Twee PhD-posities Psychologie: Interventieonderzoek digitalisering en mentale gezondheid van werknemers

Twee PhD-posities Psychologie: Interventieonderzoek digitalisering en mentale gezondheid van werknemers

Geplaatst Deadline Locatie
15 mei 4 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 4 jun 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben je afgestudeerd in psychologie? Wil jij onderzoek doen naar mentale gezondheid op de (gedigitaliseerde) werkvloer? Solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU)!

Functieomschrijving

Er zijn twee PhD-posities (1,0 fte) voor vier jaar beschikbaar bij de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze posities worden gefinancierd door de EU-subsidie "Addressing mental health vulnerabilities from adolescence to older age: innovating prevention science for times of change (ADVANCE)" van het Horizon Europe Framework Program.

Het project ADVANCE doet onderzoek naar de mentale gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in een veranderend Europa. Het doel is strategieën te ontwikkelen, evalueren, en verspreiden, die bijdragen aan een betere mentale gezondheid van werknemers. Ook in Nederland hebben veel werknemers te maken met mentale gezondheidsproblemen, variërend van stress en burn-out tot depressie en angststoornissen. Daarnaast heeft Nederland één van de meest gedigitaliseerde werkomgevingen van Europa. Deze digitalisering kent naast voordelen ook risico's, zoals een sociaal isolement en digitale stress en uitputting. Dit kan vervolgens leiden tot verlies van motivatie en productiviteit, mentale problemen en verhoogd ziekteverzuim. Dit geldt met name voor werknemers en managers, werkzaam in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze PhD-projecten kijken daarom naar de effectiviteit van twee typen interventies binnen MKB-Nederland, met als doel de mentale gezondheid en weerbaarheid van deze werknemers te vergroten.

Het eerste PhD project (ingebed bij de sectie Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie) richt zich op het toetsen van een door de WHO-ontwikkeld digitaal stressmanagementprogramma voor werknemers. Het doel van dit programma is om de mentale gezondheid van werknemers te vergroten door psychologische stressklachten te verminderen. Dit project wordt begeleid door prof. dr. Marit Sijbrandij en dr. Anke Witteveen.

Het tweede PhD project (ingebed bij de sectie Organisatiepsychologie) richt zich op het implementeren en toetsen van een WHO-ontwikkelde leiderschapstraining. Deze 1-daagse (online) training is bestemd voor managers. Zij ontwikkelen hierin kennis en competenties in het herkennen van, en omgaan met, mentale klachten van werknemers. Dit project wordt begeleid door prof.dr. Mark van Vugt en dr. Sanne Feenstra.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

Voor beide functies gelden de volgende eisen:
  • je hebt een (bijna) afgeronde (research) master in klinische psychologie en/of sociale/organisatiepsychologie of een nauw verwant vakgebied waarbij bij de 1e functie de voorkeur uitgaat naar iemand met een achtergrond in de klinische psychologie en de bij de 2e functie de voorkeur uitgaat naar een achtergrond in de organisatiepsychologie;
  • je bent getraind in, en hebt ervaring met, het doen van kwantitatief (interventie) onderzoek;
  • je hebt uitstekende kennis van (geavanceerde) methodologie en statistiek en bijbehorende (statistische) software (bijv. MS Office, SPSS, Stata of R, MATLAB, Python)
  • je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend, in zowel woord als geschrift;
  • je hebt uitstekende communicatie- en samenwerkingsvaardigheden;
  • je hebt affiniteit met het onderwerp mentale gezondheid in de werksituatie;
  • je kunt, en wil, ondersteunen in het onderwijs bij de opleiding Psychologie.
Verwachte startdatum: 1 september 2023

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.541 (PhD) oplopend tot €3.247 (PhD) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband.

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
  • goede en voordelige sportfaciliteiten
  • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
De Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) richt zich op het brede domein van gedrag en gezondheid. Met ons onderwijs en onderzoek spelen we actief in op de actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Van gezond ouder worden tot e-health, van jeugdcriminaliteit tot de aanpak van depressiviteit, van training voor topsporters tot social media als onderwijstool. Uniek is dat we drie disciplines combineren: psychologie, bewegingswetenschappen en pedagogiek.

Werken bij Gedrags- en Bewegingswetenschappen is werken bij een ambitieuze organisatie die zich kenmerkt door een informele sfeer en korte communicatielijnen. Bij FGB krijg je alle ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. De faculteit telt ongeveer 3.400 studenten en ca 600 medewerkers.

Specificaties

  • PhD
  • max. 38 uur per week
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • 15362

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you