PhD Structural vulnerabilities in access to healthcare and support services

PhD Structural vulnerabilities in access to healthcare and support services

Geplaatst Deadline Locatie
6 nov 31 dec Rotterdam
Wij zoeken: Promovendus structurele kwetsbaarheden in de toegang tot zorg en ondersteuning

Functieomschrijving

Heb jij (bijna) een master in de sociale wetenschappen afgerond? En zou je graag willen promoveren op een plek waar alle actuele zorgvraagstukken samenkomen? Bij de afdeling Healthcare Governance (HCG) van Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) zijn we op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste promovendus die etnografisch onderzoek wil doen naar structurele kwetsbaarheden in de toegang tot zorg en ondersteuning

Functie-omschrijving
De toegang van de gezondheidzorg en het sociaal domein in Nederland staat onder grote druk. Als gevolg van capaciteitsproblemen en voortdurende budgettaire prudentie in de zorg is toegang niet langer gegarandeerd. Steeds vaker horen we schrijnende verhalen over zorg en ondersteuning die ondermaats is of überhaupt niet meer geleverd kan worden omdat het ontbreekt aan geschoold personeel. Deze problemen spelen in het bijzonder in de langdurige zorg, de medisch-generalistische zorg, de jeugdzorg en de GGZ.

In dit onderzoek kijken we naar hoe het mensen vergaat die langdurige zorg en ondersteuning nodig hebben, die thuis wonen en voor zorg en ondersteuning afhankelijk zijn van een wisselende en precaire configuratie aan professionele en informele zorgverleners. Dit kan gaan om zorgmijders, maar zeker niet uitsluitend; het betreft ook, en waarschijnlijk, vooral mensen die graag toegang krijgen tot langdurige zorg en ondersteuning, maar die door verschillende omstandigheden hier beperkt toegang tot hebben. Hoe ervaren deze mensen de nieuwe afhankelijkheden die dit soort precaire zorgarrangementen creëren? Wat betekent dit voor brede welvaart (waarbij naast inkomen ook gekeken wordt naar o.a. gezondheid, kwaliteit van leven, sociale verbanden, veiligheid en leefomgeving) ? En hoe interfereren historisch verankerde ongelijkheidsstructuren (e.g. gender, etniciteit, sociaaleconomische klasse) met de toegang tot zorg en ondersteuning?

Als promovendus pak je deze onderzoeksvragen op. Je doet dit door middel van etnografisch onderzoek in een wijk in een middelgrote stad in Nederland. Voor langere tijd volg je de bewoners en onderzoekt hoe structurele kwetsbaarheden in de toegang tot zorg en ondersteuning in de praktijk uitpakken. Je hebt tevens oog voor de institutionele context (e.g. beleidsprogramma's gericht op zorg en ondersteuning voor kwetsbare mensen), de beschikbare sociale voorzieningen en de materiële omgeving in de wijk.

Het promotieonderzoek is onderdeel van een overkoepelend onderzoeksprogramma 'precariousness in a transforming welfare state', waar in totaal twee promovendi (link naar andere vacature) aan gaan werken. In dit onderzoek trek je samen op met een collega-onderzoeker die dezelfde problematiek vanuit het perspectief van professionele zorgverleners onderzoekt.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

 • Je bent in het bezit van een masteropleiding in de antropologie, sociologie, gezondheidswetenschappen, wetenschaps- en techniekonderzoek, sociale geografie of een andere vergelijkbare masteropleiding
 • Je hebt een goede beheersing van kwalitatieve, etnografische, onderzoeksmethoden en hebt affiniteit met de gezondheidszorg
 • Je bent analytisch sterk en hebt affiniteit met sociaalwetenschappelijke theorieën over in- en uitsluitingsprocessen
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en bent in staat om in het Engels op academische niveau te communiceren en te schrijven
 • Je bent in staat om op deze verschillende niveaus met mensen het gesprek aan te gaan en hebt sensitiviteit voor politieke processen
 • Daarnaast ben je een teamspeler die graag een bijdrage levert aan het gezamenlijk exploreren van een onderzoeksagenda

Als promovendus bij de sectie HCG van ESHPM is je primaire taak het doen van onderzoek. Daarbij is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zoals het volgen van relevante cursussen en het bezoeken van congressen. Daarnaast krijg je een in omvang beperkte onderwijstaak van ongeveer 15% per academisch jaar.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1,5 tot 4 jaar.

Het betreft een voltijdsdienstverband van 1,0 fte voor in eerste instantie 1,5 jaar. Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband vervolgens worden verlengd met 2,5 jaar. De beoogde startdatum is 1 maart 2024.

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is 01-MAR-2024. Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 2.770 en € 3.539 bruto per maand (Schaal P), conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). De functie heeft een omvang van 0,8 fte - 1 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van (contractduur), en kan bij goede prestaties en onveranderde organisatieomstandigheden omgezet worden in een vaste aanstelling.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs. Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek. Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren ongeveer 1600 studenten en werken 200 medewerkers.

Afdeling

Healthcare Governance (HCG)

De sectie Healthcare governance (HCG) bestaat uit circa 50 mensen met een achtergrond in verschillende sociaalwetenschappelijke disciplines zoals bestuurswetenschappen, antropologie, sociologie, en wetenschaps- en techniekonderzoek. De sectie doet onderzoek naar en geeft onderwijs in sturingsprocessen in de zorg—veelal in samenwerking met partners uit het veld.

Een volledig overzicht van onderwerpen is te vinden op onze website.

Additionele informatie

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met dr. J.J. Schuurmans, schuurmans@eshpm.eur.nl

Voor meer informatie over de EUR verwijzen we je graag naar onze website www.eur.nl.

Specificaties

 • PhD
 • Techniek
 • 32—40 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 3811

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerd? Dan ontvangen wij graag je sollicitatiebrief met C.V. onder vermelding van ''Promovendus structurele kwetsbaarheden” voor 31 december 2023 De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in week 3 (15 t/m 19 januari)

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerd? Dan ontvangen wij graag je sollicitatiebrief met C.V. onder vermelding van ''Promovendus structurele kwetsbaarheden” voor 31 december 2023 De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in week 3 (15 t/m 19 januari)

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Solliciteer uiterlijk op 31 dec 2023 23:59 (Europe/Amsterdam).