Postdoc 'De Familievriendelijke Stad'

Postdoc 'De Familievriendelijke Stad'

Geplaatst Deadline Locatie
25 mei 18 jun Delft

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 18 jun 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

In hoeverre heeft de fysieke en sociale leefomgeving invloed op het welbevinden en het opvoedgedrag van ouders en daarmee uiteindelijk ook de gezondheid van kinderen? Onderzoeker gezocht!

Functieomschrijving

Er is tot op heden nog weinig onderzoek geweest naar de mate waarin omgevingsfactoren de gezondheid van kinderen beïnvloeden via familie-factoren. Deelaspecten zijn wel eerder onderzocht. We weten bijvoorbeeld uit onderzoek dat in buurten met minder parken en minder publieke voorzieningen ouders hun kinderen minder snel aanmoedigen om buiten te spelen en dat ouders minder doeltreffend zijn in hun opvoedgedrag. Ook weten we dat in onveiligere buurten ouders meer restrictief opvoedgedrag laten zien en een lagere mentale gezondheid rapporteren. In dergelijk onderzoek wordt echter niet vervolgens de link gelegd met de gezondheid van het kind.

In dit postdoc project zul je gaan onderzoeken in hoeverre omgevingsfactoren de gezondheid van kinderen beïnvloeden via familie-factoren.

De centrale veronderstelling is dat een onveilige, onprettige, en ongezonde woonomgeving leidt tot bewegingsarmoede, tot gevoelens van eenzaamheid en/of sociaal isolement bij familieleden, en tot een lagere mentale gezondheid en minder gunstig opvoedgedrag, welke vervolgens een nadelig effect hebben op de gezondheid van het opgroeiende kind.

Om dit te onderzoeken is een interdisciplinair perspectief nodig waarbij rekening wordt gehouden met meerdere blootstellingen in verschillende domeinen en het potentieel voor synergetische, domein-overschrijdende effecten op de gezondheid van het opgroeiende kind. Als postdoc zal je hiervoor samenwerken met zowel onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (familie sociologie) als ook onderzoekers van de TU Delft (Urban Studies and Design).

Naast interdisciplinaire samenwerking zal in dit project ook expliciet transciplinaire samenwerkingen worden aangegaan: Het onderzoek zal worden opgezet in samenwerking met families, de gemeente en lokale organisaties in een buurt in Rotterdam Zuid. Deze benadering gaat hopelijk leiden tot een beter begrip van de complexiteit van hoe omgevingsfactoren via sociale factoren de gezondheid van kinderen (kunnen) vormgeven. Daarnaast maakt transdisciplinair samenwerken het ook mogelijk om met voorstellen voor interventies te komen die daadwerkelijk worden gedragen door de gemeenschap.

Specificaties

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Functie-eisen

We zoeken iemand die:

  • Een sterke interesse heeft in de gezondheid van het opgroeiende kind in de context van familie en de fysieke en sociale leefomgeving,
  • Empathisch is en een teamspeler, die houdt van samenwerken en goed kan luisteren,
  • Kan samenwerking met zowel sociaal-wetenschappers, ruimtelijk ontwerpers als ook bewoners,
  • Een PhD in het sociale en/of ruimtelijke domein heeft, bijvoorbeeld sociologie, sociale geografie, (omgevings)psychologie of urbanism,
  • Conceptueel sterk is, intellectueel nieuwgierig en vasthoudend en over aantoonbare methodische en inhoudelijke vaardigheden beschikt,
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden heeft in het Engels en in het Nederlands.

Arbeidsvoorwaarden

  • Een salaris volgens de CAO van de Nederlandse Universiteiten (gebaseerd op schaal 10: € 2.960,00 - € 4.670,00), plus 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
  • Het betreft een tijdelijk dienstverband van twee jaar.  
  • Het betreft een functie voor 32-40 uur per week. 
  • Een uitstekende pensioenregeling via het ABP.
  • De mogelijkheid om jaarlijks een individueel arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen.
  • Korting bij zorgverzekeraars.
  • Flexibele werkweek.
  • Jaarlijks 232 verlofuren (bij 38 uur). Via het individueel keuzebudget kun je bovendien verlofuren verkopen of bijkopen.
  • Volop mogelijkheden om opleidingen, trainingen en cursussen te volgen.
  • Gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof.
  • Aandacht voor gezond en energiek werken met het vitaliteitsprogramma.

Werkgever

Technische Universiteit Delft

De Technische Universiteit Delft heeft een sterk fundament. Als bouwer van de wereldberoemde Nederlandse waterwerken en pionier in biotech is TU Delft een internationale topuniversiteit die wetenschap, engineering en design combineert. TU Delft staat voor onderwijs, onderzoek en innovatie van wereldklasse om uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, mobiliteit, gezondheid en digitale maatschappij aan te gaan. Generaties Delftse ingenieurs hebben bewezen ondernemende probleemoplossers te zijn in bedrijfsleven en in sociale context.

Bij TU Delft omarmen we diversiteit als een van onze kernwaarden en zetten we ons actief in om een universiteit te zijn waar jij je thuis voelt en kunt floreren. We hechten veel waarde aan verschillende perspectieven en kwaliteiten, omdat wij geloven dat dit ons werk innovatiever, de TU Delft-gemeenschap levendiger en de wereld rechtvaardiger maakt. Samen bedenken en ontwikkelen we oplossingen die een positieve invloed hebben op wereldwijde schaal. Daarom nodigen we jou uit om te solliciteren. Je sollicitatie krijgt een eerlijke behandeling.

Challenge. Change. Impact!

Afdeling

Faculteit Bouwkunde

De faculteit Bouwkunde heeft wereldwijd een leidende rol in onderwijs en onderzoek. De drijvende kracht achter het succes van de faculteit is het robuuste onderzoeksprofiel in combinatie met de energie en creativiteit van de studenten en de academische gemeenschap. Het is een bruisende plek waar ruim vierduizend mensen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat studeren, werken, ontwerpen, onderzoek doen en kennis vergaren en verspreiden. Onze faculteit heeft een sterke focus op ‘ontwerpgericht onderzoek' dat al enkele jaren wordt erkend en bekroond, met als resultaat een toppositie op de wereldranglijsten. Medewerkers en studenten werken aan de verbetering van de gebouwde omgeving met behulp van een breed scala aan disciplines, waaronder architectonisch ontwerp, stedenbouw, bouwtechnologie, sociale wetenschappen, procesmanagement en geo-informatiewetenschappen. De faculteit werkt nauw samen met andere faculteiten, universiteiten, private partijen en de publieke sector en heeft een uitgebreid netwerk, zowel in Nederland als internationaal.

Klik hier om naar de website van faculteit Bouwkunde te gaan.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij; Techniek
  • €2960—€4670 per maand
  • Gepromoveerd
  • TUD03993

Werkgever

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Mekelweg 2, 2628 CD, Delft

Bekijk op Google Maps

Interesting for you