Ombudspersoon

Ombudspersoon

Geplaatst Deadline Locatie
15 apr 6 mei Wageningen

Functieomschrijving

Sociale veiligheid en integriteit bij WUR
Sociale veiligheid en integriteit zijn belangrijk voor Wageningen University & Research (WUR). Binnen WUR wordt van iedereen, medewerkers en studenten, integer gedrag verwacht. Een fijne en veilige werk- en studieomgeving maken we samen met oog voor elkaar. Om integriteit te borgen en sociale veiligheid ‘top of mind’ te houden kent WUR verschillende codes, voorschriften, klachtenregelingen en wordt via programma’s aandacht voor gevraagd voor specifieke thema’s. Essentieel is dat we elkaar kunnen aanspreken en elkaar erop kunnen wijzen als het niet goed gaat en dat je hierbij hulp en advies kunt krijgen.

De ombudspersoon maakt onderdeel uit van de hulpstructuur, naast onder meer vertrouwenspersonen, bedrijfsmaatschappelijk werk en studentenpsychologen.

Ombudsfunctie
Het doel van de ombudsfunctie voor medewerkers en studenten is om vanuit een onafhankelijke, onpartijdige en gezaghebbende positie grotere trends op het gebied van sociale veiligheid te signaleren en hierover te adviseren. De ombudspersoon biedt een laagdrempelige voorziening voor (groepen) medewerkers en (groepen) studenten voor een probleem dat op de werk- of studievloer ontstaat en dat tot een vraag, dilemma of conflict kan leiden t.a.v. een veilig werk- en studieklimaat. In die situaties biedt de ombudspersoon een passende mogelijkheid voor een onafhankelijk en onpartijdig advies, bemiddeling, doorverwijzing binnen de hulpstructuur of onderzoek. Het gaat over situaties waarin een medewerker of student meent dat er sprake is van een – in hun ogen – onjuiste of onbillijke behandeling door personen of organen van WUR. Daarmee draagt de ombudspersoon actief bij aan een positief werk- en studieklimaat waarin we respectvol omgaan met elkaar en medewerkers en studenten zich veilig voelen om hun talenten volop te kunnen ontplooien.

De ombudspersoon verwijst door naar de juiste instantie binnen de bestaande hulpstructuur en wijst op en adviseert over de juiste procedure. De ombudspersoon kan bemiddelend optreden, door vanuit een neutrale rol enkele gesprekken tussen betrokken te faciliteren en begeleiden, voordat kwesties onbeheersbaar worden. De ombudspersoon kan, wanneer een melding of een aantal meldingen over een bepaalde situatie gedaan wordt/worden op eigen initiatief besluiten een onderzoek te starten, dan wel zwaarwegend advies te geven aan directie of RvB om onderzoek uit te voeren. De ombudspersoon gaat ook op zoek naar mogelijke structurele problemen achter meldingen.

Om deze rol in te vullen heeft de ombudspersoon de bevoegdheid om informatie in te winnen en onderzoek te (laten) verrichten en op basis hiervan advies te geven. De ombudspersoon vervult geen beleidsmatige taken maar kan wel adviseren over voorgenomen beleid op basis van de ervaringen en trends op het gebied van sociale veiligheid.

Specificaties

Wageningen University & Research

Functie-eisen

Kennis en ervaring
  • Heeft relevante en (zeer) ruime ervaring in het bemiddelen bij conflicten, behandeling en onderzoek van meldingen over complexe casuïstiek op het terrein van sociale veiligheid;
  • Beschikt over organisatiesensitiviteit en aantoonbare ervaring met de dynamiek en politiek- bestuurlijke verhoudingen binnen een universiteit of vergelijkbare werkomgeving;
  • Heeft een sterk gevoel voor culturele diversiteit en een uitstekende beheersing van de Engelse en Nederlandse taal in woord en schrift;
  • Beschikt over een academisch denkniveau, heeft (bijvoorbeeld) een sociaalwetenschappelijke, juridische of HR-achtergrond en is bekend met verhoudingen binnen een universiteit en/of een kennisinstelling;
  • Beschikt over een afgeronde opleiding conflictbemiddeling/mediation en heeft relevante trainingen gevolgd die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de functie;
  • Heeft inzicht in en kennis van relevante actuele ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid.

Overige informatie
  • De Ombudspersoon rapporteert inhoudelijk direct aan de raad van bestuur;
  • De Ombudspersoon beschikt over een vaste werkplek op of dichtbij de campus;
  • De functie van Ombudspersoon is onverenigbaar met andere (huidige of eerdere) functies bij WUR of met andere (neven)werkzaamheden buiten WUR die conflicteren met de functie van Ombudspersoon;
  • Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag en/of een antecedentenonderzoek kunnen onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Persoonlijke kenmerken en vaardigheden
  • Is onafhankelijk en zelfstandig. Heeft aantoonbaar het vermogen tot onafhankelijk analytisch denken en handelen. Kan met geloofwaardigheid en gezag op neutrale wijze opereren. Is integer, van onbesproken gedrag en niet-controversieel. Vind het werken in een solistische functie vanzelfsprekend, maar kan ook steeds wisselende samenwerkingsverbanden aangaan. Weet daarbij de eigenheid van de functie te bewaren.
  • Is zorgvuldig, discreet en in staat met gevoelige informatie om te gaan. Is open en transparant waar dit kan. Is in staat uit de samenhang van meldingen trends te signaleren.
  • Is toegankelijk, geeft blijk van empathie en betrouwbaarheid, kan goed luisteren en oordeelt niet meteen. Kan verbinden en de-escaleren indien nodig. Beschikt over sterke advies-, bemiddelings- en onderzoekvaardigheden.
  • Kan omgaan met tegenstrijdige belangen, weerstanden en pressie. Fungeert als een gerespecteerde gesprekspartner. Staat stevig in de schoenen in geval van pressie door partijen, toont zich bewust van de noodzaak van onpartijdigheid en onafhankelijkheid.
  • Kan omgaan met formele regelgeving en de praktische toepassing daarvan binnen een complexe organisatie, is pragmatisch en oplossingsgericht. Is doortastend en onderneemt actie. Is organisatiesensitief en staat om een netwerk op te bouwen en draagvlak te creëren.

Arbeidsvoorwaarden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research.�Een aantal highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:
  • sabbatical leave, studieverlof en deels betaald ouderschapverlof;
  • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
  • de mogelijkheid om door meer te werken, extra vakantie / compensatie uren op te bouwen;
  • er is veel aandacht voor vitaliteit en je kan, tegen een aantrekkelijk tarief, gebruik maken van de op de campus aanwezige sportfaciliteiten;
  • een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%;
  • uitstekende pensioenregeling via het ABP.

Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je ervaring, een marktconform brutosalaris van minimaal € 6.002 tot maximaal € 7.305 bij een volledige werkweek van 38 uur conform CAO Nederlandse Universiteiten (schaal 13). De omvang van de functie is 24 uur per week (0,6 fte).

Dit betreft een functie voor drie jaar met de mogelijkheid tot een eenmalige verlenging met drie jaar.
Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Je gaat werken op de groenste en meest innovatieve campus van Nederland, en op een universiteit die voor de 19e achtereenvolgende keer is gekozen tot de "beste universiteit” van Nederland.

Werkgever

Wageningen University & Research

De missie van Wageningen University & Research is ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving.

Met ongeveer 30 vestigingen, 6.500 medewerkers en 12.500 studenten behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak. Wij zijn uitgeroepen tot Beste Werkgever in de categorie Onderwijs 2019-2020.

Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR.

Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

Additionele informatie

secretaris Raad van Bestuur, telefoon 06 – 1031 1504, of per e-mail jacqueline.girbes@wur.nl

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Edvard Jongschaap, Sr Corporate Recruiter via edvard.jongschaap@wur.nl of telefonisch: 0317 – 489 178.

Wil je solliciteren?
Dat kan direct via de sollicitatiebutton bij deze vacature zodat wij persoonlijke gegevens kunnen verwerken met jouw toestemming.

Deze vacature staat open tot en met maandag 6 mei 2024. De eerste sollicitatiegesprekken willen wij plannen in de week van maandag 13 mei 2024.

Procedure
Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag en/of een antecedentenonderzoek kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Gelijke kansen
Wageningen University & Research (WUR) heeft een groot aantal mensen in dienst met zeer verschillende achtergronden en kwaliteiten, die elkaar inspireren en motiveren. Wij willen dat elk talent zich bij ons thuis voelt en dezelfde carrièrekansen aangeboden krijgt. Wij verwelkomen daarom speciaal sollicitaties van mensen die ondervertegenwoordigd zijn binnen WUR. Een mooi voorbeeld hoe WUR omgaat met inclusiviteit is te lezen op de pagina werken bij WUR met een functiebeperking.

Specificaties

  • Beleid- en staf
  • Landbouw
  • max. 24 uur per week
  • €6002—€7305 per maand
  • Universitair
  • P1493157-1

Werkgever

Wageningen University & Research

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Droevendaalsesteeg, 6708 PB, Wageningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Wageningen University & Research). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

secretaris Raad van Bestuur, telefoon 06 – 1031 1504, of per e-mail jacqueline.girbes@wur.nl

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Edvard Jongschaap, Sr Corporate Recruiter via edvard.jongschaap@wur.nl of telefonisch: 0317 – 489 178.

Wil je solliciteren?
Dat kan direct via de sollicitatiebutton bij deze vacature zodat wij persoonlijke gegevens kunnen verwerken met jouw toestemming.

Deze vacature staat open tot en met maandag 6 mei 2024. De eerste sollicitatiegesprekken willen wij plannen in de week van maandag 13 mei 2024.

Procedure
Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag en/of een antecedentenonderzoek kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Gelijke kansen
Wageningen University & Research (WUR) heeft een groot aantal mensen in dienst met zeer verschillende achtergronden en kwaliteiten, die elkaar inspireren en motiveren. Wij willen dat elk talent zich bij ons thuis voelt en dezelfde carrièrekansen aangeboden krijgt. Wij verwelkomen daarom speciaal sollicitaties van mensen die ondervertegenwoordigd zijn binnen WUR. Een mooi voorbeeld hoe WUR omgaat met inclusiviteit is te lezen op de pagina werken bij WUR met een functiebeperking.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

secretaris Raad van Bestuur, telefoon 06 – 1031 1504, of per e-mail jacqueline.girbes@wur.nl

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Edvard Jongschaap, Sr Corporate Recruiter via edvard.jongschaap@wur.nl of telefonisch: 0317 – 489 178.

Wil je solliciteren?
Dat kan direct via de sollicitatiebutton bij deze vacature zodat wij persoonlijke gegevens kunnen verwerken met jouw toestemming.

Deze vacature staat open tot en met maandag 6 mei 2024. De eerste sollicitatiegesprekken willen wij plannen in de week van maandag 13 mei 2024.

Procedure
Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag en/of een antecedentenonderzoek kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Gelijke kansen
Wageningen University & Research (WUR) heeft een groot aantal mensen in dienst met zeer verschillende achtergronden en kwaliteiten, die elkaar inspireren en motiveren. Wij willen dat elk talent zich bij ons thuis voelt en dezelfde carrièrekansen aangeboden krijgt. Wij verwelkomen daarom speciaal sollicitaties van mensen die ondervertegenwoordigd zijn binnen WUR. Een mooi voorbeeld hoe WUR omgaat met inclusiviteit is te lezen op de pagina werken bij WUR met een functiebeperking.

Solliciteer uiterlijk op 6 mei 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).