Gezocht: Data Steward bij de Universiteitsbibliotheek

Gezocht: Data Steward bij de Universiteitsbibliotheek

Geplaatst Deadline Locatie
17 jan 26 jan Maastricht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 jan 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij onderzoekers helpen om hun onderzoeksdata en software FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable) te maken? En ga jij daarmee Open Science vooruithelpen? Lees dan snel verder, want wellicht ben jij de nieuwe Data Steward die wij zoeken!

Functieomschrijving

“Supporting your academic goals”, daar staan we als Universiteitsbibliotheek voor. We staan nauw in verbinding met de academische wereld en zijn binnen deze community cruciaal voor student, docent en onderzoeker in de digitale transitie. We dragen bij aan het UM Open Science beleid, dé beweging die de impact van de wetenschap nog meer vergroot, door onze service te richten op het openstellen en transparant maken van wetenschappelijke informatie.  In lijn met het idee van Open Science, is het beheren van onderzoeksdata en software volgens de FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) een van de academische doelen die wij ondersteunen. De Data Steward speelt een belangrijke rol om FAIR datagebruik en FAIR software de norm te maken voor onderzoek binnen de Universiteit Maastricht (UM).

Research Data Management (RDM) betreft alle datagerelateerde activiteiten in elke fase van de datalevenscyclus (bijvoorbeeld het maken van een datamanagementplan, dataopslag). Elke UM-faculteit heeft een FAIR-actieplan en jij als Data Steward staat in nauw contact met onderzoekers, datamanagers van onderzoeksprojecten en promovendi om deze plannen in de praktijk te brengen. De belangrijkste taak voor jou als Data Steward is om onderzoekers te faciliteren om hun onderzoeksdata veilig op te slaan en conform de FAIR principes met hun onderzoekssoftware om te gaan (video).

Jij gaat je bezighouden met:

 • Ondersteunen, begeleiden en adviseren van de onderzoeksgemeenschap bij FAIR datagebruik en FAIR software door middel van bijv. trainingen en workshops, beschikbaar stellen van ondersteunend materiaal via RDM-portal, en diensten omtrent 'how to use' (bijv. opstellen van datamanagementplannen, indienen van data in geschikte opslagplaatsen). Je ondersteunt onderzoekers bij het plannen van het verzamelen, beheren en delen van hun data conform de FAIR principes.
 • Ontwikkelen en verspreiden van FAIR werkwijze voor data- & softwaremanagement die zijn toegesneden op de soorten onderzoeksdata die worden gegenereerd. Ook ga je optreden als woordvoerder binnen de onderzoeksgemeenschap om bewustzijn te creëren en de toegevoegde waarde van goed data- & softwarebeheer uit te leggen.
 • Adviseren over reproduceerbare data-gedreven wetenschappelijke workflows. Onderdeel van de Open Science-strategie is het creëren van onderzoeksoutput die standaard reproduceerbaar is. Daarom begeleid je onderzoekers bij het gebruik van technologieën voor gegevensbewerking, inclusief het gebruik van ontologieën en vocabularies; en uiteindelijk vaststellen hoe FAIR onderzoekssoftware kan worden gegenereerd.
 • Samenwerking met meerdere experts, facultair (bijv. onderzoekers, informatiemanagers, databasebeheerders, software engineers) en vanuit centrale diensten (bijv. Universiteitsbibliotheek, ICT Servicecentrum, DataHub) en landelijke organisaties (bijv. SURF, NL-eScience Center, LCRDM) om onderzoekers te ondersteunen.
 • Het volgen van trends en ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksdata, onderzoekssoftware, linked data, onderzoeksinfrastructuur, clouddiensten en data-analyse.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

We zijn op zoek naar jou als je een Open Science-mindset hebt, geïnteresseerd bent in het proces van academisch onderzoek en graag onderzoekers wilt ondersteunen bij het toepassen van de FAIR-principes in dit proces, bij voorkeur voor meerdere wetenschappelijke disciplines. Je hebt ervaring met FAIR research data management, daarnaast met het ontwerpen, documenteren, ontwikkelen en testen van softwareapplicaties en met name webapplicaties of webservices (bijvoorbeeld API's). Je bent proactief, kan zelfstandig werken, kunt je tijdsbesteding en taken goed plannen, en hebt ervaring met het samenwerken in multidisciplinaire teams.

Verder heb je:

 • een masterdiploma en kennis van hoe onderzoek werkt en hoe data en software reproduceerbaar onderzoek ondersteunen;
 • een sterk servicegerichte instelling, consultancy vaardigheden zijn een pré;
 • een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal en sterke interpersoonlijke vaardigheden;
 • aantoonbare kennis van programmeertalen die vaak worden gebruikt in onderzoek (bijv. R, Python, Matlab) en kennis van concepten gerelateerd aan webontwikkeling (d.w.z. Git, CI/CD, webservices en database-architecturen);
 • bekendheid met onderwerpen op het gebied van data governance, zoals compliance, beveiliging en privacybeschermende methodieken.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Als data steward werk je bij de meest internationale universiteit van Nederland in het prachtige Maastricht.

Verder bieden we je:

 • Een interessante en uitdagende functie voor 30,4 uur per week (0,8 fte).
 • Een functie die is ingedeeld in het UFO-profiel Functioneel (informatie) beheerder niveau 3. Afhankelijk van ervaring wordt je ingeschaald in schaal 10 van de CAO NU (€2.960,- - €4.670,- bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur per week). In aanvulling op het maandsalaris zijn een 8,0% vakantie-uitkering en een 8,3% eindejaarsuitkering van toepassing.
 • Ruimte en faciliteiten om jezelf te ontwikkelen: persoonlijk en in de nieuwste technologie. Dit vindt voor een deel in huis plaats maar ook bij externe (online) partners.
 • Naast goede primaire arbeidsvoorwaarden ook een mooi pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan: flexibele werktijden, 232 vakantie-uren per jaar bij een fulltime aanstelling, een goede pensioenregeling, mogelijkheid tot hybride werken waarbij een thuiswerkplek gefaciliteerd wordt, mogelijkheid om gebruik te maken van sportfaciliteiten en CAO á la carte.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website http://www.maastrichtuniversity.nl > Over de UM > Werken bij de UM.

Werkgever

Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment bijna 22.000 studenten en circa 5.000 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience. Voor meer informatie zie: http://www.maastrichtuniversity.nl

Afdeling

Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek (UB) is een partner in onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Maastricht (UM) en ondersteunt kennisontwikkeling en kennisverspreiding binnen de UM-gemeenschap. De voornaamste doelgroepen van de UB zijn onderzoekers, docenten en studenten van de UM. Onze services zijn erop gericht deze doelgroepen te ondersteunen in het behalen van hun academische doelen. Dat doen we door te investeren in het creëren van een state-of-the-art onderwijs-, onderzoek- en studieomgeving.

Wil je meer weten over de dienstverlening van de UB, bekijk dan onze video. Of neem een kijkje op  de website en ontdek onze informatie- en dienstverlening.

Specificaties

 • IT
 • max. 30.4 uur per week
 • €2960—€4670 per maand
 • Universitair
 • AT2023.27

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Grote Looiersstraat 17, 6211 JH, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you