Onderzoeker Emma Kinderziekenhuis: Dutch Postmeningitis Follow-up Studie

Onderzoeker Emma Kinderziekenhuis: Dutch Postmeningitis Follow-up Studie

Geplaatst Deadline Locatie
23 mei 9 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 9 jun 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Voor een langetermijn follow-up bij jongvolwassenen na bacteriële meningitis op kinderleeftijd zijn wij opzoek naar een enthousiaste onderzoeker voor het Emma Kinderziekenhuis.

Functieomschrijving

Bacteriële meningitis is een levensbedreigende infectie van de hersenvliezen die met name bij jonge kinderen en ouderen voorkomt. Door wereldwijde implementatie van vaccinaties is de incidentie de afgelopen jaren sterk afgenomen. Desondanks komt meningitis nog steeds voor en kunnen complicaties zoals retardatie, perceptief gehoorverlies, visusstoornissen, of leer- en gedragsproblemen, grote gevolgen hebben voor het opgroeiende kind. We weten hier nog weinig van, zowel op de kinderleeftijd als in de volwassenheid.

Prof. Marceline Tutu van Furth, kinderarts-infectioloog in Amsterdam UMC volgt met haar team een historisch cohort van 500 jongvolwassenen die op de kinderleeftijd meningitis hebben gehad. De 20|30 Dutch Postmeningitis studie heeft middels vragenlijsten kwaliteit van leven en functioneren op jongvolwassen leeftijd in kaart gebracht. In een vervolgstudie willen we de lange-termijn gevolgen van meningitis uitgebreider in kaart brengen, met in het bijzonder aandacht voor hersenontwikkeling (door middel van geavanceerde MRI scans), neurocognitieve functies (door middel van computergestuurde testen) en gedragsmatig en emotioneel functioneren (door middel van vragenlijsten). Uiteindelijk is een overkoepelend doel om het ontstaan van lange-termijn uitkomsten van meningitis beter te begrijpen en beter te voorspellen (door middel van data science technieken).

Wat ga je doen?
  • Rekruteren van deelnemers uit een bestaand Nederlands cohort van meningitis patiënten;
  • Rekruteren van een gezonde controlegroep;
  • Het uitvoeren van MRI scans (T1, DTI, MRS, resting-state fMRI);
  • Supervisie en/of het uitvoeren van neurocognitieve metingen (door middel van een computergestuurde testbatterij);
  • Superviseren van master-studenten in het uitvoeren van metingen en het schrijven van een master-thesis;
  • Management van de datastromen die voortvloeien uit het beschreven onderzoek (in Castor);
  • Data-analyse middels verschillende softwarepakketten (SPSS, FSL, R);
  • Het schrijven van een proefschrift op basis van de resultaten uit de beschreven projecten.

Specificaties

Amsterdam UMC

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar kandidaten die grote affiniteit hebben met infectieziekten en jongvolwassenen, een proactieve werkstijl ten toon spreiden en een vasthoudend karakter hebben.

Verder heb je:
  • Een afgeronde WO-opleiding in de Psychologie, Gezondheidswetenschappen, Biomedische Wetenschappen, Neurowetenschappen, of een vergelijkbare dan wel aanverwante opleiding;
  • Aantoonbare affiniteit in het doen van klinisch wetenschappelijk onderzoek, wat bijvoorbeeld kan blijken uit een co-auteurschap bij een wetenschappelijke publicaties;
  • De werving van deelnemers aan de studies vereisen uitstekende organisatorische vaardigheden, maar ook sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk in het Nederlands, met een voorkeur voor zowel de Engelse taal;
  • Het verzamelen, bewerken en analyseren van neurowetenschappelijke data vraagt ook om technische vaardigheden (zoals ervaring opdoen met programmeren).

Arbeidsvoorwaarden

  • Een contract voor in eerste instantie een jaar (12 maanden) met de mogelijkheid van een verlening met 3 jaar bij goed functioneren (aanstelling zal 0,8 fte zijn)
  • Inschaling in salarisschaal OIO: € 2.789 tot € 3.536 bruto (Bedragen gebaseerd op 1.0 fte) afhankelijk van opleiding en ervaring).
  • Naast een goed basissalaris krijg je onder andere 8,3% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag.
  • Pensioenopbouw bij ABP.
  • Uitstekende bereikbaarheid met het OV en vergoeding van een groot deel van je reiskosten. Daarnaast hebben we voldoende parkeerplaatsen op locatie AMC én een goede fietsregeling.

Werkgever

Amsterdam UMC

Binnen het EKZ ga je deel uitmaken van de subafdeling kinderinfectieziekten, -reumatologie en -immunologie (KIRI) en de Emma Neuroscience Group.

De subafdeling KIRI is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van kinderen met jeugdreuma, afweerstoornissen en infectieziekten. Prof.dr. Marceline Tutu van Furth en dr. Martijn van der Kuip doen al jarenlang toonaangevend wetenschappelijk onderzoek op het gebied van bacteriële meningitis bij kinderen, in het bijzonder tuberculeuze meningitis in Nederland en Zuid-Afrika. Het onderzoek richt zich op lange termijn uitkomsten na meningitis, en ook op de pathogenese van tuberculeuze meningitis door middel van o.a. zebravis infectiemodellen en post mortem onderzoek. Het meningitis cohort van Amsterdam UMC is opgezet door Tutu van Furth in 1999 en daarmee een van de langste en grootste meningitis cohorten ter wereld.

De Emma Neuroscience Group (prof. dr. Jaap Oosterlaan en en dr. Marsh Königs) bestaat uit een gedreven en enthousiast team van artsen en neurowetenschappers die toonaangevend wetenschappelijk onderzoek uitvoert naar de effecten van ziekte en behandeling op de hersenen van kinderen en jongeren. Ons onderzoek is gericht op het verbeteren van de diagnostiek, het ontrafelen van ziekte-etiologie, het verbeteren van prognosemodellen, het evalueren van behandeleffecten en het ontwikkelen van behandelingen om nadelige effecten te bestrijden. Veelgebruikte meetmethoden omvatten computergestuurd neurocognitief testonderzoek, geavanceerde MRI, eye-tracking en vragenlijstonderzoek.

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • max. 29 uur per week
  • €2789—€3536 per maand
  • Universitair
  • 8483

Werkgever

Locatie

Meibergdreef 9, 1105AZ, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you