PhD ‘Politics at the Bedside'

PhD ‘Politics at the Bedside'

Geplaatst Deadline Locatie
7 nov 31 dec Rotterdam
Wij zoeken: Promovendus ‘Politiek aan het bed. Een etnografie van toegankelijkheid in tijden van schaarste’

Functieomschrijving

Heb jij (bijna) een master in de sociale wetenschappen afgerond? En zou je graag willen promoveren op een plek waar actuele zorgvraagstukken, wetenschappelijk onderzoek en een internationaal kennisnetwerk samenkomen, met nauwe betrokkenheid bij de praktijk en verdieping in de theorie? Bij de vakgroep Healthcare Governance (HCG) van Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) zijn we op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste promovendus die etnografisch onderzoek wil doen naar toegankelijkheid en kwaliteit van zorg ten tijde van schaarste en daarbij specifiek aandacht heeft voor de politieke en morele vraagstukken die dit met zich meebrengt in de dagelijkse zorgpraktijk.

Functie-omschrijving
Het waarborgen van goede en toegankelijke zorg staat in Nederland onder druk. Door capaciteitsproblemen en een steeds complexer wordende zorgvraag is deze niet langer vanzelfsprekend. Steeds vaker krijgen mensen te laat of onvoldoende zorg. Tegelijkertijd proberen zorgverleners groeiende wachtlijsten het hoofd te bieden en met beperkte tijd, middelen en aandacht zorg te blijven leveren aan zo veel mogelijk patiënten. Dat betekent dat zij regelmatig pijnlijke keuzes moeten maken over wie welke zorg en aandacht krijgt, en wie niet. Daarbij dreigt ongelijkheid te ontstaan in de toegankelijkheid, tijdigheid en aard van zorg. Zorgverleners worstelen met de praktische, professionele en morele dillema’s die dit met zich meebrengt.

In dit promotieonderzoek richt je je op de dagelijkse afwegingen en keuzes die zorgverleners maken als er onvoldoende capaciteit beschikbaar is; keuzes die in het dagelijks werk plaatsvinden, en die alledaags over kunnen komen, maar die belangrijke consequenties hebben voor kwaliteit, continuïteit en toegankelijkheid van zorg. Je maakt daarbij de (fundamentele) politieke dimensies die in deze dagelijkse zorgpraktijken belegd liggen beter zichtbaar. Hoe maken zorgverleners bijvoorbeeld afwegingen in het stellen van prioriteiten en verdelen van aandacht, tijd en middelen ten tijde van personeelsschaarste? Welke (nieuwe) afhankelijkheden ontstaan daarbij tussen patiënten, hun naasten en zorgverleners? Hoe manifesteert kwetsbaarheid zich in deze (nieuwe) afhankelijkheidsrelaties, welke verschillen kunnen daarin ontstaat tussen groepen patiënten en welke consequenties hebben deze verschillen? En wat telt als goed professioneel handelen ten tijde van schaarste en welke nieuwe waarderings- en verantwoordingsregimes horen daarbij?

Als promovendus pak je deze onderzoeksvragen op maar krijg je ook ruimte om het vraagstuk zelf verder uit te bouwen. Je doet dit door middel van verdiepend etnografisch onderzoek bij verschillende zorgorganisaties in een middelgrote stad in Nederland. Voor langere tijd volg je zorgverleners in hun werk en onderzoek je de interacties die zij hebben met patiënten, mantelzorgers en andere zorgverleners en wat dit betekent voor zorgverlening. Je hebt daarbij oog voor de materiële en digitale omgeving waarin en waarmee zorg wordt georganiseerd en geleverd, en de institutionele (organisatie) context waarbinnen zorgverleners werken (zoals standaarden, kwaliteitskaders, verantwoordingsstructuren en wet- en regelgeving). Een belangrijke doelstelling binnen het project is om nieuwe theoretische inzichten te ontwikkelen die de consequenties van personeelsschaarste voor de dagelijkse zorgpraktijk zichtbaar maken en daarmee het sociaalwetenschappelijke en maatschappelijk debat hierover verder kunnen brengen.

Het promotieonderzoek is onderdeel van een overkoepelend onderzoeksprogramma 'precariousness in a transforming welfare state', waar in totaal twee promovendi (zie vacature PhD Structural vulnerabilities in access to healthcare and support services) aan gaan werken. In dit onderzoek trek je samen op met een collega-onderzoeker die dezelfde problematiek onderzoekt vanuit de leefwereld van mensen die langdurige zorg en ondersteuning nodig hebben.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

 • Je bent in het bezit van een masteropleiding in de antropologie, sociologie, gezondheidswetenschappen, wetenschaps- en techniekonderzoek, sociale geografie of een andere vergelijkbare masteropleiding
 • Je hebt een goede en aantoonbare beheersing van kwalitatieve, etnografische, onderzoeksmethoden en hebt affiniteit met de gezondheidszorg
 • Je bent analytisch sterk en hebt affiniteit met sociaalwetenschappelijke theorieën over in- en uitsluitingsprocessen en professioneel handelen
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en bent in staat om in het Engels op academische niveau te communiceren en te schrijven
 • Je bent in staat om op deze verschillende niveaus met mensen het gesprek aan te gaan en hebt sensitiviteit voor politieke processen
 • Daarnaast ben je een teamspeler die graag een bijdrage levert aan het gezamenlijk exploreren van een onderzoeksagenda

Als promovendus bij de sectie HCG van ESHPM is je primaire taak het doen van onderzoek. Daarbij is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zoals het volgen van relevante cursussen en het bezoeken van congressen. Daarnaast krijg je een in omvang beperkte onderwijstaak van ongeveer 10% per academisch jaar.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

Het betreft een voltijdsdienstverband van 1,0 fte voor in eerste instantie 1,5 jaar. Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband vervolgens worden verlengd met 2,5 jaar. De beoogde startdatum is 1 maart 2024.. Het salaris bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 2.770 en € 3.539 bruto per maand (Schaal P), conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs. Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek. Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren ongeveer 1600 studenten en werken 200 medewerkers.

Afdeling

De sectie Healthcare governance (HCG) bestaat uit circa 50 mensen met een achtergrond in verschillende sociaalwetenschappelijke disciplines zoals bestuurswetenschappen, antropologie, sociologie, en wetenschaps- en techniekonderzoek. De sectie doet onderzoek naar en geeft onderwijs in sturingsprocessen in de zorg—veelal in samenwerking met partners uit het veld.

Een volledig overzicht van onderwerpen is te vinden op onze website.

Additionele informatie

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met dr. M. Felder: felder@eshpm.eur.nl.

Voor meer informatie over de EUR verwijzen we je graag naar onze website www.eur.nl.

Specificaties

 • PhD
 • Techniek
 • 32—40 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 3867

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerd? Dan ontvangen wij graag je sollicitatiebrief met C.V. onder vermelding van “Toegankelijkheid en kwaliteit ten tijde van personeelsschaarste” voor 31 december 2023.

De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in week 3 (15 t/m 19 januari 2024).

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerd? Dan ontvangen wij graag je sollicitatiebrief met C.V. onder vermelding van “Toegankelijkheid en kwaliteit ten tijde van personeelsschaarste” voor 31 december 2023.

De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in week 3 (15 t/m 19 januari 2024).

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Solliciteer uiterlijk op 31 dec 2023 23:59 (Europe/Amsterdam).