Junior-onderzoeker “Colored Glasses” project: Kernovertuigingen en Sociale Informatieverwerking bij kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Junior-onderzoeker “Colored Glasses” project: Kernovertuigingen en Sociale Informatieverwerking bij kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Geplaatst Deadline Locatie
12 sep 1 okt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 okt 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij geïnteresseerd in het verbeteren van de zorg voor de jeugd? Heb je interesse in onderzoek, statistische analyses, en heb je motivatie voor een mogelijk aansluitend promotie-traject? Heb je affiniteit met de doelgroep met een LVB? Houd je van afwisseling en dynamiek in je werk? Beschik je over goede sociale en communicatieve vaardigheden?

Functieomschrijving

Wij zoeken een junior-onderzoeker voor het project ‘Colored Glasses’ naar kernovertuigingen en sociale informatieverwerking van jeugd met een licht verstandelijke beperking (LVB) binnen residentiële jeugdinstellingen. Bij voorkeur met interesse in een vervolgtraject als promovendus.

Dit onderzoeksproject bouwt voort op meerdere deelonderzoeken naar sociale informatieverwerking en kinderen en jongeren met een LVB.
Het eerste deelonderzoek startte in 2010 bij jongeren van 12-18 jaar met en zonder een LVB binnen Justitiële Jeugd-Inrichtingen en JeugdzorgPlus. De sociale informatie-verwerking, executieve functies, kernovertuigingen en externaliserende gedragsproblemen werden hierbij onderzocht.

Het tweede deelonderzoek startte in 2012 bij kinderen van 8-12 jaar en jongeren van 13-17 jaar met en zonder een LVB in de Jeugdzorg, Jeugd-GGZ, Orthopedagogische Behandelcentra en Speciaal onderwijs. Bovenstaande cognitieve factoren en gedrag werden onderzocht, waarop aansluitend een diagnostisch instrument werd ontwikkeld: de ‘SIVT’. Van beide deelonderzoeken is een dataset beschikbaar waarop het huidige onderzoek zal voortgaan.

Het huidige experimentele en longitudinale deelonderzoek, ondersteund vanuit de Academische Werkplaats ’s Heeren Loo – Vrije Universiteit Amsterdam, start in december 2019 met als thema ‘kernovertuigingen en sociale informatieverwerking bij jeugd met een LVB in residentiële zorginstellingen’.

Belangrijke vragen in dit project zijn:
  • Welke kernovertuigingen zijn prominent aanwezig bij jeugd met een LVB binnen residentiële zorginstellingen? En hoe verhouden deze zich tot sociale informatieverwerking (SIV) en gedragsproblemen?
  • Wat is de samenhang tussen adverse childhood experiences (ACE) en kernovertuigingen van deze jeugd, en hoe hangt dit af van huidige verzorgers en dagelijks begeleiders binnen de residentiële zorginstellingen?
  • Wat is de invloed van kwantitatieve en kwalitatieve veranderingen in woon/ residentiële omgeving op de kernovertuigingen en SIV?
  • Hoe verhouden deze factoren zich tot agressief en externaliserend gedrag en welke handvatten zijn er voor de behandeling en begeleiding door zorgverleners?
Het onderzoek is ingebed binnen de afdeling Pedagogische Wetenschappen van de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen.

De junior-onderzoeker verricht de werkzaamheden onder aansturing van de principal investigator (Maaike van Rest). Onder de werkzaamheden vallen verschillende taken, zoals het meedenken in de opzet van het onderzoek en schrijven van het onderzoeksplan, het werven van instellingen en respondenten, het organiseren van informatiebijeenkomsten, het verwerken van bestaande data/onderzoeksgegevens en analyseren van deze data voor een eerste wetenschappelijk artikel. De junior-onderzoeker zal een belangrijke coördinerende rol hebben in het aansturen van organisaties en zorgprofessionals, die deelnemen aan ons onderzoek. Indien de junior-onderzoeker het vervolgtraject als promovendus in gaat zullen daar aanvullende taken en vaardigheden bijkomen, zoals het opzetten van de dataverzameling en dataverwerking, het begeleiden en aansturen van bachelor en master studenten van de opleiding pedagogiek, het volgen van specialistische vakken voor statistiek, ethiek e.d., en het schrijven van een wetenschappelijk proefschrift bestaande uit verschillende artikelen.

Jouw taken
  • Je draagt bij aan de onderzoeksopzet, het schrijven van het onderzoeksplan
  • Je werkt aan het onderzoeksvoorstel voor de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC)
  • Je draagt bij aan dataverzameling, dataverwerking en data-analyse
  • Je hebt contact met nieuwe deelnemende organisaties, begeleiders en jeugd voor het onderzoek
  • Je bereidt je eventueel voor op een aansluitend 4-jarig promotie-traject

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • Je hebt een (bijna) afgeronde masteropleiding (ortho)pedagogiek, psychologie of aanverwante discipline
  • Je hebt ervaring met het uitvoeren van onderzoek (data-verzamelen en scriptie schrijven)
  • Je hebt ervaring met een klinische stage en/of bijbaan in de praktijk van zorg, en/of je bent sterk geïnteresseerd in praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
  • Je hebt affiniteit en/of ervaring met de doelgroep: kinderen en jongeren met een Licht Verstandelijke Beperking en hun begeleiders.
  • Je bent sociaal en communicatief vaardig
  • Je houdt van dynamische en afwisselende werkzaamheden
  • Je bent bij voorkeur vaardig met het gebruik van SPSS en/of ander statistiek-programma (Mplus, R, EQS, Excel, Stata, SAS)
  • Je werkt efficiënt, zowel zelfstandig als in teamverband
  • Je bent georganiseerd, secuur en oplossingsgericht
  • Je hebt bij voorkeur motivatie voor een promotie-traject van 4 jaar, aansluitend op het jaar als onderzoeksmedewerker

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.709 (schaal 10) en maximaal €4.274 (schaal 10) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Onderzoeker 4 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Verlenging van de arbeidsovereenkomst behoort tot de mogelijkheden.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • goede doorgroei mogelijkheden
  • goede en voordelige sportfaciliteiten

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 24.500 studenten en werken ruim 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
De Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) richt zich op het brede domein van gedrag en gezondheid. Met ons onderwijs en onderzoek spelen we actief in op de actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Van gezond ouder worden tot e-health, van jeugdcriminaliteit tot de aanpak van depressiviteit, van training voor topsporters tot social media als onderwijstool. Uniek is dat we drie disciplines combineren: psychologie, bewegingswetenschappen en pedagogiek.

Werken bij Gedrags- en Bewegingswetenschappen is werken bij een ambitieuze organisatie die zich kenmerkt door een informele sfeer en korte communicatielijnen. BIJ FGB krijg je alle ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. De faculteit telt ongeveer 3.400 studenten en ca 600 medewerkers.
 
De Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen is een van de sterkst groeiende afdelingen binnen de faculteit. Rond de 60-70 fte aan voornamelijk jonge medewerkers houdt zich bezig met opvoeding en onderwijs, en vertaalt dat naar de opleiding van studenten, wetenschappelijke publicaties en innovatieve toepassingen voor betere opvoeding, onderwijs en zorg. De afdeling kent een aantal waardevolle langlopende dataverzamelingen en pioniert met het implementeren van FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable) en FACT (Fair, Accurate, Confidential, Transparent) principes, zoals de Minimale Dataset voor mensen met verstandelijke beperkingen en Collaboration for Attachment Transmission Synthesis. De afdeling neemt de stap naar het omzetten naar en opzetten van registers (databases) mede om onderzoek met de doelgroepen (bv. Gezinnen met diverse achtergronden, mensen met visuele en/of verstandelijke beperkingen) meer vanuit partnerschap te verrichten. Het onderzoek is ingebed in de onderzoeksinstituten LEARN! en Amsterdam Public Health (samen met Amsterdam UMC).

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • 32—40 uur per week
  • €2709—€4274 per maand
  • Universitair
  • 1321

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you