Promovendus Euthanasie van dieren als professioneel en maatschappelijk vraagstuk (1,0 fte)

Promovendus Euthanasie van dieren als professioneel en maatschappelijk vraagstuk (1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
18 jun 15 jul Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 jul 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is plek voor een Promovendus. Heb je interesse? Lees dan het volledige profiel en solliciteer.

Functieomschrijving

Dit promotieonderzoek valt onder de leerstoel Dierenwelzijn en is onderdeel van het onderzoeksthema Sustainable Animal Stewardship.


Euthanasie bij dieren is een relevant thema bij verschillende diersoorten en hangt samen met de wijze waarop zij worden gehouden.


Het gaat daarbij zowel om vragen die ontstaan bij de zorg voor gezelschapsdieren of paarden, als om discussies over een verantwoorde omgang met dieren in de veehouderij die ziek of gewond zijn of een beperkte economische waarde hebben. Het blijft daartoe echter niet beperkt, ook in de context van wildbeheer en bij proefdierkunde spelen discussies over euthanasie.


De huidige context van euthanasie in bovenstaande sterk verschillende situaties, leidt in de praktijk meer dan eens tot problemen voor dieren, dierenartsen, eigenaren en de samenleving. Deze situatie vraagt om meer inzicht in de verschillende veterinaire, praktische en maatschappelijk-ethische overwegingen die bij euthanasie een rol spelen. Dat inzicht moet bijdragen aan een geïntegreerde en consistente visie op euthanasie bij dieren en in het bijzonder de rol van dierenartsen hierin.


Dit promotieonderzoek heeft als doel een theoretisch onderbouwde en praktisch bruikbare bijdrage te leveren aan een geïntegreerde visie op euthanasie bij dieren en de rol van de dierenarts. Het onderzoek moet een antwoord geven op de vraag: “Wat zijn de kaders voor een wetenschappelijk onderbouwde en professioneel en maatschappelijk verantwoorde lange termijn visie op de euthanasie van dieren?”.


De volgende werkzaamheden zijn onderdeel van de functie:

  • analyseren van huidige euthanasiepraktijken (o.a. beschrijving bestaande wettelijke en professionele rol van de dierenarts, dierenwelzijn, maatschappelijke waardering, inventarisatie visies van stakeholders);
  • analyse van relevante veterinaire en normatieve concepten;
  • uitvoeren van interviews en focusgroepen;
  • opzet van een toetsingskader dat dierenartsen en andere belanghebbenden in staat stelt om tot onderbouwde afwegingen te komen bij euthanasie van dieren;
  • schrijven van wetenschappelijke artikelen, welke resulteren in een proefschrift;
  • actieve participatie in het Sustainable Animal Stewardship (onderzoeks-)team.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Je hebt:

  • een diploma op Masterniveau in
    • de diergeneeskunde met aantoonbare kennis van, en ervaring met, analyse van maatschappelijk-ethische discussies, of;
    • de sociale wetenschappen of ethiek met aantoonbare kennis van en affiniteit met de diergeneeskunde.
  • onderzoekservaring is een pré;
  • een proactieve, flexibele en zelfstandige werkhouding;
  • overtuigingskracht en bent een teamspeler en sociaal vaardig;
  • uitstekende organisatorische en communicatieve vaardigheden;
  • uitstekende beheersing van zowel het Nederlands als het Engels in woord en geschrift.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een uitdagende, afwisselende functie met zowel wetenschappelijke als maatschappelijke impact. Deze AIO plek biedt de mogelijkheid om te werken aan je interdisciplinaire academische ontwikkeling en om mee te bouwen aan een (internationaal) netwerk van professionals die wetenschappelijk onderzoek verbinden met de (diergeneeskundige) praktijk. Op deze boeiende plek is ook ruimte en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.


Wij bieden een aanstelling voor de duur van één jaar. Een verlenging tot een promotietraject van vier jaar is mogelijk bij goed functioneren en een goede ontwikkeling. Het salaris bedraagt € 2.222,- in het eerste jaar oplopend tot € 2.840- bruto per maand in het vierde jaar bij een fulltime aanstelling ( schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten). Daarnaast ontvang je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk hier voor meer informatie over Werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.


De faculteit Diergeneeskunde is de enige instelling in Nederland die dierenartsen opleidt. Daarnaast werken onderzoekers samen aan vernieuwend, wetenschappelijk onderzoek rondom de thema’s One Health, One Medicine en Veterinary Biomedicine. Bovendien levert de faculteit specialistische klinische zorg in het grootste academische dierenziekenhuis van Europa: het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht. Aandacht voor ziekte, gezondheid en welzijn van het dier en zijn omgeving vormt de basis onder de drie pijlers van onze faculteit: onderwijs, onderzoek en diergezondheidszorg. De faculteit telt circa 1.500 studenten en 900 medewerkers. 


Dit onderzoek is onderdeel van het onderzoeksthema Sustainable Animal Stewardship. Binnen dit thema worden maatschappelijke vraagstukken op het terrein van de mens-dier relatie bestudeerd en verbonden met het veterinaire en life science onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde. Het doel is om tot een wetenschappelijk onderbouwde en geïntegreerde aanpak te komen van de maatschappelijke vraagstukken en hiermee een bijdrage te leveren aan toekomstbestendige omgang met dieren.

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • 36—40 uur per week
  • €2222—€2840 per maand
  • Universitair
  • 984647

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you