Vanuit het
Convenant ‘Bouwen aan een Gezonde Wijk’ werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven samen aan de ontwikkeling van een landelijk monitoringsprogramma om de gezondheidseffecten van interventies in de fysieke leefomgeving en de eerstelijns zorgomgeving inzichtelijk te maken. De Utrechtse nieuwbouwwijk Cartesius, waar gezondheid bij de ontwikkeling voorop staat, vormt het gebied waar de interventies zullen worden ontwikkeld en hun effecten gemonitord. We zijn op zoek naar een postdoc die dit programma en bijbehorend onderzoek in Cartesius opzet, coördineert en opschaling aanjaagt.
In de eerste pilotfase wordt een nulmeting onder bewoners voorbereid, een bewoners community opgezet, en een overzicht van geschikte interventies in de leef- en zorgomgeving opgesteld. Het doel is input verzamelen om een opschalingsvoorstel mee op te stellen. Deze pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met de EWUU-alliantie (TU/e, WUR, UU, UMCU) en de Hogeschool Utrecht.
De werkzaamheden omvatten:
- Samenwerken: je werkt samen in, en wordt begeleid door, een ervaren multidisciplinair en gecommitteerd team bestaande uit professionals werkzaam bij de convenantpartners (UU, UMCU, HU, gemeente Utrecht, Ballast Nedam, MRP, Syntus Achmea, Portaal, CBRE Vastgoed, NS Vastgoed) en de EWUU. Daarbij draag je zorg voor optimale benutting van de beschikbare kennis en ervaring.
- Theorie: Je stelt een theoretisch kader op om de effecten van fysieke en zorginterventies (via hun invloed op gedrag en de fysieke-, sociale en omgevingskwaliteit) op gezondheid en gezondheidsverschillen mee te beschrijven. Gezondheid wordt daarbij breder gezien dan de aan- of afwezigheid van aandoeningen, maar gaat (ook) over ervaren gezondheid, kwaliteit van leven en de mate waarin iemand mee kan doen en eigen regie kan voeren.
- Bij de theorievorming bouw je voort op de eerdere aanzet vanuit de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL) en benut je bestaande kennis van de betrokken instellingen.
- Methodiek: Je vertaalt het theoretisch kader naar een monitoringsaanpak en stelt daarvoor een geschikt instrumentarium samen. Waar mogelijk maak je gebruik van bestaande instrumenten. Voorzien wordt dat dit instrumentarium zowel uit kwalitatieve (o.a. interviews, observaties) als kwantitatieve instrumenten (o.a. registraties, enquêtes, sensoren) zal bestaan. En dat burgerwetenschap deel zal uitmaken van de aanpak.
- Communitybuilding: Je ontwikkelt een engagement strategie voor bewoners, met als uitgangspunt betrokkenheid en co-creatie. Daarbij gaat extra aandacht uit naar het betrekken van kwetsbare bewoners. Ook zorg je voor een strategie om relevante professionele stakeholders (o.a. kennisinstellingen, gemeente Utrecht, Ballast Nedam, MRP, Syntus Achmea, Portaal, CBRE Vastgoed, NS Vastgoed) te betrekken.
- Pilot: Op basis van de stakeholder engagement strategie zet je de eerste stappen richting community building en voert een nulmeting uit onder de bewoners die in 2023 in Cartesius zijn gaan wonen. Ook draag je zorg voor opschaalbare data-infrastructuur.
- Inventarisatie: Je inventariseert uit de wetenschappelijke literatuur de geschikte interventies in de leefomgeving en de innovaties in de inrichting van de eerstelijns zorgomgeving.
- Rapportage: Je rapporteert en verspreidt de resultaten uit de nulmeting via wetenschappelijke en maatschappelijke kanalen. Daarnaast stel je samen met het projectteam een werkplan op voor de periode 2023-2026, waarin de implementatie van interventies in de leefomgeving en vormgeving van innovaties in de eerstelijns zorg concreet in de tijd wordt beschreven en een plan voor systematische monitoring van effecten is opgenomen.
- Opschaling: Je stelt een werkplan op voor de periode 2023-2026, waarin de implementatie van interventies in de leefomgeving en vormgeving van innovaties in de eerstelijns zorg concreet in de tijd wordt beschreven en een plan voor systematische monitoring van effecten is opgenomen. Je brengt in kaart wat geschikte financieringsinstrumenten zijn voor de plannen en bent mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van subsidievoorstellen.
- Kruisbestuiving: Je zorgt voor synergie met de betrokken samenwerkingsverbanden DKH GSL, Health Hub Utrecht, en het Institute 4 Preventive Health van de EWUU.