orde.

Aan de Faculteit der Managementwetenschappen voeren wij wetenschappelijk onderzoek uit en geven wij onderwijs in uitdagende programma's op het gebied van bedrijfskunde, economie en bedrijfseconomie, geografie, planologie en milieu, bestuurskunde en politicologie. Het wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in het Institute for Management Research (IMR). Wij doen onderzoek binnen de verschillende disciplines van onze faculteit en in interdisciplinaire onderzoeksgroepen: de Hot Spots. Er studeren ruim 5000 studenten en er zijn ongeveer 400 fte medewerkers werkzaam aan de faculteit.

Als postdoctoraal onderzoeker maak je deel uit van de vakgroep Bestuurskunde. Het onderzoek van deze vakgroep is vooral sterk in de analyse van beleidsvorming en uitvoering, management van de publieke sector, europeanisering en goed bestuur. De vakgroep is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en kwaliteit van de bachelor- en masteropleidingen Bestuurskunde, die worden gekenmerkt door kleinschalig onderwijs, intellectuele nieuwsgierigheid en de ambitie om bij te dragen aan de oplossing van de grote maatschappelijke uitdagingen, waaronder de transitie naar een duurzame toekomst. Studenten moeten worden toegerust met empirisch onderbouwde kennis en de vaardigheden om effectief en verantwoord te kunnen opereren in de complexe en dynamische omgeving van de publieke sector.


Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Vooraanstaand onderzoek en onderwijs leveren een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Dat is wat meer dan 24.000 studenten en 5.600 medewerkers van de Radboud Universiteit samenbrengt. En wat vraagt om nog meer talent en samenwerking. Je bent nodig!

Specificaties

 • Postdoc; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gedrag en maatschappij
 • €3974—€5439 per maand
 • Gepromoveerd
 • 1207843

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525 XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you