Vrije Universiteit Amsterdam
Afdeling Sociologie De
afdeling Sociologie bevat meer dan 50 fte aan wetenschappelijke staf en is verantwoordelijk voor de bachelor- en masteropleidingen in sociologie, en voor onderwijs in de onderzoeksmaster alsmede onderwijs in Methoden en Technieken in de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Het bachelor programma is recentelijk vernieuwd en bevat nu transdisciplinaire cursussen waarin studenten leren samen te werken met maatschappelijke stakeholders. Onderwijs in methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek kent ook vele innovatieve ontwikkelingen waaronder het werken met Big en Small data. De bachelor en master programma's Sociologie omvatten maatschappelijke vraagstukken inzake diversiteit, sociale ongelijkheid, sociale cohesie, conflict en verandering. Het onderzoek van de afdeling is georganiseerd in het onderzoeksprogamma Participation in Society (
PARIS) en omvat vijf themagroepen: ‘The Social Context of Aging’, ‘Social Inequality in the Lifecourse’, ‘Identities, Diversity and Inclusion’, ‘Social Conflict and Change’ en ‘Philanthropic Studies’.
Faculteit der Sociale Wetenschappen De Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) kijkt vanuit meer dan één perspectief naar de grote sociale problemen van deze tijd. Van pesten op school tot hoe om te gaan met transnationale immigratie, van de opkomst van populistische politici tot het vormgeven van een zelfredzame samenleving. Op de VU vind je alle disciplines die nodig zijn om deze 'wicked problems’ te kunnen begrijpen: naast klassieke disciplines als sociologie, antropologie en politicologie ook nieuwe sociale wetenschappen als communicatiewetenschap en bestuurs- en organisatiewetenschap. In ons onderwijs en onderzoek nemen wij geen genoegen met makkelijke antwoorden. Onze wetenschappers en studenten zijn kritische denkers en doeners die samen verrassende oplossingen ontwikkelen.
Werken bij Sociale Wetenschappen is samenwerken met collega’s uit verschillende disciplines in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat en een excellente onderzoeksomgeving. De faculteit telt ongeveer 3.000 studenten en er werken meer dan 350 medewerkers.
Vrije Universiteit Amsterdam De Vrije Universiteit Amsterdam staat voor waardengedreven onderwijs en onderzoek. Wij zijn vrije denkers met kennis van zaken en een open houding – a broader mind. Met een ondernemende aanpak en aandacht voor diversiteit, zingeving en medemenselijkheid werken wij aan duurzame oplossingen met maatschappelijke impact. Door onze krachten te bundelen, over de grenzen van vakgebieden heen, werken we aan een betere wereld voor mens en planeet. Samen creëren we een veilig en respectvol werk- en studieklimaat, en een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.
Lees meer over onze gedragscodes.
We zijn gevestigd op één fysieke campus, in het hart van de Amsterdamse Zuidas, met een uitstekende ligging en bereikbaarheid. Aan de VU werken ruim 5.500 medewerkers en volgen ruim 30.000 studenten wetenschappelijk onderwijs.
Diversiteit Diversiteit is een speerpunt van de VU. De VU wil toegankelijk en ontvankelijk zijn voor diversiteit in vakgebieden, culturen, ideeën, nationaliteiten, overtuigingen, voorkeuren en levensbeschouwingen. Vanuit vertrouwen, respect en interesse leiden verschillen hier tot nieuwe inzichten en innovatie, tot scherpte en helderheid, tot excellentie en een ruimer begrip.
Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening.
We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van de VU-gemeenschap.