Promovendus bio-beschikbaarheid en effect van GABA

Promovendus bio-beschikbaarheid en effect van GABA

Geplaatst Deadline Locatie
12 jan 31 jan Wageningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 31 jan 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wij zoeken een promovendus (AIO) binnen het onderzoeksproject 'Positieve gezondheidseffecten van GABA in aardappel en tomaat via de regulatie van de koolhydraat stofwisseling en bloeddruk'. Dit project is een samenwerking tussen Wageningen Plant Research en de leerstoelgroep Voeding en Farmacologie van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Het wordt gefinancierd vanuit de Topsector Agri & Food, in samenwerking met een aantal plantenveredelingsbedrijven.
Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een belangrijke neurotransmitter in het lichaam en betrokken bij de regulatie van diverse fysiologische processen. De verbinding komt ook in planten voor, waarbij vooral tomaten en aardappels belangrijke natuurlijke bronnen van GABA vormen. Dit GABA kan worden opgenomen vanuit het darmkanaal, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit positieve gezondheidseffecten heeft op de glucose-huishouding en de bloeddruk.
Het AIO project zal zich vooral richten op de biologische beschikbaarheid, de kinetiek en de effecten van GABA bij de mens. Omdat genetische variatie bij de mens mogelijk een rol speelt in het metabolisme en /of de effecten van GABA zal dit ook worden onderzocht. Bij het onderzoek zelf staan studies met proefpersonen centraal. Hierbij gaat het zowel om onderzoek naar diverse fysiologische parameters bij individuele personen als om langere termijn interventiestudies met grotere groepen. De AIO zal ook betrokken zijn bij de bio-analyse van GABA in planten en de selectie/ontwikkeling van producten die als bron van GABA kunnen dienen. Het aardappel- en tomaatmateriaal wordt geleverd door de deelnemende bedrijven.
Wij zoeken een promovendus die zich bezig gaat houden met het onderzoek naar de opname en de effecten van gamma-aminoboterzuur (GABA) op de bloeddruk en de glucose-stofwisseling bij mensen. GABA is een belangrijke neurotransmitter die in het lichaam zelf wordt gemaakt maar kan ook worden opgenomen vanuit de voeding. Tomaten en aardappels zijn daarbij belangrijke bronnen.

Specificaties

Wageningen University & Research

Functie-eisen

Voor deze AIO-vacature zijn we op zoek naar een enthousiaste, onafhankelijke persoon die voldoet aan het volgende profiel:
  • Een afgeronde MSc-opleiding in een biomedische- of biotechnologische richting, farmacie, biochemie of vergelijkbaar
  • Ervaring met- of tenminste affiniteit tot studies met proefpersonen, chemische analyse (GC, LC/MS) en farmacokinetiek.
  • Uitstekende sociale en organisatorische vaardigheden;
  • Uitstekende taalvaardigheid in Nederlands en Engels (zowel mondeling als schriftelijk);
  • Zelfstandige werkhouding en bereidheid tot collegiale samenwerking in een groter onderzoeksteam.

Arbeidsvoorwaarden

Een tijdelijk dienstverband met een gemiddelde werkweek van 38 uur (1.0 fte), voor een periode van 18 maanden. Bij een goede beoordeling aan het eind van de eerste 18 maanden, zal de aanstelling worden verlengd met 42 maanden
Bruto salaris tot maximaal € 2222 ,- bruto per maand in het eerste jaar van de aanstelling en € 2840 - bruto per maand in het vierde jaar van de aanstelling, bij een volledige werkweek.
Naast een marktconform salaris bieden wij je goede studie- en verlofregelingen en een pensioenregeling bij het ABP Pensioenfonds.

Werkgever

Wageningen University & Research

Agrotechnology & Food Sciences Group is onderdeel van Wageningen University & Research waar fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek elkaar aanvullen. We werken samen met nationale en internationale bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheden aan "Healthy food in a biobased society". Onze innovaties vervullen een cruciale rol bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Ondernemerschap en professionaliteit kenmerken ons. Kortom: een interessante, internationale werkgever van formaat!

Wageningen University & Research
Een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven. Dat is ons dagelijks werk. Wij zoeken binnen ons domein van gezonde en veilige voeding en voedselproductie, voedselzekerheid en gezonde leefomgeving naar antwoorden op vragen over maatschappelijke thema's als duurzame voedselproductie, klimaatverandering en alternatieve energiebronnen. Dat doen we natuurlijk niet alleen. Om dit, ook internationaal, waar te maken werken we elke dag met 5000 mensen aan de kwaliteit van leven.

Wil je hier ook je dagelijks werk van maken? Bij ons krijg je daar de ruimte voor.

De AIO komt in dienst bij de Afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit en zal zijn/haar onderzoek zowel uitvoeren binnen de de leerstoelgroep Voeding en Farmacologie als bij de Business Unit Bioscience van Wageningen Plant Research. De Afdeling Humane Voeding heeft brede expertise en uitstekende faciliteiten op de volgende niveaus: cel systemen en moleculaire studies, gecontroleerde voedingsproeven op individueel niveau, observationele en experimentele studies op populatieniveau. Als afdeling Humane Voeding willen we bijdragen aan een goede gezondheid door betere voeding.
Wageningen Plant Research houdt zich bezig met alle aspecten van plantenveredeling en -teelt t.b.v. mens en maatschappij en van molecuul tot agrosysteem. Binnen de BU Bioscience zijn we gespecialiseerd in het toepassen van genomics, metabolomics en proteomics technieken om planten te bestuderen. Dit passen we ook steeds meer toe op mensen om te begrijpen hoe plantaardige voeding onze fysiologie beïnvloedt.

Kijk voor meer informatie over werken bij Wageningen University & Research op www.wageningenur.nl/nl/Werken-bij.htm.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

  • PhD
  • Voeding
  • max. 38 uur per week
  • Universitair
  • 341920

Werkgever

Wageningen University & Research

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Droevendaalsesteeg, 6708 PB, Wageningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you