Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 8 sep 2024).
Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.
Bij heel wat chronische somatische aandoeningen hebben patiënten de angst dat hun ziekte zal verergeren. Deze angst kan een symptoomnetwerk zoals we dat zien bij een aantal complexe mentale aandoeningen (denk aan DSM classificaties als Depressieve stoornis, Stressor- and Angst gerelateerde stoornis, Stoornis in het gebruik van middelen en of Somatisch symptoom stoornis), in stand houden. Deze angst wordt vaak getriggerd door lichamelijke symptomen en bijhorende verwachtingspatronen leiden tot een verhoogde alertheid op lichamelijke tekenen dat de ziekte verergert. Dit kan vervolgens de perceptie van lichamelijke symptomen verergeren en kan leiden tot overmatige ruminatie en somberheid. Het vermijdingsgedrag dat patiënten vaak vertonen, zoals middelengebruik (alcohol, cannabis, opiaten) om de angst te dempen, zal dan slechts tijdelijk verlichting bieden maar uiteindelijk het symptoomnetwerk versterken. Aangezien angst voor verergering van ziekte dynamisch is en de onderlinge relatie tussen bovengenoemde factoren per persoon kunnen verschillen lijkt de netwerkbenadering de aangewezen benadering voor meer inzicht in de complexiteit van het klachtenpatroon. Wanneer we op basis van experience sampling het individuele netwerk aan de patiënt kunnen terugkoppelen, als onderdeel van de casusconceptualisatie en met psycho-educatie over de belangrijkste verbanden, dan zou dat kunnen leiden tot een passend behandeladvies waarvoor de patiënt meer gemotiveerd is dan voor standaardbehandeling. Dit willen we uittesten in het project Targeting Fear of Worsening. Het promotietraject maakt deel uit van het Mind-Body Interface & Disordered Desires team van het NSMD Zwaartekracht project “New Science of Mental Disorders” en is een joint degree van de Universiteit van Tilburg en de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leden. Daarnaast werk je samen met het Helen Dowling Instituut (www.hdi.nl), een GGZ-instelling die psychologische zorg biedt aan mensen met kanker en hun naasten. De afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van het HDI in Bilthoven doet wetenschappelijk onderzoek om de psychologische zorg te optimaliseren voor mensen met kanker. Het HDI is betrokken bij verschillende nationale onderzoeksprojecten en werkt nauw samen met het Tilburg Experience Sampling Centre, Leiden Universiteit en verschillende ziekenhuizen in het land.
Functieomschrijving
Heb jij interesse en bij voorkeur ervaring met de netwerkbenadering voor mentale aandoeningen? Wij zijn op zoek naar een enthousiaste promovendus voor het NWO-zwaartekracht project ‘New Science of Mental Disorders’. Je gaat onderzoek doen naar hoe Fear of Worsening, samenhangt met andere factoren (waaronder middelengebruik) in een netwerk van symptomen door onder andere een Experience Sampling instrument te ontwikkelen gebaseerd op literatuuronderzoek. Met behulp van een Single Case Experimental Design zul je het effect gaan testen van feedback, een netwerk gebaseerd op de experience sampling, op het inzicht van patiënten en hun motivatie voor behandeling en behandeluitkomst. Tot de doelgroep behoren volwassenen die na confrontatie met kanker hulp zoeken voor een complexe mentale aandoening, waarbij angst voor verergering van de ziekte een belangrijke rol speelt. Het betreft een 4-jarige promotieplek begeleid door Prof. dr. Marije van der Lee (Helen Dowling Instituut en Tilburg Universiteit - Afdeling Medische en Klinische Psychologie), Prof. dr. Tom Smeets (Universiteit Tilburg - Afdeling Medische en Klinische Psychologie) en prof. dr. Andrea Evers (Leiden University, Health, Medical and Neuropsychology Unit), en andere projectgroep leden.
De promovendus zal de volgende taken uitvoeren:
Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.
Tilburg University biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden met aandacht voor flexibiliteit en (persoonlijke) ontwikkelingen en heeft uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.
Het betreft een arbeidsovereenkomst volgens het UFO-profiel promovendus. De totale aanstellingsduur is 48 maanden bij een omvang van 1,0 fte en moet leiden tot voltooiing van een proefschrift. De aanstelling is in eerste instantie voor een periode van 12 maanden, bij goed functioneren wordt het contract met 36 maanden verlengd. Het salaris bedraagt bij een full-time aanstelling in het eerste jaar €2.872,- bruto per maand en loopt op tot € 3.670,- bruto per maand in het vierde jaar.
Je hebt recht op een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3% van uw bruto jaarinkomen. Als u 40 uur per week werkt, ontvang je 41 vakantiedagen per jaar.
Alle medewerkers van de universiteit vallen onder het pensioenfonds ABP.
We maken heldere afspraken over loopbaanpaden en bieden allerlei voorzieningen en regelingen om een optimale balans tussen werk en privé te behouden. Ook kun je tal van trainingen volgen, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschapsvaardigheden, persoonlijke effectiviteit en loopbaanontwikkeling.
Tilburg University hecht waarde aan een open en inclusieve cultuur. We omarmen diversiteit en stimuleren de onderlinge integratie van groepen medewerkers en studenten. We richten ons op het creëren van gelijke kansen voor al onze medewerkers en studenten, zodat iedereen zich thuis voelt in onze universitaire gemeenschap.
Tilburg University heeft een levendige campus in een prachtige groene omgeving die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. We zetten ons in voor een duurzame samenleving en dagen jou uit om hieraan een actieve bijdrage te leveren.
Kijk op werken bij Tilburg University voor meer informatie over onze arbeidsvoorwaarden.
Tilburg University is een moderne gespecialiseerde universiteit. Het onderwijs en onderzoek van de Tilburg School of Social and Behavorial Sciences (TSB) zijn georganiseerd rond de thema’s Health, Care & Well-Being, en People, Work, & Organizations. Met een inspirerende werkomgeving daagt de school haar medewerkers uit om hun ambities te verwezenlijken. Betrokkenheid en samenwerking zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.
We like to make it easy for you, sign in for these and other useful features: