Promovendus Responsiviteit van de overheid in een polariserende samenleving

Promovendus Responsiviteit van de overheid in een polariserende samenleving

Geplaatst Deadline Locatie
22 okt 17 nov Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 17 nov 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het Instituut Bestuurskunde is op zoek naar een nieuwe collega voor de positie van

promovendus voor het onderzoeksproject “De responsiviteit van de overheid in een polariserende samenleving” (1 fte) dat in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland wordt uitgevoerd.

‘Polarisatie’ is tegenwoordig als begrip niet meer weg te denken uit het publieke en politieke debat. Hoewel het niet eenduidig is vast te stellen of de samenleving sterk gepolariseerd is, lijkt op specifieke beleidsthema’s – zoals klimaat, migratie en stikstof – de polarisatie ook in Nederland toe te nemen. Daarnaast maken veel burgers zich zorgen over grote en toenemende politieke tegenstellingen.

Een beetje polarisatie hoort bij een gezonde democratie, maar polarisatie brengt ook allerlei uitdagingen voor het democratisch openbaar bestuur met zich mee. Wanneer de wensen van verschillende burgers aan de overheid steeds verder uit elkaar komen te liggen, wordt het moeilijker om grote delen van de maatschappij nog tevreden te stellen in de democratische besluitvorming, met name onder burgers op de uiterste flanken van het politieke spectrum. Daarnaast kan polarisatie gepaard met afnemend politiek vertrouwen en afnemende steun voor de democratie.

Er is alleen relatief weinig bekend over de consequenties van verschillende vormen van polarisatie (denk aan inhoudelijke, affectieve en ervaren polarisatie) voor de relatie tussen burger en openbaar bestuur, en hoe het openbaar bestuur het vertrouwen en draagvlak van burgers kan behouden te midden van oplopende politieke tegenstellingen. Hoe uiteenlopend of gepolariseerd zijn de verwachtingen van verschillende groepen burgers aan het openbaar bestuur? Wat doet polarisatie met het draagvlak voor beleid of de steun voor verschillende rechtsstatelijke en democratische principes? En, belangrijk, op welke manier kunnen handelingen van het openbaar bestuur, zoals bestuurlijke responsiviteit of democratische innovaties, bijdragen aan het kanaliseren en/of verminderen van polarisatie?

In dit PhD-project doe je onderzoek naar deze en/of gerelateerde gevolgen van polarisatie voor de relatie tussen burgers en het openbaar bestuur. In dit onderzoek zal de promovendus aan de hand van (inter)nationaal-vergelijkende surveys/survey-experimenten, documentanalyses en (groeps)interviews onderzoek doen naar de aard en mate van polarisatie onder burgers ten aanzien van de beleidskeuzen van de overheid. Daarnaast richt de promovendus zich op de perspectieven van beleidsmakers op de polarisatie in de samenleving.

Dit ga je doen
Van de promovendus wordt verwacht dat zij/hij:
  • Wetenschappelijk onderzoek ontwerpt en uitvoert naar de bovengenoemde vraagstukken. Hierbij zal de promovendus kwantitatieve en kwalitatieve methoden en technieken hanteren.
  • Artikelen publiceert in internationale gerefereerde wetenschappelijke tijdschriften en papers presenteren op (inter)nationale academische conferenties.
  • Regelmatig tussentijdse bevindingen presenteert aan beleidsmakers van de Provincie Zuid-Holland en andere relevante publieke organisaties. Ook zal de promovendus haar/zijn bevindingen presenteren tijdens bijeenkomsten en/of in media die het brede publiek als doelgroep hebben.
  • Deelneemt aan cursussen gericht op de ontwikkeling van de methodologische en academische vaardigheden.
  • In teamverband samenwerkt met de overige senior onderzoekers en promovendi in het project

Hier ga je werken
Het doel van de Faculteit Governance en Global Affairs (FGGA)? Bijdragen aan de samenleving. Dit doet de faculteit met hoogwaardig interdisciplinair onderwijs en (nieuwe) wetenschappelijke kennis. Of het nu gaat om terrorisme, veiligheid, artificial intelligence of een bestuurlijke oplossing voor de woningcrisis, bij FGGA komen hedendaagse vraagstukken uitgebreid aan bod.

In hartje Den Haag, waar belangrijke beslissingen worden genomen, komen studenten en professionals samen om kennis en vaardigheden op te doen. Er wordt veel samengewerkt met universitaire en maatschappelijke partners, wat ervoor zorgt dat studenten de universiteit verlaten met een glimlach en alvast met één been in de toekomst, klaar om een substantiële bijdrage te leveren aan de maatschappij.

FGGA is één van de zeven faculteiten van de Universiteit Leiden. Deze ondernemende, vernieuwende en innovatieve organisatie heeft drie wetenschappelijke instituten, twee centers, ruim 3700 studenten en 425 medewerkers. Voor meer informatie over de faculteit klik hier.

Het Instituut Bestuurskunde in Den Haag is een van de grootste en oudste instellingen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bestuurskunde in Nederland. Het instituut combineert een sterke internationale academische reputatie met een centrale positionering bij de internationale, nationale, regionale en lokale overheidsinstellingen, inclusief die in Den Haag. Het Instituut Bestuurskunde ontvangt consequent hoge beoordelingen in peer reviews voor zowel zijn onderwijs- als onderzoeksprogramma’s. Zie voor meer informatie Instituut Bestuurskunde - Universiteit Leiden

Dit breng je mee
  • Een research master- of masterdiploma in bestuurskunde, politicologie, sociologie, bestuurs- en organisatiewetenschappen of een aanverwante discipline;
  • Ervaring met kwantitatieve analyse en interesse in (survey) experimenteel onderzoek;
  • Interesse in en affiniteit met het communiceren van wetenschappelijke inzichten naar de praktijk;
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing van zowel het Engels als het Nederlands;
  • Ervaring met software voor statistische analyse en programmeren (bijvoorbeeld R/RStudio of Stata) en enquêteonderzoek (bijvoorbeeld Qualtrics) of sterke interesse in het ontwikkelen van deze vaardigheden;
  • Het vermogen om zowel zelfstandig als in samenwerking met het projectteam te werken;
  • Goede organisatorische en communicatieve vaardigheden;
  • Het vermogen om op een creatieve en nieuwsgierige manier onderzoek te doen, met een goed oog voor detail.

Dit bieden we je
We streven ernaar om met elkaar een transparante, inclusieve werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Onze organisatie is volop in beweging en met jouw ideeën voor verbetering en vernieuwing komen we verder. We besteden graag met jou aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling.
Je kunt rekenen op een leuke maatschappelijk relevante baan binnen de wereld van onderwijs en onderzoek. De uitdagende en internationale werkomgeving van de universiteit bevindt zich in het bruisende stadscentrum in Den Haag. Ook hebben we – samen met jou – aandacht voor gezondheid en vitaliteit. Vanuit Healthy University organiseren we leuke activiteiten die hieraan bijdragen.

Daarnaast bieden we je:
  • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar. Na een positieve evaluatie van de voortgang van het onderzoek, onderwijsevaluaties, persoonlijke capaciteiten en verenigbaarheid zal de aanstelling met nog eens drie jaar worden verlengd. De overeenkomst valt onder de cao Nederlandse Universiteiten;
  • Een salaris van minimaal € 2.872,- en maximaal € 3.670,- bruto per maand bij een fulltime (38 uur) aanstelling (schaal voor promovendus);
  • Vakantietoeslag (8%), een eindejaarsuitkering (8,3%) en een aantrekkelijke pensioenregeling bij het ABP;
  • Flexibele werkduur: standaard heb je minimaal 29 vakantiedagen bij een fulltime werkweek van 38 uur; je kunt daarnaast extra verlof opbouwen door bijvoorbeeld fulltime 40 uur per week te werken en zo 96 extra verlofuren op te bouwen óf door 96 verlofuren in te leveren en een werkweek van 36 uur te werken;
  • Ruime keuze in secundaire arbeidsvoorwaarden; zo is het bespreekbaar om voor een sabbatical of betaald ouderschapsverlof te kiezen. Binnen ons keuzemodel arbeidsvoorwaarden kunnen vrije dagen en/of salaris ingezet worden voor bijvoorbeeld een voordelig sportabonnement en fietsregeling;
  • Als de werkzaamheden het toelaten is hybride werken binnen Nederland mogelijk;
  • Een thuiswerkvergoeding (dag- en internetvergoeding) en aandacht voor goede werkplekken, daarnaast krijg je een laptop van de universiteit tot je beschikking.

Meer informatie over arbeidsvoorwaarden lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden

Dit vinden wij belangrijk
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te zijn waar alle studenten en medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en zich volop kunnen ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.

Solliciteren of meer weten?
Direct solliciteren? Klik dan op de sollicitatiebutton.

Wil je eerst nog meer informatie over de inhoud van deze functie? Neem contact op met Prof. Dr. Kutsal Yesilkagit (a.k.yesilkagit@fgga.leidenuniv.nl). Solliciteren kan tot 17 november 2024, sollicitaties nemen wij direct in behandeling.

Om te solliciteren naar deze functie wordt van de sollicitanten gevraagd (1) een motivatiebrief, (2) een CV, (3) cijferlijst van het masterdiploma, (4) namen van twee referenties die wij telefonisch kunnen benaderen en (5) een recent schrijfvoorbeeld (bijvoorbeeld een research paper, artikel of scriptie) in te dienen.

Om elkaar goed te leren kennen, volgen we een aantal stappen in de sollicitatieprocedure. Meer informatie lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden
  • Wij vinden mobiliteit erg belangrijk. Daarom wordt deze vacature ook intern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid, heeft de interne kandidaat de voorkeur.
  • Een pre-employment screening (referenties, diploma’s, VOG) kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.
  • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Mocht je ons toch cv’s toesturen dan kunnen daar geen rechten aan worden ontleend. #LI-Hybrid

Specificaties

Universiteit Leiden

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • €2872—€3670 per maand
  • Universitair
  • 15238

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Rapenburg 70, 2311EZ, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you