Trainee Veilige Energietransitie | RIVM

Trainee Veilige Energietransitie | RIVM

Geplaatst Deadline Locatie
9 jun 16 jun Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 16 jun 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heb jij je wo-studie afgerond, of bijna afgerond, en wil je bijdragen aan het beschermen van onze fysieke leefomgeving tijdens de energietransitie? En lijkt het je leuk om de komende twee jaar hierover te leren en te werken bij de overheid? Bij ons kun je impact maken in de maatschappij met onderzoek en advies in een tijd waarin alternatieve technologieën en innovaties snel opkomen. Je krijgt de ruimte om je te ontwikkelen tot de specialist die jij wilt worden. Klinkt dit als iets voor jou? Lees verder of ons traineeship iets voor jou is!

Functieomschrijving

Over de energietransitie

De energietransitie, de overgang van het gebruik van fossiele naar duurzame energiebronnen, is in volle gang. Alternatieve technologieën en innovatieve toepassingen creëren nieuwe, nog onbekende risico’s waarvan vaak pas in de praktijk wordt ontdekt hoe groot ze zijn. Tijdens dit traineeprogramma leer je over de verschillende typen veiligheidsrisico’s die een effect kunnen hebben op de fysieke leefomgeving. Voorbeelden daarvan zijn de risico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen zoals ammoniak of de opslag van lithium-ion batterijen.

De Omgevingswet vereist om aan het begin van een ruimtelijke ontwikkeling al rekening te houden met risico’s voor mens en milieu. Daarbij moeten deskundigen met verschillende expertises nauw samenwerken om de leefomgeving te beschermen tegen veiligheidsrisico’s van branden, rampen en crises, waaronder ongevallen met gevaarlijke stoffen. Dit is waar jij in the picture komt. Het RIVM, Rijkswaterstaat, het Nederlandse Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en de DCMR Milieudienst Rijnmond bieden een tweejarig traineeship aan.

Als trainee werken aan een veilige leefomgeving

Jij doet projecten rondom het thema ‘veiligheid van de (gebouwde) omgeving’, waaronder het veilig opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen. Ook draag je actief bij aan de kennisontwikkeling op het gebied van de energietransitie en omgevingsveiligheid. Je adviseert overheden over de risico’s voor mens en milieu en over maatregelen in de omgeving of rondom gebouwen om deze risico’s te beperken. Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan het realiseren van een veiligere leefomgeving. 

Als trainee kun je werken aan één van de volgende voorbeeldopdrachten:

 • Het ontwikkelen van een bepalingsmethode/rekenmethode voor de beperking van de maatschappelijke impact van een brand in bijvoorbeeld een afvalcentrale, een opslag van lithium-ion accu’s, of een grote loods direct naast de snelweg bij NIPV;
 • Het opzetten van een landelijke publiek-private hulpregeling ammoniak (transport)incidenten bij NIPV;
 • Digitaliseren van het Basisnet Water bij Rijkswaterstaat;
 • Een internationale vergelijking van het omgevingsveiligheidsbeleid bij het RIVM;
 • Het adviseren van gemeenten en provincies over ruimtelijke plannen in relatie tot risicovolle bedrijven bij DCMR;
 • Het ontwikkelen van een kennisbundel over windturbines bij het NIPV;
 • Vragen beantwoorden over de juridische uitleg en de praktische toepassingen van de Omgevingswet via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) bij Rijkswaterstaat;
 • Het ontwikkelen van een rekenmethode voor de risico’s van lithium-ion batterijen bij het RIVM;
 • Verlenen van vergunningen aan en het controleren van (Brzo) bedrijven bij DCMR.

Zo ziet het programma eruit

Dit traineeprogramma is voor zes enthousiaste starters met een afgeronde wo-master en de wens om zich breed te ontwikkelen op het gebied van omgevingsveiligheid. Binnen dit traineeprogramma werk je gedurende 24 maanden aan drie verschillende opdrachten bij drie verschillende organisaties. Naast de inhoudelijke opdracht is er ook veel ruimte voor het verbreden van jouw kennis. 

Gedurende het traject zul je samen met de andere trainees werken aan verdieping op de thema’s wet- en regelgeving, instrumenten omgevingsveiligheid, vergunningverlening, toezicht en handhaving, rampenbestrijding en crisisbeheersing en een veilige energietransitie.

Daarnaast volg je trainingen gericht op jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. Bij deze trainingen staan vaardigheden als projectmatig werken, communicatie en loopbaanoriëntatie centraal. Verder word je gedurende het hele traineeprogramma begeleid door een mentor.

Specificaties

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Functie-eisen

Wat breng je mee

Een afgeronde wo-master; denk aan natuurkunde, scheikunde, chemische technologie, milieuwetenschappen, bestuurskunde, bouwkunde of planologie. Je bent iemand die snel wil en kan ontwikkelen, je bent flexibel en werkt graag samen aan een opdracht. Daarbij heb je een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands. Ook ben je bereid om te werken op de aangegeven standplaatsen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 24 maanden.

Wat bieden wij

 • Een unieke kans om binnen twee jaar klaargestoomd te worden tot professional in omgevingsveiligheid;
 • In twee jaar tijd leer je drie nieuwe organisaties kennen en heb je een beeld hoe werken bij één van die organisaties is;
 • Een startsalaris van €2985,86 bruto bij een werkweek van 36 uur;
 • Invloed op je eigen trainingsprogramma;
 • Een hybride werkomgeving.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 10
 • Maandsalaris: Min €3.045 – Max. €4.848 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
 • Contractduur: Voor de duur van 24 maanden
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen; Techniek; Recht
 • max. 36 uur per week
 • €3045—€4848 per maand
 • Universitair
 • AT VWS 20230609

Werkgever

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you