Universitair docent Moderne Nederlandstalige Letterkunde (tenure track)

Universitair docent Moderne Nederlandstalige Letterkunde (tenure track)

Geplaatst Deadline Locatie
1 mei 9 jun Amsterdam
We zoeken een universitair docent voor het versterken van de leerstoelen Nederlandse letterkunde. De kandidaat die wij zoeken is gepromoveerd in de Nederlandstalige letterkunde, met als specialisatie moderne letterkunde, en heeft ervaring met het geven...

Functieomschrijving

Bij de sectie Nederlands aan de Vrije Universiteit zijn twee leerstoelen Nederlandse letterkunde: Oudere Nederlandse Letterkunde en Moderne Nederlandse Letterkunde. Samen verzorgen zij een tweetal minoren, een premaster en een masteropleiding Letterkunde. Als UD verzorg je verschillende vakken en begeleid je scripties en stages op bachelor- en masterniveau. Daarnaast vervul je bestuur- en beheertaken als sectievergaderingen en lidmaatschap van de opleidings- of examencommissie.

Jouw taken
Het onderzoek van de leerstoelgroepen richt zich op de maatschappelijke plaats en functie van de Nederlandstalige literatuur in de maatschappij, in heden en verleden, zowel in Nederland als daarbuiten. Er is daarbij veel aandacht voor de literaire instituties (het literaire veld), het bewaren en in nieuwe vormen doorgeven van het literaire erfgoed, de rol van geletterdheid en de vorm en functies van verhalen. Het onderzoek is ondergebracht bij het interfacultaire onderzoeksinstituut CLUE+. Als UD draag je bij aan het versterken van het onderzoek, onder meer door projectaanvragen. Je aanstelling bestaat uit 60% onderwijstijd; 30% onderzoekstijd en 10% bestuur en beheer.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

 • gepromoveerd in het domein van de Nederlandstalige letterkunde
 • relevante publicaties in internationaal gerefereerde tijdschriften
 • interesse in het verder ontwikkelen van eigen onderzoeksthema's in projectaanvragen
 • ervaren, enthousiast en vaardig in academisch onderwijs, bijvoorbeeld blijkend uit onderwijsevaluaties
 • in bezit van de Nederlandse Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO), of bereid deze binnen afzienbare tijd te behalen
 • ervaring in het begeleiden van bachelor- en masterscripties
 • uitstekende beheersing van zowel het Nederlands als het Engels

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Wij bieden een tenure-track positie aan op het niveau van universitair docent voor de duur van 5 jaar met ingang van 1 september 2023. Tenure kan worden bereikt indien aan de facultaire criteria voor universitair docent wordt voldaan. Tijdens de duur van de tenure track zullen de prestaties worden geëvalueerd op het vlak van onderwijs, publicaties, pogingen om hetzij individueel, hetzij in consortia onderzoeksfinanciering te verwerven, academische dienstverlening en valorisatie. Na een positieve evaluatie wordt een vaste aanstelling aangeboden.

Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal € 3.974 (schaal 11) en maximaal € 5.439 (schaal 11) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel Universitair docent 2 en staat open voor 1 fte.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Geesteswetenschappen
De Faculteit der Geesteswetenschappen verbindt verschillende vakgebieden: Taal, Literatuur en Communicatie, Kunst en Cultuur, Geschiedenis, Oudheidwetenschappen en Filosofie. Ons onderwijs en onderzoek focussen op actuele thema's uit samenleving en wetenschap: van kunstmatige intelligentie tot beeldcultuur, van urbanisatie tot slavernijgeschiedenis, van 'fake news' in de journalistiek tot communicatie in organisaties. We zetten sterk in op kleinschalig, vernieuwend onderwijs en op interdisciplinair onderzoek.

Werken bij Geesteswetenschappen is bijdragen aan de kwaliteit van toonaangevend onderwijs en onderzoek, in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat. De faculteit telt ongeveer 2.000 studenten en er werken ruim 350 medewerkers.

Additionele informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 9 juni 2023. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: Jacqueline Bel of Johan Koppenol
Functie: Hoogleraar
E-mail: j.h.c.bel@vu.nl of j.m.koppenol@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • Universitair docent
 • max. 38 uur per week
 • €3974—€5439 per maand
 • Gepromoveerd
 • 15349

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Vrije Universiteit Amsterdam (VU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 9 jun. 2023 23:58 (Europe/Amsterdam).