Specialist Metadata

Specialist Metadata

Geplaatst Deadline Locatie
20 nov 11 dec Maastricht
Wil jij je verder ontwikkelen als Metadata specialist Linked Open Data? Zie je het als een uitdaging om een voortrekkersrol te vervullen, je kennis te delen en je verder te ontwikkelen samen met collega-Metadata specialisten?

Functieomschrijving

Linked Open Data, cruciaal in het hier en nu.
De Universiteitsbibliotheek streeft naar het vergroten van zichtbaarheid en vindbaarheid van wetenschappelijke informatie. Goede metadata is hierbij cruciaal en stelt studenten en wetenschappers in staat om allerlei data makkelijk te vinden en met elkaar te combineren. Het wordt steeds belangrijker om data met elkaar te verbinden door de enorme toename van metadata. Dit doen we met Linked Open Data (LOD) technieken.

Functieomschrijving
We bieden je de ruimte om je te ontwikkelen op het gebied van metadateren met Linked Open Data. Je ontwikkelt en werkt samen met een LOD Specialist en een Data Engineer. Dit doe je vanuit Team Collections waarbij je de metadateerders meeneemt in de toepassing van Linked Open Data.

Jij gaat je bezighouden met en je verder ontwikkelen in:
 • Exporteren en importeren van metadata uit verschillende systemen en het omzetten hiervan in de juiste formats t.b.v. Linked Open Data.
 • Het realiseren van duurzame toegankelijkheid, vindbaarheid en bruikbaarheid van bronnen en collecties door middel van het toekennen van Linked Open Data. Dit onder andere in het domein van digitaal erfgoed.
 • Verkennen van functionaliteit en mogelijke toepassingen van nieuwe metadataconcepten, zoals Resource Description & Access (RDA), Bibframe en Linked Data.
 • Het doorontwikkelen van het linked (meta)data expertise niveau binnen de Universiteitsbibliotheek (UB) en je collega’s hierin meenemen.
 • Deelnemen aan relevante overleggen en netwerkbijeenkomsten om hierbij kennis op te doen en deze te uit te wisselen. Dit zowel binnen de UB als op (inter)nationaal niveau.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

Functie-eisen

Bij voorkeur bezit je kennis (of bereidheid om te leren) over:
 • Linked data en het semantisch web.
 • Relevante metadata formaten en uitwisselingsstandaarden (zoals MARC 21, Dublin Core, Schema.org, RDF, SPARQL en IIIF.
 • Ontologieën en vocabularies.
 • Datatransformatie tooling (zoals MarcEdit of OpenRefine).

Daarnaast heb je:
 • Een hbo- of wo- werk- en -denkniveau. Specialisatie in Informatie- of datamanagement is wenselijk.
 • Affiniteit met het werken met metadata in een wetenschappelijke (bibliotheek)context.
 • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk (minimaal Cambridge niveau B2.)
 • Communicatieve vaardigheden en het vermogen zowel zelfstandig als in teamverband te functioneren waarbij je effectief en oplossingsgericht samenwerkt.

Arbeidsvoorwaarden

Wat biedt de UM?

Als Specialist Metadata bij de Universiteits Bibliotheek kom je in dienst bij de meest internationale universiteit van Nederland in het prachtige Maastricht. Verder bieden wij je:
 • Goede arbeidsvoorwaarden. De functie is ingeschaald in schaal 9 conform UFO-profiel Specialist Wetenschappelijke Informatie met bijbehorende salarisinschaling op basis van ervaring tussen €3377,00 en €4640,00 bruto per maand (op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur per week). Mogelijke doorgroei naar schaal 10. In aanvulling op het maandsalaris zijn een 8,0% vakantie-uitkering en een 8,3% eindejaarsuitkering van toepassing.
 • Een arbeidsovereenkomst voor een periode van 12 maanden met een omvang van 0,8 FTE. Bij gebleken geschiktheid zal de arbeidsovereenkomst omgezet worden in een dienstverband voor onbepaalde tijd.
 • Bij de Universiteit Maastricht staat het welzijn van onze medewerkers hoog in het vaandel, zo hanteren we flexibele werktijden en de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken indien de aard van je functie dit toelaat. Hiervoor ontvang je maandelijks een thuiswerk- en internetvergoeding. Kom je fulltime bij ons werken, dan heb je jaarlijks recht op 29 vakantiedagen en 4 extra feestdagen, te weten carnavals maandag, -dinsdag, goede vrijdag en Bevrijdingsdag. Maak je gebruik van de mogelijkheid om compensatie-uren op te bouwen, dan komen hier nog eens 12 dagen bij. Daarnaast kun jij jouw arbeidsvoorwaarden personaliseren aan de hand van een cao-keuzemodel.
 • Als Universiteit Maastricht hebben we diverse andere mooie secundaire arbeidsvoorwaarden, hierbij kun je denken aan een goede pensioenregeling bij het ABP en kun je als UM-medewerker meedoen aan bedrijfsfitness en gebruik maken van het zeer uitgebreide sportaanbod dat wij ook aan onze studenten aanbieden.
 • Tot slot maar zeker niet onbelangrijk de ruimte en faciliteiten om jezelf te ontwikkelen: persoonlijk en in jouw vakgebied. Dit faciliteren we door het bieden van een ruim opleidingsaanbod en ondersteunen we door diverse breed gedragen initiatieven zoals ‘erkennen en waarderen’.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie klik hier.

Werkgever

Maastricht University

Waarom werken aan de Universiteit Maastricht?

Aan de Universiteit Maastricht (UM) draait alles om de toekomst. Die van onze studenten omdat we ze een stevige, brede basis geven voor de rest van hun leven. En die van ons allemaal door ons onderzoek naar oplossingen voor vraagstukken in de hele wereld. Met onze zes faculteiten zorgen we voor een veelomvattend aanbod aan onderwijs en onderzoek.

In ons onderwijs werken we met de methode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Dit betekent dat onze studenten in kleine groepen zélf op zoek gaan naar oplossingen voor problemen en vraagstukken. Ze discussiëren samen, trekken conclusies, formuleren een antwoord en presenteren dat aan de hele groep. Zo doen ze belangrijke vaardigheden op voor hun hele loopbaan.

De UM heeft op dit moment meer dan 22.300 studenten en ruim 5.000 medewerkers uit alle windstreken. Dat zorgt voor een inspirerende en bruisende internationale gemeenschap.

Spreekt deze internationale omgeving waarin de wetenschap centraal staat jou aan? En wil jij hier vanuit een wetenschappelijke of juist staffunctie een steentje aan bijdragen? Dan ben jij met jouw unieke bijdrage van harte welkom! Want als jonge Europese Universiteit van Maastricht bieden we perspectief dat we vertalen naar jouw talent. Je bent waardevol voor onze universiteit en de maatschappij en we inspireren je om met trots en plezier samen te groeien.

Voor meer informatie over de UM klik hier.

Afdeling

Supporting your academic goals, daar staan we als Universiteitsbibliotheek voor. We staan nauw in verbinding met de academische wereld en zijn binnen deze community cruciaal voor student, docent en onderzoeker in de digitale transitie. We dragen bij aan het UM Open Science beleid, dé beweging die de impact van de wetenschap nog meer vergroot, door onze service te richten op het openstellen en transparant maken van wetenschappelijke informatie. De UB is ook zelf volop in ontwikkeling en dit biedt onze professionals alle ruimte om hun ondernemerschap te tonen en mee te groeien. Dit doen we met een zeer gedreven en heel collegiaal team waarbij aandacht is voor ieders wellbeing. Kom jij deel uitmaken van dit team?

Wil je eerst meer weten over de dienstverlening van de UB, bekijk dan onze video. Of neem een kijkje op de website en ontdek onze informatie- en dienstverlening.

Additionele informatie

Ben je al enthousiast geworden over deze vacature maar heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Yvonne van den Broek (teamleider team Collections) via email y.vandenbroek@maastrichtuniversity.nl / mobiel 0620076358 of met Maarten Coonen, m.coonen@maastrichtuniversity.nl / tel. 043 388 5737.

Specificaties

 • IT
 • €3377—€4640 per maand
 • HBO+
 • 262

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Grote Looiersstraat 17, 6211JH, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit Maastricht (UM)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Solliciteren?

Of ben je al overtuigd en word jij onze nieuwe Informatiespecialist Linked Open Data? Solliciteer dan nu, uiterlijk 11-12-2023, op deze functie.

De eerste sollicitatiegesprekken vinden bij voorkeur plaats op 13-12-2023. De tweede gesprekken worden bij voorkeur gehouden op 18-12-2023.

De vacature staat open voor interne en externe kandidaten. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Universiteit Maastricht zet zich in voor het bevorderen en behouden van een diverse en inclusieve gemeenschap. Wij geloven dat diversiteit in onze medewerkers- en studentenpopulatie bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoek en onderwijs aan de UM. Dit willen we mogelijk maken door middel van inclusief beleid en innovatieve projecten in samenwerking met studenten en medewerkers. We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteren?

Of ben je al overtuigd en word jij onze nieuwe Informatiespecialist Linked Open Data? Solliciteer dan nu, uiterlijk 11-12-2023, op deze functie.

De eerste sollicitatiegesprekken vinden bij voorkeur plaats op 13-12-2023. De tweede gesprekken worden bij voorkeur gehouden op 18-12-2023.

De vacature staat open voor interne en externe kandidaten. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Universiteit Maastricht zet zich in voor het bevorderen en behouden van een diverse en inclusieve gemeenschap. Wij geloven dat diversiteit in onze medewerkers- en studentenpopulatie bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoek en onderwijs aan de UM. Dit willen we mogelijk maken door middel van inclusief beleid en innovatieve projecten in samenwerking met studenten en medewerkers. We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.

Solliciteer uiterlijk op 11 dec 2023 23:59 (Europe/Amsterdam).