Medewerker wetenschappelijke informatievoorziening (0,8 - 1,0 fte)

Medewerker wetenschappelijke informatievoorziening (0,8 - 1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
8 nov 28 nov Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 28 nov 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan in een veranderende bibliotheekwereld? Met een lange traditie in een modern jasje? Dan maken we graag kennis met jou.

Functieomschrijving

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan in de steeds veranderende bibliotheekwereld? Houd je van traditionele bibliotheekdiensten én van het gebruik van nieuwe technieken om die diensten uit te voeren? Ben je klantgericht en dienstverlenend? Dan maken we graag kennis met jou. We zoeken een nieuwe collega voor onze afdeling Metadata & Acquisitie (M&A).


De Universiteit Utrecht streeft naar het beste onderwijs en onderzoek. Daarbij is wetenschappelijke informatievoorziening van groot belang en de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UB) zorgt daarvoor. Die informatievoorziening is in beweging door digitalisering, nieuwe technologieën en de opkomst van open access. Samen met je team zorg je ervoor dat onze onderzoekers, docenten en studenten hierin optimaal ondersteund worden. De afdeling werkt resultaatgericht. Dat houdt in dat je veel vrijheid hebt om je werk met je team te organiseren.

Als medewerker wetenschappelijke informatievoorziening ben je verantwoordelijk voor het bestellen en ontvangen van nieuw wetenschappelijk materiaal, op papier en digitaal. Ook zorg je dat de informatiebronnen vindbaar en duurzaam toegankelijk zijn. Hiervoor bewerk en verbeter je de metadata van boeken, tijdschriften en andere materialen in onze collectie. Je werkt met verschillende online IT-systemen en bibliotheeksystemen. Als er problemen zijn met de toegang tot onze digitale collecties, dan los je die op. Dit alles doe je voor studenten, docenten, onderzoekers en bezoekers van de bibliotheek. Je werkt op de afdeling Metadata & Acquisitie, die bestaat uit zo’n 30 medewerkers en twee afdelingshoofden.

 

Je voornaamste taken:

 • Je zorgt voor de bestelling, verwerking (activatie) en het reclameren van fysieke en digitale wetenschappelijke informatiebronnen, zoals (e)boeken, (e)tijdschriften en databases. Onderdeel van de aanschaf is ook de zorgvuldige financiële afwikkeling.
 • Je draagt zorg voor de goede kwaliteit van de metadata voor een optimale vindbaarheid en beschikbaarheid voor onze gebruikers. We bewerken metadata volgens de internationale standaarden en regelgeving.
 • Je monitort de online toegang tot gelicenseerd materiaal en lost problemen snel op door middel van een goede communicatie naar onze gebruikers. Je doel is een tevreden klant.
 • Je kijkt samen met collega’s naar slimme manieren om dit snel en efficiënt te doen. Jullie doen daarbij voorstellen voor de verbetering van werkprocessen en het gebruik van systemen, met oog voor nieuwe technologie die de vindbaarheid van de informatiebronnen verbetert en je ondersteunt bij de uitvoering van je taken.
 • Je neemt deel aan projecten waarbij je je expertise op het gebied van acquisitie inbrengt en projectwerkzaamheden uitvoert.
 • Je werkt nauw samen met de collega’s in de bibliotheek, zowel die op de eigen afdeling als de collega’s van de afdelingen Publieksdiensten en Academische Diensten. Samen zorgen jullie voor een soepel proces en de beste dienstverlening.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

 • Je hebt minimaal hbo-werk- en denkniveau. Dat zien we terug in jouw kwaliteiten. Zo houd je van grondig uitzoeken, snel overzicht creëren en scherpe analyses maken. Ook doe je graag nieuwe kennis en vaardigheden op. Je bent proactief.
 • Je werkt graag in een wetenschappelijke omgeving. Je voelt je betrokken bij onze klanten en hebt oog voor hun (veranderende) behoeften.
 • Je bent digitaal vaardig, gewend om met softwareprogramma’s te werken en nieuwe IT-mogelijkheden maken je nieuwsgierig.
 • Je bent kritisch en geeft proactief aan waar zaken beter kunnen, waar mogelijk met inzet van automatisering. Ervaring met de Leanfilosofie is een pré.
 • Heb je goede kennis van catalogiseren en het gebruik van MARC21 en RDA? Ook dat is een pré.


Deze functie vraagt om goede communicatieve vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zoals klantgerichtheid, resultaatgerichtheid, flexibiliteit, zorgvuldigheid en je bent bovendien een teamspeler. Je hebt een goede beheersing van het Engels (minimaal niveau B2). Voor internationale kandidaten vragen wij aantoonbaar een minimale beheersing van de Nederlandse taal (niveau B2).


Mocht je niet aan alle elementen van het geschetste profiel voldoen, laat je niet weerhouden om toch te solliciteren. We investeren graag in jouw ontwikkeling.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een dienstverband (0,8 - 1,0 fte) voor de duur van een jaar (met een proeftijd van twee maanden). Bij goed functioneren is verlenging mogelijk, of een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 2.367,- en maximaal € 3.196,- (schaal 7 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt een laptop en smartphone vanuit de Universiteitsbibliotheek.

Daarnaast ontvang je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 


De Universiteitsbibliotheek Utrecht is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de universiteit, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen.

Specificaties

 • Ondersteunend personeel (secretarieel, administratief, facilitair)
 • 32—40 uur per week
 • €2367—€3196 per maand
 • HBO
 • 1176444

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you