Junior Onderzoeker Migratiestudies: Migratie, Integratie en Werk

Junior Onderzoeker Migratiestudies: Migratie, Integratie en Werk

Geplaatst Deadline Locatie
18 sep 16 okt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 16 okt 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een van de grotere juridische faculteiten van Nederland, heeft een vacature voor een Junior Onderzoeker Migratiestudies: Migratie, Integratie en Werk.

Onze Faculteit heeft een sterke maatschappelijke betrokkenheid en een internationaal profiel. Beide komen tot uiting in ons onderzoek en onderwijs. Dat geldt ook voor het door Instituut Gak gefinancierde project ‘Migranten naar werk: wat werkt?’ waarin we in- en uitsluitingsmechanismen van migranten op de Nederlandse arbeidsmarkt onder de loep nemen.

In Nederland wonen bijna vier miljoen mensen met een migratieachtergrond, 23% van de totale bevolking. Veel mensen met een migratieachtergrond werken: denk aan de Poolse timmerman, de Syrische kapper of de Indiase kennismigrant. Maar niet iedereen werkt, of werkt slechts tijdelijk of onbetaald. Na 15 jaar in Nederland heeft bijv. 43% van de mensen die als vluchteling kwamen geen werk. De achterstand op de arbeidsmarkt blijkt hardnekkig en is voor sommige migrantengroepen, inmiddels Nederlanders, zelfs bij de tweede en derde generatie zichtbaar. Wat is er aan de hand?

Het project heeft een looptijd van een jaar. Het project richt zich op werk in loondienst en als zelfstandige en stelt zes herkomstlanden centraal: Polen, de Verenigde Staten van Amerika, Ghana, Marokko, voormalig Joegoslavië en Syrië. We vormen een interdisciplinaire team van onderzoekers, dat onder leiding van Dr. Tesseltje de Lange zowel juridisch en sociaalwetenschappelijk onderzoek gaat doen. We gebruiken diverse onderzoeksmethoden, waaronder interviews en actieonderzoek. Dat betekent dat we niet alleen (juridische) in- en uitsluitingsmechanismen bestuderen, maar ook meteen proberen invloed uit te oefenen door te adviseren of proefprocedures te voeren.

Als junior onderzoeker houd je je met name bezig met het:

  • zelfstandig verrichten van literatuuronderzoek naar in- en uitsluitingsmechanismen;
  • zelfstandig kwalitatieve interviews afnemen, uitwerken en analyseren;
  • samenwerken met de in te zetten peer researchers uit zes migrantengroepen;
  • ondersteunen van het projectteam bij projectevaluaties;
  • meeschrijven aan blogs en (internationale) beleidsgeoriënteerde en wetenschappelijke publicaties;
  • organiseren van (publieke) bijeenkomsten.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Als je de ideale kandidaat bent dan:

  • heb je een sociaal wetenschappelijke master afgerond, bijvoorbeeld in de sociologie, politicologie, antropologie, rechten etc.;
  • heb je affiniteit met de thema’s migratie, integratie en arbeidsmarktdiscriminatie;
  • ben je op de hoogte van de actuele discussies rondom deze thema’s;
  • heb je ervaring met het afnemen van kwalitatieve interviews;);
  • ben je in staat zelfstandig en onder begeleiding te werken;
  • ben je communicatief vaardig en doortastend;
  • heb je een uitstekende beheersing van Nederlands en Engels zowel in woord als geschrift.

Ervaring met het analyseren van kwalitatieve onderzoeksgegevens is een pre.

Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een kandidaat met een migratieachtergrond.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een tijdelijke aanstelling van 1 jaar voor 38 uur (1,0 FTE) per week. Aanstelling geschiedt voor de periode van 1 januari tot 31 december 2019. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal €2.641 en maximaal €2.763 bruto (schaal 10 Cao NU) per maand bij volledige werktijd.

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

Met meer dan 5000 werknemers, 30.000 studenten en een budget van ruim 600 miljoen euro, is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een intellectueel knooppunt binnen Nederland. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvinden op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. Midden in Amsterdam, op locaties waar disciplines samenkomen en elkaar beïnvloeden.  

De studenten en medewerkers van de UvA zijn onafhankelijke denkers en competente rebellen. Zij durven het aan om dogma’s in twijfel te trekken en nemen geen genoegen met simpele antwoorden of standaardoplossingen. Werken bij de UvA betekent werken in een onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat. Kenmerkend is de open sfeer en een authentieke betrokkenheid met de stad Amsterdam en de samenleving.

http://www.uva.nl/home

Afdeling

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Met ruim 3700 studenten en 400 medewerkers is de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een van de grotere juridische faculteiten van Nederland. De Faculteit verzorgt de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, Fiscaal recht en – samen met twee andere faculteiten – de Engelstalige en interdisciplinaire opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Daarnaast biedt zij elf masteropleidingen met verschillende varianten aan. Het onderzoek van de faculteit geschiedt binnen het Amsterdam Research Institute for Legal Studies (ARILS), dat een verscheidenheid aan onderzoeksgroepen, programma’s en centra omvat. De Faculteit heeft een internationaal profiel en kiest voor een maatschappelijke benadering van het recht.

Het onderwijs en het onderzoek worden verzorgd door de zes afdelingen van de Faculteit: Privaatrecht, Arbeids- en Informatierecht, Publiekrecht, Internationaal en Europees publiekrecht, Algemene Rechtsleer en PPLE. De afdelingen dragen zorg voor de algemene organisatie van onderwijs en onderzoek, en voor de ontwikkeling van de kwalificaties van de leden van de afdeling.

http://www.uva.nl/faculteiten/faculteit-der-rechtsgeleerdheid/faculteit-der-rechtsgeleerdheid.html?origin=ZVZVVv%2BBSZS6ly4zGQ9Ysg

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Recht
  • max. 38 uur per week
  • €2641—€2763 per maand
  • Universitair
  • 18-556

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Spui 21, 1012 WX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you