Onderzoeker preventie beroepsziekten

Onderzoeker preventie beroepsziekten

Geplaatst Deadline Locatie
12 apr 28 apr Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 28 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Als onderzoeker preventie beroepsziekten bij het RIVM draag je bij aan een gezonde en veilige arbeidsomgeving voor iedereen. Wat je kunt verwachten: een inhoudelijke en uitdagende functie met impact op de maatschappij, samenwerking met experts in een multidisciplinair team, goede arbeidsvoorwaarden en een prettige werkomgeving. Ben je benieuwd wat deze functie jou te bieden heeft? Lees verder!

Functieomschrijving

Gevaarlijke stoffen

Werken met gevaarlijke stoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden hierdoor ongeveer 3000 mensen in Nederland en nog meer mensen worden ziek. Dit kan en moet anders. Daarom adviseert het RIVM onder andere het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Het RIVM neemt ook deel in het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (Lexces),een recent opgericht nationaal samenwerkingsverband. Het Lexces bundelt kennis en expertise op het gebied van gevaarlijke stoffen en gezondheidsrisico's voor werkenden. Daarmee dragen wij bij aan preventie en betere herkenning van beroepsziekten.

Jouw rol hierin

Je gaat als onderzoeker aan de slag met projecten binnen het Lexces onderzoeksprogramma. Dit programma is gericht op kennisopbouw, om beroepsziekten veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen, te beperken en vroegtijdig te signaleren. Deze projecten gaan onder andere over effectieve maatregelen om blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen te voorkomen of verminderen, en het verder uitwerken en toepassen van Safe and Sustainable by Design (SSbD) principes in de praktijk.

Jouw werkzaamheden zijn breed en variëren van het uitvoeren van literatuuronderzoek, het mee opzetten en uitvoeren van workshops en interviews, tot het meedenken over de opbouw van een kennisportaal en factsheets voor werkgevers en werknemers. Je verzamelt en duidt wetenschappelijke informatie, je werkt samen met kennispartners zoals TNO en haalt proactief kennis en behoeften op bij stakeholders zoals industrieën en sectoren. Je publiceert en presenteert jouw onderzoeksresultaten en vertaalt de wetenschappelijke bevindingen naar bruikbare adviezen voor professionals, maar ook naar eenvoudige, heldere teksten voor andere geïnteresseerden, bijvoorbeeld bedrijven of brancheorganisaties. Je bouwt en onderhoudt je netwerk, onder andere door deelname aan bijeenkomsten en congressen.

In jouw functie ben je betrokken bij projecten van het Lexces en werk je nauw samen met de partners binnen het Lexces, het Instituut for Risk Assessment Sciences (IRAS), het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), het Nederlands Kenniscentrum voor Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), Polikliniek Mens en Arbeid (PMA).

Waarom voor deze baan kiezen?

Het RIVM is door de onafhankelijke wetenschappelijke positie een belangrijke speler in maatschappelijke discussies. Met jouw onderzoek draag je bij aan de preventie of afname van beroepsziekten. Hierin vinden we een gezonde werk-privé balans belangrijk. Samen kijken we naar de prioritering van jouw werkzaamheden en regelmatig hebben we gesprekken over hoe het gaat en wat jij nodig hebt. De menselijke maat staat centraal en er wordt echt gekeken naar jouw competenties, waarop je vervolgens wordt ingezet. In het team hebben we korte lijntjes en we zijn een gevarieerde groep, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

We zitten het komende jaar nog op onze groene campus in Bilthoven, waar konijnen op het terrein lopen en je vlak naast het bos zit voor een lunchwandeling. Halverwege 2025 verhuizen we naar een volledig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, speciaal voor het RIVM gebouwd.

Je krijgt bij ons een tijdelijk contract voor de duur van het onderzoeksprogramma, met een goede pensioenregeling en volledige reiskostenvergoeding als je met het ov reist. Heb je meer vakantiedagen nodig, omdat je dit jaar wat langer op vakantie wilt blijven? Via jouw persoonlijke plan kun je voordelig extra dagen inkopen. Tot slot, niet onbelangrijk, bij ons zijn hybride werken en flexibele werktijden ook het nieuwe normaal, waarbij we je graag minimaal twee keer per week op kantoor zien voor de verbinding met je collega’s.

Over de afdeling

Je komt te werken bij de afdeling Stoffen op de werkplek en Internationaal Transport. We werken met 26 collega’s binnen twee werkgebieden. Het eerste werkgebied betreft het beoordelen en onderzoeken van de gevolgen van werknemersblootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dit doen we op basis van kennis en informatie over toxicologie, epidemiologie, blootstelling, data-science, gedrag van werknemers en beheersmaatregelen.

In het tweede werkgebied van de afdeling zetten we ons in voor een veilig vervoer van gevaarlijke stoffen. We vertegenwoordigen ons land namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in internationale commissies waar de regelgeving voor een veilig vervoer van gevaarlijke stoffen wordt voorbereid.

Meer informatie

Wil je bijdragen aan de vraagstukken van het RIVM op het terrein van stoffen op de werkplek? Solliciteer dan via het digitale sollicitatieformulier en richt je sollicitatie aan afdelingshoofd Aafje van der Burght. Heb je eerst nog een vraag? Bel Aafje op 06-1546 7510, zij beantwoordt je vragen graag!

Specificaties

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functie-eisen

Dit neem je mee

Je vindt het leuk om in een multidisciplinair team te werken en wisselt ook kennis, informatie en ideeën uit met externe partners en stakeholders. Je bent omgevingsbewust en kwaliteitsbewust en vraagt actief feedback op jouw ideeën. Als onderzoeker is het nodig dat je analytisch bent ingesteld en dat je je oordeel vormt op basis van informatie, argumenten en overwegingen. Je bent niet bang om je te verdiepen in nieuwe onderwerpen zoals de regelgeving rond arbeidsomstandigheden en SSbD.

Verder vragen wij:

  • Je hebt een academische opleiding gevolgd in een humaan-biologische richting, zoals toxicologie, (milieu) epidemiologie, arbeidshygiëne, life science technology, exposure assessment of (medische) biologie;
  • Je hebt enkele jaren werkervaring of een promotietraject gedaan, gericht op blootstelling aan gevaarlijke stoffen, arbeidshygiëne en arbeidsomstandigheden, of ervaring op het gebied van Safe and Sustainable by Design. Kennis van beide onderwerpen is een pre, maar als je kennis mist over één van beiden, dan kun je dit on the job leren;
  • Ervaring in het opstellen van wetenschappelijk onderzoeksvoorstellen is ook een pre;
  • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels. Dit vanwege het veelvuldige contact met externe partijen en stakeholders, waarbij Nederlands de voertaal zal zijn.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar.

Arbeidsvoorwaarden

  • Salarisniveau: schaal 11
  • Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €5.586 (bruto)
  • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  • Contractduur: Voor de duur van 24 maanden
  • Minimaal aantal uren per week: 28
  • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Natuurwetenschappen; Gedrag en maatschappij; Gezondheid
  • 28—36 uur per week
  • €3662—€5586 per maand
  • Gepromoveerd
  • AT VWS 20241204

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you