Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 nov 2023).
Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.
Als Onderzoeker natuur(herstel)maatregelen analyseer je de mogelijke beleidseffecten op natuurherstel in Nederland. De focus van jouw onderzoek ligt op de relatie tussen natuur(herstel)maatregelen en de effecten op abiotische en ruimtelijke condities, en de effecten daarvan weer op biodiversiteit. Je vertaalt deze relaties in combinatie met natuurbeleid van de provincies en het Rijk naar informatie die geschikt is voor modelinvoer. Ook draai je de ecologische rekenmodellen en beoordeel je de uitkomsten. Tenslotte help je mee om de modellen inhoudelijk te verbeteren en te vernieuwen, en ze zo geschikt te maken voor beoordeling van een breed pallet aan maatregelen. Je onderzoeksresultaten weet je toegankelijk op te schrijven en te vertellen in presentaties.
Dit doe je allemaal niet alleen. Je werkt samen met PBL-collega’s en met onderzoekers van kennisinstellingen, zoals Wageningen Environmental Research. Je zult onder meer bijdragen aan het onderzoeksprogramma ‘Monitoring en evaluatie stikstofreductie en natuurverbetering’. Je overlegt regelmatig met verschillende collega’s: onderzoekers met ervaring in geografische informatiesystemen om ruimtelijke invoerbestanden voor de modellen te maken; met ecologen om je ideeën voor modelverbetering te toetsen; en met modelprogrammeurs om de modellen te verbeteren. Ook reflecteer je samen met beleidsmakers op de modeluitkomsten.
Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar wil je wel graag werken bij het PBL? Motiveer waarom jij denkt goed te passen in onze organisatie, en wie weet word jij onze nieuwe collega!
Dienstverband voor bepaalde tijd: met uitzicht op onbepaalde tijd.
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het PBL draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het verrichten van verkenningen, analyses en evaluaties waarbij een integrale benadering vooropstaat. Het PBL is voor alles beleidsgericht. Het verricht zijn onderzoek gevraagd en ongevraagd, onafhankelijk en altijd wetenschappelijk gefundeerd.
Het PBL is van mening dat medewerkers het beste tot hun recht komen in een inclusieve werkomgeving. Werken in divers samengestelde teams maakt ons werk innovatiever en leuker.
Wil je weten hoe het is om te werken bij het PBL? Kijk daarvoor op onze website.
Het Planbureau voor de Leefomgeving valt organisatorisch onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
IenW zet in op een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland. Daarom werkt het ministerie aan krachtige verbindingen over de weg, spoor, het water en door de lucht. En IenW beschermt tegen wateroverlast, zorgt voor de kwaliteit van lucht, water en bodem en aan het realiseren van een circulaire economie.
Je thuisbasis bij het PBL wordt de sector Natuur en Landelijk Gebied (NLG). De sector NLG verbindt de beleids- en onderzoeksthema’s natuur en landschap op nationale, Europese en mondiale schaal. Daarbij leggen we ook de link met aangrenzende thema’s zoals landbouw, water, verstedelijking, klimaatverandering, klimaatadaptatie en circulaire economie. We verzorgen verkenningen, analyses en evaluaties. Daarbij hanteren we een integrale en beleidsgerichte benadering. Belangrijke onderzoeksthema’s van de sector zijn: de impact van milieudruk en beleidsmaatregelen op de kwaliteit van biodiversiteit, natuur en landschap, het ontwikkelen van natuur- en landschapsindicatoren voor beleidsevaluaties, het lerend evalueren van natuurbeleid op nationaal en decentraal niveau, inclusief de bestuurlijke dynamiek, en het ontwikkelen van natuurbeleidsscenario’s op nationaal en internationale schaal.
Ons team bestaat uit ongeveer 30 collega’s die in een informele sfeer met elkaar samenwerken in interdisciplinaire projecten. Daarnaast hebben we nauwe banden met de andere sectoren van het Planbureau voor de Leefomgeving, zijn we actief in een netwerk van nationale en internationale partnerinstellingen én hebben we beleidscontacten met diverse ministeries.
We like to make it easy for you, sign in for these and other useful features: