Onderzoeksmedewerker 'Tastes of the Past' - Huygens Instituut - Amsterdam

Onderzoeksmedewerker 'Tastes of the Past' - Huygens Instituut - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
31 mrt 26 apr Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 apr 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij geinteresseerd in voedselgeschiedenis en doe je graag Historisch onderzoek? Dan hebben wij de perfecte plek in ons unieke project voor jou!

Functieomschrijving

Voor het project unieke voedselgeschiedenis project Tastes of the Past bij het Huygens insituut zoeken wij een Onderzoeksmedewerker (0.7 FTE voor 12 maanden).

Algemene beschrijving

Net als boeken, schilderijen, en muziek is historische eetcultuur een belangrijk onderdeel van ons verleden en ons erfgoed. Maar enkel recepten lezen heeft weinig zin: het is lastig te begrijpen hoe historische ingrediënten en gerechten gesmaakt hebben, en hoe die smaken door mensen in het verleden ervaren werden. In het project Tastes of the Past ontwikkelen we een gestandaardiseerd protocol om historische smaken en recepten te reconstrueren, evalueren, en hedendaagse aan historische smaakevaluaties te koppelen. Daarbij maken we gebruik van corpus analyse, reconstructies en smaakpanels om concept drift in smaakwaarderingen te kunnen vaststellen. Op die manier gaan we ons culinaire verleden en erfgoed én historische veranderingen in smaak beter begrijpen.

Wat ga je doen?

Als onderzoeksmedewerker ga je historische data verzamelen, opschonen en analyseren, assisteren bij het organiseren van Taste Labs (smaakpanels), en je bent betrokken bij het verwerken en presenteren van de onderzoeksresultaten, zoals het schrijven van publicaties en het presenteren van het project op (inter)nationale congressen. Uiteraard ben je co-auteur van de projectpublicaties waaraan je meewerkt. Je werkt nauw samen met de onderzoeksleider, Dr. Marieke Hendriksen, en drie projectadviseurs. Indien gewenst bestaat de mogelijkheid om begeleid te worden bij het ontwikkelen van een voorstel voor eigen promotieonderzoek.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Functie-profiel:
  • Je hebt ervaring met het werken met DH software voor corpusanalyse, zoals AntConc of vergelijkbare programma's;
  • Je hebt ervaring met het werken met (gedigitaliseerde) historische bronnen uit de periode 1600-1900;
  • Je bent geïnteresseerd in voedselgeschiedenis en in het doen van historisch reconstructie-onderzoek;
  • Je bent nauwkeurig, zelfstandig, leert snel, en kan goed samenwerken in een team.
Functie-eisen:
  • Een (grotendeels) afgeronde (onderzoeks)masteropleiding in een relevante richting, bijvoorbeeld (kunst)geschiedenis of archeologie;
  • Uitstekende beheersing van het Nederlands en Engels in woord en geschrift.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal €2.818,- en maximaal €3.764,- bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 8 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP. De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden. Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Werkgever

Huygens Instituut

Over het Huygens Instituut
Het Huygens Instituut wil het onderzoek naar de Nederlandse geschiedenis en cultuur verrijken, verbreden, vernieuwen en breed toegankelijk maken. Dat doen we door historische en literaire data en teksten uit verschillende collecties en bronnen digitaal te ontsluiten, met elkaar te verbinden en op innovatieve manieren te analyseren - door de eeuwen heen en voorbij de grenzen van Europa.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 26.6 uur per week
  • €2818—€3764 per maand
  • Universitair
  • 1470

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Oudezijds Achterburgwal 185, 1012DK, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you