Postdoc Kwalitatief onderzoek naar lichaamsbeeld bij anorexia nervosa (0,8 fte)

Postdoc Kwalitatief onderzoek naar lichaamsbeeld bij anorexia nervosa (0,8 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
5 sep 27 sep Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 sep 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Hoe houden mensen m

Functieomschrijving

Hoe houden mensen met anorexia nervosa het vol om zo weinig te eten? Ondanks dat iemand te weinig weegt, is diegene vaak erg bang om aan te komen of dik te worden, hoe komt dat? Dit zijn de belangrijkste vragen waar dit project om draait. Het doel is om meer zicht te krijgen op de rol van zelf-walging in anorexia nervosa. We denken dat de emotie ‘walging’ kan helpen om te begrijpen waarom mensen met anorexia nervosa doorgaan met lijnen ondanks dat ze uitgehongerd raken. Kenmerkend voor walging zijn intense negatieve gevoelens van weerzin en een overweldigende drang tot vermijding die heel moeilijk is te weerstaan. Wanneer het eten van voedsel walging uitlokt bij mensen met anorexia nervosa, zou dat kunnen verklaren waarom lijnen zo lastig is te stoppen. Recent is duidelijk geworden dat walging zich niet alleen kan richten op objecten of gedragingen buiten jezelf, maar dat het ook kan optreden ten opzichte van jezelf. Mogelijk is het bij mensen met anorexia nervosa niet zozeer het voedsel zelf dat walging uitlokt, maar gaat het om wat het eten doet met je eigen lijf, en speelt zelf-walging een cruciale rol bij het lijnen. In dit onderzoek zul je een kwalitatieve studie opzetten en uitvoeren waarin je dit gaat onderzoeken.

Bij de Afdeling Psychologie werk je binnen de eenheid Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie. Een belangrijk doel van ons onderzoek is het verklaren van de oorsprong, persistentie, en terugkerende aard van symptomen van psychopathologie; het identificeren van risicofactoren voor het ontwikkelen en/of in stand houden van deze symptomen; en het ontwerpen en testen van interventies die kunnen helpen om het optreden van deze symptomen te verminderen of te voorkómen. Ter versterking van de koppeling tussen wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk combineert een deel van onze staf hun universitaire dienstverband met een functie in een GGZ-instelling. In dit geval is het onderzoek nauw verbonden met de afdeling Voedingsstoornissen, eetstoornissen en obesitas van Accare, kinder- en jeugdpsychiatrie. Klaske Glashouwer, onderzoeker bij de RUG en projectleider, heeft een dienstverband als behandelaar en onderzoeker bij Accare en een belangrijk deel van de data verzameling zal in samenwerking met Accare plaatsvinden.

De taken van de postdoc zijn:

- Het opzetten en uitvoeren van een kwalitatieve studie waarin je mensen met anorexia nervosa gaat interviewen over de rol die walging speelt in hun eetproblemen.
- Het bijdragen aan de organisatie en uitvoer van dataverzameling voor andere studies binnen dit project.
- Resultaten van het onderzoek publiceren in internationale wetenschappelijke tijdschriften.
- Het onderzoek presenteren aan een breed publiek van zowel (internationale) collega-wetenschappers als praktijkpartners.
- Samenwerken met collega-wetenschappers in het grotere project.

De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd.
De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen is sterk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven van mensen. We werken aan sociale vraagstukken en problemen die mensen ervaren in het dagelijks leven. Centraal staat de individuele en maatschappelijke veerkracht en de vraag hoe we deze kunnen vergroten. We richten ons hierbij op de onderwerpen migratie, milieu en klimaat, gezondheid, opvoeding en onderwijs, bescherming van kwetsbare minderheden en duurzame samenwerkingsverbanden. Bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen werken ruim 800 medewerkers.

Meer informatie over de faculteit kunt u vinden via de link https://www.rug.nl/gmw/.

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

Wij zoeken kandidaten die aan de volgende eisen voldoen:

- gepromoveerd in klinische psychologie (of een verwante discipline)
- aantoonbare ervaring met het doen van kwalitatief onderzoek
- relevant publicatierecord waaruit blijkt dat je in staat bent om internationale wetenschappelijke publicaties te publiceren, bij voorkeur in toonaangevende peer-reviewed tijdschriften
- goede verbale en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en het Engels
- zelfstandig kunnen werken en gezamenlijke onderzoeksactiviteiten kunnen leiden
- een teamspeler met sterke communicatieve vaardigheden
- aantoonbare capaciteiten op de volgende competenties: conceptueel vermogen, omgevingsgerichtheid, presenteren en resultaatgerichtheid.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden.

Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:

- een salaris afhankelijk van opleiding en ervaring van minimaal € 3.226,- en maximaal € 5.090,- (schaal 10) bruto per maand bij een fulltime dienstverband
- 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen
- aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden
- functie indeling in het UFO functieprofiel van Onderzoeker 4
- een tijdelijk dienstverband met een omvang van 0,8 fte voor de duur van 12 maanden.

Ingangsdatum: 1 december 2023

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 32 uur per week
  • max. €5090 per maand
  • Gepromoveerd
  • V23.0594

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you