Junior onderzoeker - IISG-KNAW - Amsterdam

Junior onderzoeker - IISG-KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
23 nov 7 jan Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 jan 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De junior onderzoeker zal werkzaam zijn op twee historisch-digitale onderzoeksprojecten. Het project Exploring Slave Trade in Asia (ESTA) brengt gegevens uit bestaande dataverzamelingen en nog te verwerken (VOC-)bronnen samen voor de constructie van een Aziatische slavenhandelsdatabase en ter voorbereiding van vervolgaanvragen. Het project Digital Forensics for Historical Documents gebruikt nieuwe digitale technieken voor historische handschriftanalyse en verkent de mogelijkheden om met de toepassing van deze nieuwe manieren van onderzoek op gedigitaliseerd VOC-archief zowel paleografische als sociaal-historische vragen te beantwoorden.

Het project Digital Forensics is een samenwerking tussen het IISG en het Huygens-ING. Het project Exploring Slave Trade in Asia is een samenwerking met een internationaal netwerk van wetenschappers dat vanuit het IISG gecoördineerd wordt (met dank aan een NWO-subsidie voor internationalisering in de geesteswetenschappen). De junior onderzoeker zal werkzaam zijn op het IISG.

Functie-informatie:

De junior onderzoeker zal onderzoeks- en datawerkzaamheden uitvoeren binnen beide projecten. Voor het ESTA-project richt het onderzoek zich op historische gegevens rond slavenhandel en scheepvaartbewegingen en zal de onderzoeker in aanraking komen met bestaande en gepubliceerde data (met name in Nederlands, Engels en Frans) en bronnen (met name VOC-archief). Voor het Digital Forensics-project richt het onderzoek zich op zowel de historische ontwikkeling van VOC-handschrift als de carrières en levenslopen van VOC-schrijvers (en kopiisten) anderzijds.

De werkzaamheden van de junior onderzoeker betreffen met name het samenbrengen en controleren van bestaande data, het beschrijven en schoonmaken van bestaande datasets, het vinden en invoeren van (nieuwe) data uit bronnen, het (mede-)ontwerpen van een data-infrastructuur, het analyseren van onderzoeksresultaten, en het rapporteren van bevindingen ten behoeve van publicatie en vervolgaanvragen.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

De kandidaat beschikt over:

 • Een (Research) Master Geschiedenis (of een vergelijkbare opleiding);
 • Kennis van of ervaring heeft met het werken met datasets of (historisch) digitale technieken;
 • (Voldoende) kennis van oud handschrift (VOC, WIC; zeventiende en achttiende eeuw);
 • Een zorgvuldige en secure werkwijze;
 • Een communicatieve en zelfstandige werkhouding.

Het verstrekt tot aanbeveling indien de kandidaat:

 • Kennis van (oud) Nederlands heeft;
 • Kennis van Europesen talen heeft;
 • Kennis van of ervaring heeft met historisch onderzoek met VOC-, WIC- of andere archieven
 • Affiniteit heeft met (aspecten van) het onderwerp – gedacht kan worden aan Nederlandse koloniale geschiedenis, de geschiedenis van de VOC, slavernij, arbeid en/of scheepvaart

Arbeidsvoorwaarden

De aanstelling bij het IISG is voor een jaar, met mogelijkheid van verlenging; 0,6 – 1,0 fte; schaal 10 van de cao-NU (€2.640 - € 4.166). Het IISG biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling en 6 weken vakantie op jaarbasis.

Werkgever

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW)

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gedrag en maatschappij
 • 22.8—38 uur per week
 • €2640—€4166 per maand
 • Universitair
 • AT4104

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Cruquiusweg 31, 1019 AT, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you