Promovendus ERC Starting Grant Project CAPE (1,0 fte)

Promovendus ERC Starting Grant Project CAPE (1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
14 mei 4 jun Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 4 jun 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Voor het project “Ghosts from the Past: Consequences of Peer Experiences across Contexts and Generations (CAPE)” zijn we op zoek naar een afgestudeerde sociale wetenschapper voor een 40-maanden durend PhD traject (1.0 fte). CAPE is gesubsidieerd door de European Research Council

Functieomschrijving

Voor het project “Ghosts from the Past: Consequences of Peer Experiences across Contexts and Generations (CAPE)” zijn we op zoek naar een afgestudeerde sociale wetenschapper voor een 40-maanden durend PhD traject (1.0 fte). CAPE is gesubsidieerd door de European Research Council en wordt geleid door dr. Tina Kretschmer, universitair hoofddocent bij de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen, basiseenheid Jeugdstudies.

We onderzoeken in dit project de intergenerationele overdracht van ervaringen met leeftijdsgenoten en continuïteit van factoren omtrent sociale ontwikkeling in het algemeen. Binnen het CAPE-project wordt onderzoek gedaan vanuit een biosociaal perspectief. Dit betekent dat we niet alleen naar opvoeding kijken als potentieel pad om (dis)continuïteit over generaties in sociale ontwikkeling en interpersoonlijke relaties te verklaren, maar ook genetische mediatie onderzoeken. Daarnaast is het doel van dit project te begrijpen wat voor gevolgen relaties met leeftijdsgenoten tijdens de adolescentie hebben voor romantische en vriendschappelijke relaties tijdens de volwassenheid.

CAPE is ingebed in TRAILS (TRacking Adolescents’ Individual Lives’ Survey) en TRAILS-The Next Generation, een langlopend longitudinaal cohortonderzoek met een intergenerationele component, beide onder leiding van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (Universitair Medisch Centrum Groningen). Het CAPE-project is geschikt voor junior onderzoekers die een interesse in peer- en ouder-kind relaties hebben, niet bang zijn voor grote datasets, en graag meer willen leren over de rol van genetica in sociale ontwikkeling.

Verantwoordelijkheden
De focus van de promovendus ligt vooral op de vraag in hoeverre sociale ervaringen van ouders die van hun kinderen beïnvloeden, en welke rol ouderlijke cognities en opvoedgedrag hierin spelen. De promovendus draagt bij aan alle delen en fases van het onderzoek, waaronder dataverzameling (o.a. huisbezoeken aan TRAILS-families), data-analyse, en het beschrijven en dissemineren van onderzoeksresultaten.

De taken van de promovendus zijn meer specifiek:
• samen met het TRAILS NEXT team de huisbezoeken en interviews met kinderen (leeftijd 4-6) en hun ouders coördineren en uitvoeren
• secundaire en zelf verzamelde data gebruiken om lange-termijn gevolgen van ervaringen met leeftijdsgenoten tijdens de adolescentie en onderliggende mechanismen te analyseren (o.a. groei- en mediatie modellen)
• bekend raken met biosociale theorieën en genetische informatie verwerken in statistische modellen
• analyses en resultaten beschrijven en publiceren in wetenschappelijke tijdschriften en presenteren op (inter)nationale congressen.

Het CAPE-project geeft prioriteit aan open en transparante wetenschap en de promovendus wordt dientengevolge geacht bekend te raken met relevante platformen en procedures (o.a. pre-registratie en syntax-gebaseerde analyses).

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

We zijn op zoek naar een gekwalificeerde, vaardige en enthousiaste promovendus, die:
• een master (bijna) afgerond heeft - bij voorkeur een onderzoeksmaster - in een discipline gerelateerd aan het project
• een stevige kwantitatieve achtergrond heeft en ervaren is in het doen van kwantitatieve analyses, idealiter in Stata, R of Mplus (het kan zijn dat een statistische opdracht onderdeel uitmaakt van een latere stap in de sollicitatieprocedure)
• aantoonbaar interesse heeft in het onderzoeken van ontwikkeling van adolescenten, relaties met leeftijdsgenoten, en/of ouder-kind relaties
• betrouwbaar, betrokken en leergierig is, en goed functioneert binnen een team
• vaardig is in het Nederlands (ten minste C1 niveau) en Engels.

Ervaring met het verzamelen van data bij jonge kinderen is een pluspunt, evenals ervaring in het bijdragen aan wetenschappelijke publicaties of het presenteren van onderzoek.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden.

Wij bieden in overeenstemming met de cao voor Nederlandse Universiteiten:
- afhankelijk van opleiding en ervaring een salaris van minimaal € 2.325,- bruto per maand in het eerste jaar tot maximaal € 2.972,- bruto per maand in het laatste aanstellingsjaar bij volledige werktijd
- 8% vakantietoelage, 8,3% eindejaarsuitkering en flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden
- eerst een aanstelling voor een periode van een jaar. Binnen dat jaar wordt uw functioneren beoordeeld en bij gebleken geschiktheid wordt de aanstelling verlengd met het resterende deel van het traject. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de periode van in totaal 40 maanden die dient te worden afgesloten door middel van een individueel proefschrift.

De startdatum is zo spoedig mogelijk en niet later dan het najaar van 2019

Solliciteren
Om voor deze aanstelling in aanmerking te komen, vragen we je het volgende in te sturen vóór 5 juni 2019 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier:
• een motivatiebrief met beschrijving van je onderzoeksinteresses en hoe die passen bij de CAPE-doelstellingen, alsook een beschrijving van hoe je aan bovengenoemde vereisten voldoet
• cv, met daarin o.a. een overzicht van onderzoekservaring en methodologische vaardigheden
• namen en contactinformatie van twee referenten.

Gesprekken vinden plaats op 13 juni 2019.

De RUG is een inclusieve organisatie: een veelzijdige werkgever voor alle groepen in de samenleving. We verwelkomen daarom een diversiteit aan perspectieven, achtergronden en kennis. Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP, http://kpz.nl/wp-content/uploads/2018/03/sollicitatiecode.pdf en de Code of Conduct for the recruitment of researchers, https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Afdeling

Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG is sterk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven van mensen. Onze theoretisch en methodologisch stevig gefundeerde kennisdomeinen - psychologie, sociologie, pedagogiek, onderwijskunde, en vakdidactiek – willen we blijven ontwikkelen.

De faculteit streeft naar een toonaangevende positie in het onderzoeken en oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen die mensen in hun dagelijkse leven ervaren. Onze ambitie is om wetenschappelijk onderbouwde interventies te ontwikkelen en te evalueren, in samenspraak met maatschappelijke partijen. De facultaire infrastructuur voor empirisch-wetenschappelijk onderzoek willen we uitbouwen tot internationaal topniveau.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • max. €2972 per maand
  • Universitair
  • 219316

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you