Afdelingshoofd Milieueffecten en Ecosystemen

Afdelingshoofd Milieueffecten en Ecosystemen

Geplaatst Deadline Locatie
16 mrt 29 mrt Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 mrt 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Afdelingshoofd Milieueffecten en Ecosystemen

Functieomschrijving

Het centrum voor Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid (DMG) is op zoek naar een afdelingshoofd Milieueffecten & Ecosystemen (M&E). Als hoofd van de afdeling M&E ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aansturing van de afdeling en de medewerkers (ca. 18). Je stimuleert de medewerkers in hun professionaliteit en zorgt voor een klimaat waarin ruimte is voor initiatief en innovatie binnen de gestelde kaders. Je stuurt op hoofdlijnen en je sturing is gericht op optimalisering van het resultaat, kwaliteit en impact zijn hierbij de steekwoorden.

Als afdelingshoofd heb je een strategische en richtinggevende rol in de verdere ontwikkeling van de kennis van het RIVM met betrekking tot de effecten die het menselijk handelen heeft op het natuurlijk kapitaal (de goederen en diensten die de natuur ons levert). De afdeling is breed georiënteerd en wetenschappelijke kennis wordt voor professionals en burgers geïntegreerd en in beeld gebracht, bijvoorbeeld in de Atlas Natuurlijk Kapitaal en de Atlas Leefomgeving, om hen in staat te stellen bewuste keuzes te maken. Je bouwt in- en extern actief aan de profilering van DMG als partner in het zoeken naar oplossingen voor vraagstukken die gaan over een duurzaam gebruik en inrichting van een gezonde leefomgeving.

Als MT-lid van het centrum DMG lever je een actieve bijdrage aan het managementteam. Je weet wat er speelt binnen de afdeling en onderkent zaken die relevant zijn voor de lijn of strategie/visie van het centrum en het RIVM. Je geeft mede vorm aan het veranderingsproces van het RIVM naar een krachtig, samenwerkend kennisinstituut dat midden in de samenleving staat. Je draagt actief het beleid van de organisatie uit en betrekt en inspireert de medewerkers.

Naast je managementtaken vervul je ook de rol van generalist en verbinder die de hoofdlijnen en de maatschappelijke en beleidsmatige implicaties overziet van de effecten die het menselijk handelen heeft op het natuurlijk kapitaal.

Specificaties

Rijksoverheid

Functie-eisen

  • Je hebt een relevante opleiding op academisch niveau.
  • Je hebt kennis van het werkveld milieu en ecosystemen en ervaring in het wetenschappelijk onderzoek.
  • Je hebt kennis van financieeel-economische aspecten en bedrijfsvoeringsprocessen.
  • Je hebt aantoonbare affiniteit met of ervaring in het management in een kennisintensieve organisatie en bent in staat om in een complexe professionele en politiek-bestuurlijke context leiderschap te tonen.
  • Je beschikt over een netwerk van relevante professionals en hebt aantoonbaar de kwaliteiten om vlot je netwerk uit te breiden.
  • Je bent een inspirerend leidinggevende en weet goed vanuit een strategie sturing te geven.
  • Je beschikt over zelfinzicht, en bent besluitvaardig en resultaatgericht.
  • Je bent in staat kritisch te zijn, mensen een spiegel voor te houden en feedback te geven. Je weet daarbij te verbinden, maar waar nodig ook te confronteren zonder de relatie te verstoren.

Arbeidsvoorwaarden

  • Salaris­niveauschaal: 14
  • Maand­salaris: Min €4.477 – Max. €6.543 (bruto)
  • Dienst­verband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
  • Minimaal aantal uren per week: 32
  • Maximaal aantal uren per week: 36

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich al meer dan honderd jaar in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Wij zijn een kennisinstituut op het gebied van volksgezondheid, voeding, milieu en veiligheid en vervullen de rol van betrouwbare adviseur (trusted advisor). Vanuit de uitdaging onszelf en onze leefomgeving gezond te houden, ondersteunen wij burgers, professionals en overheden. Wij voeren kennisintensieve taken uit, verrichten zelf onderzoek en verzamelen wereldwijd kennis. Jaarlijks brengen wij een groot aantal kennisproducten uit in de vorm van publicaties, adviezen, rapporten en factsheets.

Wij kiezen positie midden in de maatschappij, om zo iets te betekenen voor anderen – voor opdrachtgevers, voor netwerk- en ketenpartners en voor de maatschappij als geheel. Deskundig, betrouwbaar en waakzaam zijn belangrijke kernwaarden, naast onafhankelijk, omgevingsbewust, dienend en verbindend.

Samenwerken is essentieel voor het RIVM van nu en de toekomst. Wij bouwen aan nieuwe netwerken en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Vernieuwing en flexibiliteit zijn belangrijke pijlers. Een ondernemende houding, lef, transparantie en een stevige dosis lerend vermogen zijn voor ons van wezenlijk belang. Bij het RIVM, gevestigd in Bilthoven, werken ongeveer 1.800 mensen.

RIVM. De zorg voor morgen begint vandaag.

Afdeling

Centrum voor Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid (DMG)

Het Centrum voor Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid (DMG) staat voor het verduurzamen van de samenleving, zodat onze leefomgeving nu en in de toekomst verstandig kan worden gebruikt. Wij zetten daarvoor onze kennis en inzichten over de invloed van de kwaliteit van de leefomgeving op de mens (gezondheid en welzijn) en op ecosystemen in.

Afdeling Milieueffecten en Ecosystemen

De afdeling Milieueffecten en Ecosystemen onderzoekt en adviseert over de effecten van het menselijk handelen op het milieu en het natuurlijk kapitaal. Dit doen we langs verschillende lijnen. We kijken zowel naar verschillende sectoren, zoals de landbouw, als naar verontreinigingen, bijvoorbeeld het effect van chemische stoffen. De kennis die we met onderzoek genereren maken we toegankelijk voor professionals en burgers en passen we toe in de praktijk op nationaal en lokaal niveau. Ook integreren we binnen de afdeling kennis vanuit andere afdelingen van het RIVM over gezondheidseffecten. Daarnaast richten we ons sterk op stakeholderparticipatie om daarmee draagvlak te genereren. De afdeling houdt zich ook bezig met onderzoek naar risicoperceptie en -communicatie en de toepassing hiervan in de praktijk.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Management
  • Natuurwetenschappen; Economie
  • 32—36 uur per week
  • €4477—€6543 per maand
  • Universitair
  • AT M&V-DMG-035

Werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interessant voor jou