Decaan Faculteit Techniek, Bestuur en Management

Decaan Faculteit Techniek, Bestuur en Management

Geplaatst Deadline Locatie
26 mei 26 mei Delft

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 mei 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het College van Bestuur van de Technisch Universiteit Delft (TU Delft) is op zoek naar een decaan voor de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) met ondernemerschap, wetenschappelijk gezag en bestuurlijke ervaring die zowel intern kan verbinden als de faculteit extern kan positioneren.

De volgende belangrijke aandachtspunten zijn benoemd als het gaat om de opdracht voor de nieuwe decaan alsmede het profiel:

  • Overtuigend, helder en consistent positioneren van de faculteit naar buiten toe.
  • Sturen op samenwerking, heldere taakverdeling en resultaatafspraken.
  • Verbeteren wetenschappelijke kwaliteit en wetenschappelijke impact.
  • Versterken van de positie van TBM en haar gedachtengoed binnen de TU Delft: stevige aansluiting behouden met de andere faculteiten, met hun vakgebieden maar ook met de manier waarop en waarvoor daar onderzoek wordt gedaan (engineering).
  • Structureel verhogen inkomsten uit 2e/3e geldstroom (zonder richting consultancy-werk te verschuiven).
  • Brede kennisachtergrond maar niet zwaar wetenschappelijk.
  • De weg weten in het landschap van relevante- en nieuwe funding agencies/opportunities.
  • De weg weten in bestuurlijk Nederland/Den Haag.
  • Een goede bestuurder, die onderwijs als een van de primaire taken van de faculteit erkent met affiniteit voor technische wetenschappen.
  • Verbindende factor tussen verschillende wetenschappelijke onderzoekdisciplines, in staat synergie en maatschappelijke impact te versterken.
  • In staat langetermijnvisie te formuleren en stakeholders te enthousiasmeren.
  • Voldoende ervaring met bedrijfsvoering en financiën.
  • Persoon met voldoende ‘levenservaring’ (senioriteit) die tegelijkertijd inspireert, executiekracht heeft en rust uitstraalt.
  • Onderwijs-en onderzoekservaring moet niet te ver in het verleden liggen.
  • In staat om de link/connectie met de studenten te leggen.

Het management van de faculteit is de afgelopen periode van samenstelling gewijzigd. Er is sprake van een goed samenwerkend geheel en grote betrokkenheid. Er wordt gediscussieerd en argumenten worden gewisseld. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw strategisch plan. Uiteraard zal de nieuwe decaan daaraan zijn/haar bijdrage leveren. Taken en verantwoordelijkheden en de daarbij behorende bevoegdheden zijn helder. De nieuwe decaan is de verbindende factor zowel in- als extern waarbij, vanwege de technische context van de TU Delft en faculteit, een achtergrond in de bèta wetenschappen de voorkeur verdient. Met elkaar wil men de externe uitdaging aan. Daarbij is het uiteraard belangrijk dat de nieuwe decaan het respect van de medewerkers kan verkrijgen, ook op de (wetenschappelijke) inhoud. 

De samenwerking met de ondersteuning vanuit de centrale staven is goed. Er is sprake van een grote mate van collegialiteit van de decanen onderling. Het overleg vindt o.a. plaats in de groepsraad. De samenwerking met het College van Bestuur is goed.

Specificaties

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Functie-eisen

Van de nieuwe decaan wordt verwacht dat hij/zij:

  • bij voorkeur in het bezit is van een doctoraat in de natuur- of ingenieurswetenschappen;
  • een sterke en bewezen staat van dienst heeft inzake samenwerking op het gebied van de natuur- en ingenieurswetenschappen en de sociale- en humane wetenschappen;
  • bewezen ervaring heeft met Nederlandse academische- en ingenieurswetenschappen;
  • een vermogen heeft om de onderzoeksvisie van de faculteit uit te voeren, voortbouwend op de bestaande sterke punten;
  • een bevestigde staat van dienst heeft op het gebied van leiderschap en management en ervaring met het bouwen van bruggen tussen disciplines en afdelingen;sterk ontwikkelde interpersoonlijke, onderhandelings- en communicatieve vaardigheden heeft, met name met betrekking tot het leiden en motiveren van multidisciplinaire academische teams;
  • een breed en relevant internationaal netwerk heeft in industrie- en overheidsinstellingen in binnen- en buitenland, met het vermogen om de fundingportfolio te stimuleren en de externe, internationale, positie van de faculteit te versterken.

Competenties

Naast bovenstaande achtergrond heeft de kandidaat de volgende competenties:

  • Het vermogen om te overtuigen, te inspireren, te verbinden en open te staan ​​voor de mening van anderen.
  • Sterke managementvaardigheden: hij/zij zal ondernemend, dynamisch, actief, beslissend, transparant, charismatisch en een goede communicator moeten zijn.
  • Vermogen om de juiste balans te vinden tussen de belangen van de organisatie en die van het individu.
  • Bekwaamheid om de belangen van de faculteit Techniek, Beleid en Management, zowel intern als extern te vertegenwoordigen en te bevorderen.
  • Vermogen om financieel- en personeelsbeleid te ontwikkelen en te implementeren die de strategie van de faculteit ondersteunt, met aandacht voor relevante thema's zoals werkdruk en diversiteit.
  • Integer en open functioneren.
  • Vermogen om op te treden als een aansprekende vertegenwoordiger van de faculteit, zowel intern als extern.
  • Een uitstekende beheersing van het Engels en het Nederlands; de TU Delft is een tweetalige organisatie.

Gezien de samenstelling van het huidige decanenteam aan de universiteit worden vrouwelijke kandidaten in het bijzonder aangemoedigd om op deze vacature te reageren.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

De functie heeft een omvang van 1.0 fte. De aanstelling vindt plaats voor een periode van 4 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Het salaris voor deze functie bedraagt maximaal van € 9.812,- bruto per maand, gebaseerd op een volledige werkweek (38 uur) met een toelage van 15 tot 20% afhankelijk van leeftijd, ervaring en WNT-normering. Het salaris en de arbeidsvoorwaarden zijn gebaseerd op de CAO Nederlandse Universiteiten.

Werkgever

Technische Universiteit Delft

De Technische Universiteit Delft is een publieke rechtspersoon conform de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW). De hoofdtaken zijn het verzorgen van wetenschappelijk onderwijs, het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en de overdracht van kennis aan de maatschappij.

De TU Delft- als vooraanstaande ingenieurs universiteit in de wereld- ziet het als haar maatschappelijke opdracht om technologische oplossingen aan te dragen die significante impact hebben op de weg naar een duurzame samenleving en een bloeiende economie. De TU Delft positioneert zich in de samenleving als open academische gemeenschap die via haar wetenschappelijke staf en alumni wijd vertakt is in de mondiale academische wereld en die wortelt in de nationale en regionale maatschappelijk een economische omgeving. Ze draagt substantieel bij aan de duurzame samenleving van de 21ste eeuw door het verrichten van grens-verleggend technisch-wetenschappelijk onderzoek van erkend internationaal wereld niveau, door het opleiden van maatschappelijk betrokken ingenieurs en doctors en door het helpen vertalen van kennis in economischen maatschappelijk waardevolle technologische innovaties en bedrijvigheid.

De TU Delft heeft het breed stem spectrum aan ingenieurs wetenschappen en leidt ongeveer de helft van de studenten bèta en techniek op.

De Faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) is één van de acht faculteiten van de Universiteits.

https://www.tudelft.nl

Afdeling

Faculteit Techniek, Bestuur en Management

De faculteit Techniek, Bestuur en Management combineert inzichten uit de ingenieurswetenschappen met inzichten uit de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. De missie van de faculteit is om modellen en oplossingen te ontwikkelen om de complexe uitdagingen van de hedendaagse vaak sterk verstedelijkte kennismaatschappij op te lossen.

De faculteit bestaat uit drie nauw samenwerkende afdelingen, elk met een ander perspectief op het aanpakken van deze complexe maatschappelijke uitdagingen: systemen (Enginering Systems and Services), bestuur (Multi-Actor Systems) en waarden (Value, Technology and Innovation). De slimme combinatie van deze drie perspectieven vormt de kern van ‘Comprehensive Engineering’ en is de rode draad van de faculteit. De belangrijkste toepassingsdomeinen van de faculteit, waarin het merendeel van de onderzoeksprojecten kan worden geclusterd, zijn: cyber, energie, ICT, klimaat, transport & logistiek, en water.

De missie

De problemen waarvoor de maatschappij zich geplaatst ziet, worden steeds complexer van aard. Kenmerkend voor deze tijd is dat technologie bij deze problemen een steeds grotere rol speelt. De technologie maakt de problemen niet alleen complexer, maar speelt ook een steeds belangrijkere rol in de oplossingen. Bovendien worden de oplossingen minder eenduidig. "De Oplossing" bestaat niet meer, "een oplossing" wel, met de nodige voordelen maar ook de nodige nadelen.

"Als onderdeel van de TU Delft wil de faculteit TBM een significante bijdrage leveren, door internationaal georiënteerd onderwijs en onderzoek, aan het duurzaam oplossen van complexe maatschappelijke problemen door het analyseren van structuur en werking van technische multi-actorsystemen en door het ontwikkelen van interventiestrategieën, handelingspraktijken en instrumenten voor het ontwerpen en verbeteren van dit soort systemen."

Hoe aan deze missie invulling gegeven wordt is uitgewerkt in het meerjarenplan 2017-2020. TBM wil nieuwe perspectieven openen door een unieke samenwerking tot stand te brengen tussen de alpha/gamma wetenschappen en de bèta/technische wetenschappen, daar in het nabije verleden is gebleken dat een eenzijdige benadering van de genoemde vraagstukken tot onvoldoende resultaten leidt.

TBM verwezenlijkt de missie door de volgende kerntaken uit te voeren:

  • Opleiden van bekwame ingenieurs d.m.v. de 3-jarige Bacheloropleiding Technische Bestuurskunde en de 2-jarige Masteropleidingen Complex Systems Engineering and Management (CoSEM) en Engineering and Policy Analysis (EPA).
  • Opleiden van bekwame ingenieurs-managers d.m.v. de 2-jarige Masteropleiding Management of Technology (MoT).
  • Het verzorgen van ondernemerschaps-, ethiek-, en wetenschapsfilosofieonderwijs en onderwijs gericht op het verkrijgen van academische vaardigheden aan de gehele TU Delft studentenpopulatie.
  • Het verzorgen van de 2-jarige parttime opleiding Management of Safety, Health & Environment (MoSHE), gericht op professionals werkzaam in het veiligheidsdomein.
  • Inzicht verschaffen aan techniekstudenten in het verschijnsel techniek en de plaats ervan in de samenleving, het bevorderen van hun maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, alsmede het verbeteren van hun persoonlijke vaardigheden.
  • Doen van wetenschappelijk onderzoek in de relevante wetenschapsgebieden.
  • Verzorgen van postacademisch onderwijs.

In 2017 waren er ongeveer 200 wetenschappers en 56 ondersteunende personeelsleden werkzaam. Het studentenaantal bedroeg ongeveer 1.560. De omzet bedroeg € 31 miljoen waarvan ongeveer € 11 miljoen via externe gelden (niet overheid) binnen kwam.

Voor meer informatie wordt u verwezen naar de website van de TU Delft en de website van de faculteit TBM: http://www.tudelft.nl en http://www.tudelft.nl/tbm.

Doelstellingen faculteit Techniek, Bestuur en Management

De belangrijkste doelstellingen van de faculteit voor de komende jaren zijn:

  • voortbouwen op en verder versterken van de onderzoeksvisie en missie van de faculteit en het creëren van een stimulerende omgeving voor excellent onderzoek, in nauwe samenwerking met andere faculteiten van de TU;
  • het uitstekende onderwijsportfolio continu verbeteren en de betrokkenheid van de faculteit bij de studentengemeenschap voort te zetten;
  • nauwe (onderzoek) samenwerkingsverbanden consolideren en de positie van de faculteit met nationale en internationale belanghebbenden in het publieke en private domein bevorderen;
  • het structureel vergroten van het extern gefinancierde onderzoeksportfolio;
  • open en inclusieve werkomgeving bevorderen, met verwijzing naar de diversiteit van geslacht, etniciteit en taal.

De faculteit heeft een interfacultaire onderwijs-opdracht in de vorm van ITAV (Instituut voor Talen en Academische vaardigheden), ethiek-en wetenschapsfilosofie-onderwijs, DCE (Delft Center for Entrepreneurship). TBM heeft een breder perspectief dan de overige faculteiten.

https://www.tudelft.nl/en/tpm/

Specificaties

  • Management
  • max. 38 uur per week
  • max. €9812 per maand
  • AT/TBM/2019-01

Werkgever

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Mekelweg 2, 2628 CD, Delft

Bekijk op Google Maps

Interesting for you