Wil jij jouw expertise als agrohydroloog inzetten voor dynamisch, innovatief en praktijkgericht onderzoek binnen de agrarische sector? Wil jij een belangrijke bijdrage leveren aan het omgaan met de hydrologische gevolgen van klimaatverandering op bedrijfsniveau in de open teelten?
De Businessunit Open Teelten in Lelystad van Wageningen University & Research heeft een interessante positie voor jou! We komen graag met je in contact! Als
agrohydroloog heb je een belangrijke rol in de opzet en uitvoering van onderzoeksprojecten rond waterbeheer (droogte, overlast, verzilting) op perceel/bedrijfsniveau in de open teelten. De behoefte aan innovaties rond waterbeheer is binnen de agrarische sector evident groot door het veranderend klimaat. Je houdt je bezig met projecten waarin verschillende innovaties in met name akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt worden ontwikkeld. Voorbeelden van deze projecten zijn de
PPS Beter Bodembeheer, de
Boerderij van de toekomst (video
filmpje)en
Klimaatadaptatie Open Teelten.
Wat ga je doen? In ons werk is het van belang dat we alle aspecten in samenhang bestuderen. De beschikbaarheid van voldoende water en het omgaan met te veel water op het boerenbedrijf is daar een steeds grotere component van. De fysische component van de bodem speelt hierin ook een grote rol.
- Je werkt in deze functie daarom mee aan projecten met een watercomponent en voert onderzoek uit. De data uit dit onderzoek analyseer je met moderne wetenschappelijke methoden.
- Je draagt bij aan oplossingen op het vlak van klimaatadaptatie (droogtebestrijding, wateroverlast en verzilting), irrigatie, drainage en uit- en afspoeling in de agrarische sector.
- Je besteedt veel aandacht aan communicatie en het verkrijgen van draagvlak bij ondernemers, financiers en andere belanghebbenden.
- Je bent de linking pin naar onze collega’s binnen andere organisatie-eenheden van WUR die werken aan agrohydrologie en bodemfysica.
- Je hebt feeling met en werkt nauw samen met ondernemers uit de agrarische sector, waterschappen en met bedrijven op gebied van nieuwe technieken en systemen. Voorbeelden hiervan zijn: maatregelen om water beter vast te houden, druppelirrigatie, en fertigatie.
- Je presenteert jouw resultaten voor opdrachtgevers, vakpers en via wetenschappelijke artikelen.
Team Bedrijfssystemen en Bodemkwaliteit: Je werkt samen met 30 experts op verschillende vakgebieden (bodem, water, organische stof, bemesting, bedrijfssystemen, agro-ecologie) aan innovaties in de open teelten. Samen met overheid, bedrijfsleven en praktijk werken we aan oplossingen voor zowel de korte als de lange termijn. Met een integrale benadering van bodem(beheer), bemesting, gewasgezondheid en teeltmaatregelen bieden we de sector bruikbare oplossingen. Binnen de business unit werken we samen met andere teams die zich bezighouden met watergerelateerde problematiek (zoals gewasgezondheid en de sociaaleconomische aspecten).