Een toekomst waarin mensen niet langer ziek worden van stoffen waaraan zij tijdens het werk worden blootgesteld. Als Promovendus/Postdoctoraal onderzoeker kan je daar met jouw onderzoek aan bijdragen. Je werkt samen met betrokken en kundige collega’s aan een gezonde toekomst en krijgt veel mogelijkheden om jouw invulling aan het onderzoek te geven. Voor het nieuwe onderzoeksprogramma van
LEXCES zijn we op zoek naar 2 à 3 onderzoekers om ons team te versterken.
Ieder jaar overlijden er in Nederland naar schatting rond de 3.000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Nog meer werkenden worden er ziek door; ze krijgen een beroepsziekte. Voor (ex-)werkenden met een ernstige beroepsziekte zijn de gevolgen groot. Werkenden die getroffen worden door ziekte na blootstelling aan een gevaarlijke stof hebben niet alleen directe gezondheidsproblemen, maar ervaren vaak emotionele klachten en leven in financiële onzekerheid.
Als Promovendus/Postdoctoraal onderzoeker kom je te werken bij het Institute for Risk Assessment Sciences (
IRAS). Het IRAS is een interfacultair onderzoeksinstituut van de faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. We werken internationaal samen aan de gezondheid van dier, mens en de omgeving. Het IRAS is een internationaal toonaangevend instituut in het onderzoek naar blootstelling aan mogelijk schadelijke stoffen in de (arbeids-) omgeving en de gezondheidsrisico’s daarvan. We ontwikkelen en gebruiken vooruitstrevende methodes om het vakgebied vooruit te helpen. Het internationale karakter van het IRAS is ook weerspiegeld in de medewerkers vanuit de hele wereld. In jouw rol als onderzoeker vinden we het belangrijk dat:
- je samenwerking opzet met de andere partners binnen en buiten LEXCES;
- je werkt aan de ontwikkeling van nieuwe methodes en jouw inzichten deelt met zowel de wetenschappelijke wereld als met de praktijk van arboprofessionals;
- je het vakgebied van arbeid en gezondheid versterkt door het ontwikkelen van nieuwe kennis en netwerken.
Jouw bijdrage als Promovendus/Postdoctoraal onderzoeker
Het IRAS heeft recent met vier andere partners het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten (
LEXCES) opgezet. Binnen het LEXCES bundelen we wetenschappelijke kennis vanuit verschillende vakgebieden, met als doel om meer effectieve preventieve maatregelen en ondersteunende technologieën en werkwijzen te ontwikkelen die in de dagelijkse praktijk kunnen worden toegepast. Dit omvat bijvoorbeeld vroegtijdige detectie van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en negatieve biologische effecten. Je kunt meer lezen in het interview met Susan Peters:
“Onze droom is dat mensen niet meer ziek worden door hun werk”.
Binnen het LEXCES werk je als Promovendus/Postdoctoraal onderzoeker aan één of meerdere van de onderstaande doelstellingen:
- Het in kaart brengen van bestaande informatiebronnen over beroepsmatige blootstellingen en gezondheid, en hoe deze bronnen met elkaar gekoppeld zijn of kunnen worden.
- Verbeteren van de blootstellingskarakterisering, analyseren van blootstellingsdata en ontwikkelen van job-exposure matrices.
- Verkennen welke mogelijkheden nieuwe AI-systemen (zoals ASReview, INDRA en AOP finder) bieden om kennis over potentieel gevaarlijke stoffen en blootstelling vroegtijdig in kaart te brengen.
- Onderzoeken welke mogelijkheden nieuwe biomonitoringstechnieken bieden voor vroegdetectie van chemische blootstellingen en hoe biomonitoring kan worden ingezet om zo vroeg mogelijk, nadat een stof op de markt is gebracht, een mogelijk gezondheidseffect te detecteren zodat maatregelen kunnen worden genomen.
- Verkenning van de literatuur over veroorzakingswaarschijnlijkheid en aspecten die betrekking hebben op verschillen in individuele gevoeligheid, en de uitvoering van analyses op bestaande (cohort) studies en/of simulatiestudies om verschillende benaderingen als alternatief voor de veroorzakingswaarschijnlijkheid te evalueren.