Datamanager/Onderzoeker Geven in Nederland

Datamanager/Onderzoeker Geven in Nederland

Geplaatst Deadline Locatie
30 jan 14 feb Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 14 feb 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heb jij affiniteit met de sector filantropie, goede doelen en maatschappelijke organisaties? Wil jij bijdragen aan kwalitatief hoogwaardige dataverzameling, dataverwerking voor maatschappelijk betrokken wetenschappelijk onderzoek? Solliciteer dan als D...

Functieomschrijving

Bij Geven in Nederland aan de VU ben je zowel datamanager als onderzoeker. Zo lever je een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek naar filantropie in Nederland. Ben je sterk analytisch en heb je uitmuntende kwantitatieve vaardigheden? Kijk jij met een kritisch oog naar de kwaliteit van gegevens in sociaalwetenschappelijk onderzoek? Dan maken we graag kennis met je.

Jouw taken
Datamanager (0,6 FTE)

Kwaliteitsbewaking is belangrijk in de functie van datamanager. Je zorgt voor de kwaliteit van de gegevens die de onderzoekers gebruiken om schattingen te maken van het geefgedrag en maatschappelijke betrokkenheid in Nederland. Daarvoor werk je mee aan de primaire verzameling en analyse van deze gegevens. Deze data gaan over de bijdragen aan goede doelen door huishoudens, bedrijven, en fondsen in Nederland. Daarnaast maak je secundaire analyses van gegevens over de bijdragen aan goede doelen door fondsen, kansspelen, en nalatenschappen. Jouw taken omvatten o.a. het coderen en analyseren van de (longitudinale) dataset van Geven in Nederland.

Je schoont gegevensbestanden op, anonimiseert ze, en koppelt ze aan andere bestanden. Daarnaast documenteer je de gegevens uit het onderzoek en maakt deze beschikbaar voor inzage en hergebruik. Daar help je beleidsmakers, journalisten, professionals uit de filantropische sector, en onderzoekers mee.

Onderzoeker (0,4 FTE)
Als onderzoeker schrijf je mee aan rapportages over de kwaliteit van de gegevens, analyses van de gegevens en onderzoeksresultaten voor de publicatie "Geven in Nederland 2024". Daarnaast presenteer je de onderzoeksresultaten aan externe stakeholders.

Geven in Nederland
Je werkt mee aan Geven in Nederland 2024. Het onderzoeksvoorstel is hier te vinden: https://osf.io/h68rx. Geven in Nederland is sinds 1995 het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar filantropie in Nederland. Wij zijn onderdeel van het Centrum voor Filantropische Studies bij de afdeling Sociologie. Het onderzoek levert macro-economische schattingen op basis van primaire micro-data en secundaire gegevens over organisaties in de filantropische sector. We bestuderen de bronnen en doelen van bijdragen aan algemeen nuttige doelen. Deze cijfers vormen de basis voor beleid van de overheid, filantropische organisaties, banken en andere organisaties in de sector filantropie. Het onderzoek onder huishoudens is internationaal wetenschappelijk toonaangevend door de longitudinale opzet en andere methodologische innovaties.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • je hebt een PhD, bij voorkeur in de sociale- of organisatiewetenschappen
  • je hebt kennis en ervaring in kwantitatief onderzoek. Je hebt ruime kennis van verschillende analysemethoden:
    • vragenlijsten opzetten en gegevens uit steekproeven op basis van interviews of invulvragenlijsten verzamelen en analyseren
    • gegevens uit jaarverslagen van organisaties verzamelen en analyseren
    • ervaring met het documenteren en archiveren van sociaalwetenschappelijke gegevensbestanden, en ervaring met onderzoek naar maatschappelijke organisaties en/of bedrijven is een pré
    • ervaring met schattingen maken op basis van steekproeven en gewichten maken voor steekproeven is een pré. Dat geldt ook voor ervaring met de analyse van longitudinale gegevens en van hiërarchisch geordende gegevens op meerdere niveaus
    • bij voorkeur heb je ervaring met het gebruik van syntax in SPSS en/of een vergelijkbaar programma (R, Stata)
  • je hebt een kritisch oog voor de kwaliteit van gegevens in sociaalwetenschappelijk onderzoek. Je bent op de hoogte van innovaties in sociaalwetenschappelijk onderzoek en hebt kennis van interventies die de geldigheid en betrouwbaarheid van gegevens verhogen
  • je hebt affiniteit met de sector filantropie, goede doelen en maatschappelijke organisaties
  • je beheerst het Nederlands goed, in woord en geschrift
  • je bent gewend aan, of niet bang voor deadlines en werkdruk
  • nauwkeurig, geordend en zelfstandig werken is voor jou vanzelfsprekend

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 18 maanden.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.960 (schaal 10) en maximaal €4.670 (schaal 10) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Onderzoeker 4 en staat open voor 1,0 FTE. Je werkzaamheden bestaan bij een voltijdsdienstverband uit twee soorten taken: datamanagement (0,6 FTE); inhoudelijk onderzoek (0,4 FTE). Je hebt geen onderwijstaken.

De arbeidsovereenkomst betreft aanvankelijk een tijdelijke aanstelling. De aanstelling loopt van 01/04/23 tot en met 31/12/24, maar bij voorkeur start je aanstelling eerder. De arbeidsovereenkomst betreft aanvankelijk een tijdelijke aanstelling, met uitzicht op verlenging en een vaste aanstelling na een positieve evaluatie en gebleken geschiktheid.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
  • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden
  • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Sociale Wetenschappen
De Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) kijkt vanuit meer dan één perspectief naar de grote sociale problemen van deze tijd. Van pesten op school tot hoe om te gaan met transnationale immigratie, van de opkomst van populistische politici tot het vormgeven van een zelfredzame samenleving. FSW combineert / alleen aan de VU vind je alle disciplines die nodig zijn om deze 'wicked problems' te kunnen begrijpen: naast klassieke disciplines als sociologie, antropologie en politicologie ook nieuwe sociale wetenschappen als communicatiewetenschap en bestuurs- en organisatiewetenschap. In ons onderwijs en onderzoek nemen wij geen genoegen met makkelijke antwoorden. Onze wetenschappers en studenten zijn kritische denkers en doeners die samen verrassende oplossingen ontwikkelen.

Werken bij Sociale Wetenschappen is samenwerken met collega's uit verschillende disciplines in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat en een excellente onderzoeksomgeving. De faculteit telt ongeveer 3.000 studenten en er werken meer dan 350 medewerkers.

Centrum voor Filantropische Studies
Het Centrum voor Filantropische Studies is een onderzoeksgroep binnen de afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoeksgroep verricht onderzoek naar allerlei aspecten van filantropie. Vragen die de onderzoeksgroep onderzoekt zijn bijvoorbeeld: Waarom geven mensen vrijwillig geld aan goede doelen? Waarom verrichten mensen vrijwilligerswerk? Hoeveel geld gaat er om in de filantropische sector? De onderzoeksgroep is onder andere verantwoordelijk voor de tweejaarlijkse publicatie "Geven in Nederland", waarin op macro-economische wijze wordt gerapporteerd over de verschillende soorten filantropische bijdragen van huishoudens, bedrijven, fondsen en kansspelen.

De onderzoeksgroep bestaat uit 14 personen en werkt volgens de principes van open wetenschap. De groep maakt zoveel mogelijk materiaal beschikbaar voor hergebruik. Het Geven in Nederland team bestaat uit 5 personen. Je leidinggevende is prof. dr. René Bekkers. Meer informatie over de onderzoeksgroep vind je op de website: https://www.filantropischestudies.nl/.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • €2960—€4670 per maand
  • Gepromoveerd
  • 13682

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you